Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родното му място е наричано “градчето на самохвалковците”

Според историци дядото на президента е незаконен емигрант, избягал от Германия

Доналд разказва за него като за златотърсач, а историците го описват като собственик на съмнителни барове, предлагащи не само алкохол, но и жени

Само на шестнайсет години едно момче напуска дома си в малко баварско градче, без дори да се сбогува с майка си. Бяга от задължителната военна служба и отива чак в Америка с надежда да намери по-добър живот. Едва ли си представя, че е възможно в бъдеще неговият внук да управлява САЩ и всъщност да се бори точно срещу такива хора – бягащи от страните си в търсене на по-добър живот.

Като всеки световен лидер днес Доналд Тръмп взема мерки за преодоляване на кризата с COVID-19. Американският президент не крие, че е

особено притеснен от епидемията

Една от причините за това се корени в семейната му история. Дядо му – Фредерик Тръмп си отива, покосен от смъртоносния испански грип. Това се случва през май 1918 г. – още в първите месеци на епидемията.

Смята се, че именно Фредерик е причина за успехите на внука си. Той поставя основите на империята, която ще се разрасне толкова много и ще даде възможност на един “самохвалко” да стане президент на САЩ.

Ражда се като Фридрих Трумпф в малкото германско градче Калщат в Бавария и само на 16 години емигрира в Америка, където първоначално работи като чирак в бръснарница.

Моят дядо Фредерик Тръмп идва в САЩ

през 1885 г.

Присъединява се към златотърсачите. Справя се блестящо. И той наистина обича тази страна. Но, знаете ли какво, аз обичам също и Калщат”, заявява Доналд Тръмп в документалния филм на ARTE Kings of Kallstadt. И добавя на немски: “Аз съм жител на Калщат”. Днес в малкото, обикновено на пръв поглед градче се пази семейната къща, която е съвсем скромна бяла постройка.

Интересна подробност е, че Калщат е известен като

“градчето на самохвалковците”

Местните са набеждавани, че много обичат да говорят за себе си и да си приписват постижения.

Старата шега вече се повтаря с все по-голяма увереност именно заради президента на САЩ, който напълно отговаря на определението “самохвалко”.

Някои от местните дори имат далечна връзка с Тръмп,

но по-скоро гледат на това като на недостатък, отколкото на нещо, с което да се гордеят. Факт е, че през 2017 г. дори общинският съвет на града отказа да обяви Доналд Тръмп за почетен гражданин.

Президентът твърди, че дядо му е бил златотърсач, намерил богатство по устието на река Клондайк. Далечни роднини на президента обаче са категорични, че дядото изобщо не е бил чак такъв авантюрист, а просто - изключително комбинативен.

Някои изказват твърденията, че Тръмп всъщност е наследник на незаконен емигрант, което прави политиката му да изглежда още по-лицемерна.

Според немския историк Роланд Пол Фредерик не иска да кара задължителна военна служба и затова решава да избяга. Заминава тайно през нощта и дори не се сбогува с майка си, а само й оставя писмо, в което съобщава за решението си.

Историкът подчертава, че доказателство за това е и фактът, че години по-късно, когато Фредерик иска да се завърне да живее в родното си място, властите не му разрешават, тъй като е напуснал страната незаконно. Ученият дори коментира, че ако по времето на дядо Тръмп Щатите са били управлявани от толкова краен президент, колкото днес, Фредерик никога не би стигнал до САЩ, камо ли да направи империя.

Той наистина започва от нулата. Само на шестнайсет е, не говори езика и няма професия. За щастие, успява да намери бръснар от германски произход, който търси чирак, и веднага започва работа. Пести почти всичко, което изкарва, и през 1891 г. се мести в Сиатъл, където започва да проявява комбинативния си дух.

Отваря ресторант в квартала на червените фенери

и освен храна и алкохол предлага възможност на посетителите с пари да се оттеглят в някоя от специалните “стаи с дами”. Така започва да изкарва достатъчно средства, за да живее добре. Но това не му е достатъчно, той иска да има много повече.

