Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принц Чарлз изглежда ще е големият губещ от дворцовата интрига.
Принц Чарлз изглежда ще е големият губещ от дворцовата интрига.

Чарлз е заразен с коронавирус, но още преди тази новина се заговори, че в двореца се подготвя обрат

Готви ли се историческа промяна в Обединеното кралство по време на световна пандемия? Възможно ли е кралица Елизабет II да слезе от британския трон в полза на своя внук Уилям, като прескочи престолонаследника принц Чарлз?

На този етап никой не се наема да прави смели прогнози, докато животът във Великобритания не се върне към обичайния си ход.

Кралицата напусна Бъкингамския дворец седмица по-рано от обикновеното й изолиране от хората преди Великден. Тя се оттегли в двореца Уиндзор със съпруга си принц Филип, който бе докаран с хеликоптер от Ууд Фарм. Двамата най-вероятно ще прекарат там месеци в изолация.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок многократно призова всеки британец на над 70-годишна възраст да остане у дома за продължителен период, за да се предпази от смъртоносната пандемия. Официално обявиха, че

принц Чарлз е заразен с коронавирус

и логично бяха отменени всичките му публични ангажименти. Освен него и други висши членове на кралското семейство вече направиха крачка назад от задълженията си.

В същото време новината, че лице на монархията става принц Уилям, който ще поеме временно част от ангажиментите на своята баба, разбуни духовете.

Запознати с протокола в кралския двор споделят, че подобно решение може да изглежда като единствено възможно в момента и напълно логично, но то в никакъв случай не е спонтанно и необмислено.

На фона на пандемията възможният преход за предаване на трона би се осъществил много по-плавно и с широка обществена подкрепа. И нещо още по-важно, моментът, в който Чарлз ще отстъпи наследяването на престола на своя син заради напредналата си възраст, вече изглежда напълно приемлив.

Това може би е най-удобното време за отваряне на нова страница в историята на британската монархия.

Въпросът кога ще се оттегли кралицата, от години се повдига периодично в британските медии. Внимателен поглед показва, че от близо година дворецът предприема конкретни стъпки в тази посока, без да се акцентира на тях. Някои действия на Уилям също издават, че той внимателно се подготвя за ролята си на престолонаследник. В телевизионно коледно интервю за Би Би Си на няколко пъти похвали своята баба и изтъкна, че тя се е откроила и наложила в един мъжки свят.

"Тя успя да извоюва своето място и да се наложи по един уникален начин - коментира принцът. - Кралицата остави своя отпечатък и заедно с нейния съпруг принц Филип се превърнаха в образец за отдаденост към обществото."

Освен ласкателните думи Уилям отправи и послания към английския народ. Като истински бъдещ крал? Направи го

с подход на утвърден държавник,

отбелязват анализатори. С премерен тон, без излишни емоции, но многократно подчертавайки колко са важни семейните ценности. На няколко пъти вмъкна в разговора благотворителните инициативи на семейството си.

Малко по-късно кралицата "върна жеста", като даде нова титла на сина на Чарлз и Даяна. Херцогът на Кеймбридж стана и лорд върховен комисар към Църквата на Шотландия. Така принц Уилям вече е официалният представител на монарха пред Църквата на Шотландия, като по този начин ще извършва определени визити и церемониални задължения. Макар да звучи чисто протоколно, всъщност това е признание, с което се делегират още отговорности. Още повече че идва по време, когато принц Хари и съпругата му Меган се оттеглиха като старши членове на кралското семейство.

В разгара на дворцовата драма Уилям и Кейт продължиха непоколебимо да изпълняват всички свои задължения и оказваха подкрепа на Елизабет II. Ето че признанието не закъсня.

Именно в тази фамилна криза напълно си проличават подготовката и способността на по-големия брат да бъде начело на нацията. В името на кралските традиции той загърби личните си отношения с Хари и ясно даде да се разбере, че категорично не подкрепя действията му. За него служенето на родината и изпълняването на всички ангажименти е от първостепенна важност. Драмата с Меган и Хари започна още през есента на миналата година. За живеещите в Бъкингам бе видно, че раздяла ще има. Буйният Хари и непокорната Меган не се вписват в представата и порядките на семейството. Разривът в отношенията между синовете на Чарлз бе очевиден, както и

доминацията

на Уилям

при вземането на решения. След обявяването на решението за оттегляне вестник "Сън" се позовава на източници от двореца, според които Хари е с разбито сърце от взетото решение, но то е единственото възможно.

"Той обича кралицата, обича родината си - казват те. - Но е принуден да направи тази стъпка заради отношението на брат си, което

на моменти

граничи с тормоз

Хари усеща негативното мнение на Уилям за Меган още от самото им запознанство. Двете семейства очевидно не успяха да намерят път за сближаване. Предполагаемият бъдещ престолонаследник многократно е повишавал тон на своя по-малък брат за това, че не следва правилата. Видно е как херцозите на Съсекс постепенно бяха изолирани от другите кралски членове. Не те се дръпнаха, другите се дръпнаха от тях и при всеки момент им показваха, че са различни."