Запален е от историите на златотърсачите, затова заминава за миньорското селище Монте Кристо. Според една от теориите наистина в района е имало надежди за залежи на злато, според друга обаче е създадена спекулация, за която допринася и самият Тръмп. Той разпространява слухове, че е открил злато. Истината е, че просто купува парцел и

построява пансион за златотърсачите

А надеждите за богатство привличат мнозина. Едва след години се разбира, че залежи няма. Тръмп обаче вече е натрупал състояние.

Отправя се към нов многообещаващ район – Британска Колумбия, където отново строи хотел. Този път това не е обикновен пансион, а изискана сграда с ресторант, предлагащ деликатеси. Тръмп отново залага на сигурното –

“стаи с дами”, които привличат мъже от целия окръг

Освен възможност за женска ласка в хотела има и специални кантари за измерване на златен прах. Оригинална идея.

Бизнесът процъфтява, докато обаче не е приет закон за забрана на проституцията. Тръмп продава всичко и неочаквано решава да се върне в Германия. Дали е искал да остане там за постоянно, или просто е смятал да си почине, историците не уточняват. Но е факт, че в Германия не го искат. Тръмп отново напуска страната, но си тръгва със съпруга. Избира си любима от родния Калщат и я води в Ню Йорк, където започва работа като мениджър на хотели и ресторанти. Там на 11 октомври 1905 г. се ражда синът им Фред – бащата на сегашния президент. Смешно е, че през април 2019 г. Доналд Тръмп прави гаф на среща c генералния секретар на НAТO Йeнc Cтoлтeнбeрг. Тогава той заявява: “Дълбоко уважавам Германия.

Баща ми е германец. Тоест беше германец. Роден е в прекрасен град в Германия и затова и аз обичам тази страна”. А всъщност бащата на президента е роден в САЩ. Явно Доналд толкова не внимава какво говори, че обърква дядо си с баща си. Всъщност и двамата си приличат по това, че са страхотни предприемачи. Синът Фред наследява от баща си хазартния нюх, смелостта да купува и препродава и желанието да се подсигурява с имоти. Той е покрусен от смъртта на баща си.

Двамата са заедно на разходка из Ню Йорк, когато Фредерик изведнъж се почувствал зле. Всички мислят, че това е просто настинка, но състоянието му рязко се влошава, за часове

той развива пневмония и умира

По-късно става ясно, че всъщност е жертва на Испанския грип, който започва да върлува в страната. В следващите почти три години пандемията ще вземе живота на милиони.

Фредерик оставя завидно наследство. Парите, спечелени от работата като мениджър на хотели и ресторанти, е вложил в имоти в Куинс и Бруклин. Още непълнолетен наследникът му се оказва много оправен и с благословията на майка си изсипва средства в строежи на жилищни сгради.

Това е само началото на огромната империя. Фред е предприемчив и винаги е една крачка пред конкурентите. Не се свени да се представя като най-добрия. И умее да е на гребена на вълната.

През Втората световна война строи жилища за войници, след нея – за ветерани. Каквото и да се случва, Тръмп сякаш го е предвидил и винаги има готов вариант за разрастване на империята. Той започва и традицията да кръщава сгради на себе си.

През 1964 г. се появяват първите кули “Тръмп”

в Ню Йорк. Всъщност най-големият му син Фреди Джуниър трябва да наследи империята, но той често се кара с баща си. Не е стабилен психически, отдава се на алкохола и това го тласка по един опасен път, довел до ранната му смърт на 43 години. Този удар е тежък за брат му Доналд. Години по-късно той ще сподели, че именно съдбата на Фреди му показва, че човек никога не е подсигурен от наследство и имоти и винаги трябва да иска повече и да създава повече.

Този развой на събитията обаче довежда до това Доналд да поеме бизнеса. Той успява да го направи още по-показен, още по-мащабен. Издига небостъргачи по цял свят, носещи името на рода, името на дядото, роден в малка скромна къща в баварско градче. А след това прави и това, което милиони смятат за немислимо – става президент на САЩ – той, внукът на незаконния емигрант.