Действията на актрисата и Хари бяха сътресение за монархията и създадоха няколко прецедента в историята на Великобритания. Уилям бе особено активен в преговорите и дори до последно защитаваше традициите, а не интересите на брат си.

Британските граждани също са наясно, че евентуалният престолонаследник никога не би си позволил да се оплаква от отговорните си задължения.

Съпругата му Кейт е вечно усмихната и понася хладнокръвно и без излишни емоции всички свои публични изяви. Дори трите им деца са обучавани как да се държат в обществото, така както преди много години Уилям и Хари, от съветници на принцеса Даяна. Всъщност принцът е свикнал през годините

всичко в неговия живот да бъде решение на кралицата

В далечната 2006 г. неговата връзка с Кейт още в самото начало е публична. Но Елизабет дава ясно да се разбере, че момичето от народа е все още много далече от това да бъде принцеса. Бабата на Уилям категорично забранява на внука си да доведе своята приятелка на тържеството по случай нейния 80-и рожден ден. Той се съгласява с разпорежданията и изчаква още много време, преди да получи разрешение от семейството си да се ожени.

Предположенията, че монархията скоро може има своя крал се засилват от множество публикации, анализи в английските медии на биографи, експерти по протокол и дори политици. Спекулациите за случващото се в кралския двор, както обикновено, са много повече от официалната инфор- мация.

Първи по темата се изказа биографът на лейди Даяна Найджъл Кауторн. Според него е възможно принцеса Беатрис, дъщерята на принц Андрю, да бъде назначена за държавен съветник и неотлъчен помощник на Уилям.

"Напълно разумно е принц Уилям да действа като заместник на кралицата", споделя Кауторн.

"Трябва да има физическо присъствие на монархията, а не само виртуално. В момента той е втори поред на трона, така че е редно да бъде първият човек, към когото се обръща кралица Елизабет по време на криза. Дори Уилям да не се появява официално, той ще бъде натоварен с определени отговорности", добавя биографът.

Самата Елизабет II също подчерта, че се подготвя за настъпващи нови времена. Медиите се опитват да анализират дали чрез думите си не прави генерална

репетиция

за своето оттегляне и предаване на задълженията.

"Ние с Филип разбираме, че много семейства и отделни граждани във Великобритания и по света навлизат в период на сериозно безпокойство и несигурност. На всички ни се налага да променим навиците и ежедневните си дейности в полза на обществото, в което живеем, и най-вече заради безопасността на най-уязвимите. Мога да ви уверя, че аз и моето семейство сме готови да дадем своя принос."

Най-вълнуващият въпрос за британците е, ако Уилям наистина приеме трона, какво ще се случи с Хари.

"Напълно възможно е той да бъде повикан отново във Великобритания", изразява предположение биографът Кауторн.

Дали обаче, след като изгуби всичките си титли, по-малкият брат е готов да се завърне в помощ на родината и да бъде ценна

подкрепа в държавните дела

на Уилям? Макар медиите на Острова вече да разиграват всякакви сценарии, вероятно ще мине доста време преди някакъв конкретен отговор.

С поведението си принц Уилям прогони брат си Хари, но сега ще има нужда от него.
С поведението си принц Уилям прогони брат си Хари, но сега ще има нужда от него.

Витаещите в момента слухове далеч не са първите, които превръщат Уилям в крал. През 2016 година списание "Глоуб" подготви серия от публикации, които разкриваха детайлно план за предаване на трона на големия внук. Конкретен повод бе скандалът около австралиеца Саймън Дей, който твърдеше, че е незаконен син на Чарлз и Камила. Това така и не се случи, но в "Глоуб" на няколко пъти излизаха публикации, че планът е готов и може да влезе в действие.

Не бива да се забравя и фактът, че кралицата е ревностен крепител на монархическите ценности. Вековната традиция повелява короната да бъде предадена само при смъртта на монарха, а не чрез доброволно отстъпване. Все пак Елизабет II добре помни как именно заради това, че преди десетилетия нейният чичо се отказва от престола, избирайки любовта, баща й поема кралството в този изключително драматичен момент. Непростима остава абдикацията на Едуард VIII. Затова дисциплинирана и предана, дъщерята на Джордж VI не би извършила подобно предателство

спрямо монархията, пък било то и в полза на преките си наследници. И със сигурност, ако се налага, с болка в сърцето би прескочила в линията на унаследяване своя син Чарлз - престолонаследник по право, а не по масово одобрение.

Дворцовите интриги тепърва ще набират скорост и може именно пандемията да изиграе ролята на катализатор на съвсем неочаквани обрати в Бъкингам.