Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ситуацията е класическа - личността се вкарва в стадото, за да бъде манипулирана

- Като психолог какво мислите за истерията с коронавируса?

- Честно казано, непрекъснато си задавам въпроса дали не ни прожектират отново филма с паниката за свинския грип. Ако си спомняте, тогава Съветът на Европа проведе специално разследване, защото имаше подозрения, че 18 млрд. долара са дадени напразно за борба с епидемията. Милиони хора бяха ваксинирани, без да са запознати със страничните ефекти, тя не бе тествана клинично и стана голям скандал. Класическа манипулация на масите, описана от Густав Льобон в книгата му "Психология на тълпата". Не случайно тя е била

настолна за Ленин, Хитлер, Мусолини,

Сталин, Рузвелт. Сега цялата реклама е базирана на неговите методи. Той много подробно обяснява как може да се управляват масите - най-важното е една личност да я превърнеш в член на тълпата. Установено е, че тогава човек се разтваря в множеството и може да бъде управляван по законите на стадото. Причината е, че личността губи индивидуалността си и става част от едно раболепно мнозинство, което се нуждае от някакъв авторитет. От него то ще приеме абсолютно всичко, каквото и да каже.

- Каква е връзката със сегашната истерия?

- Пряка. Цялото население в момента е превърнато в тълпа и е там благодарение на една от най-силните емоции - страхът. Именно той отваря директен достъп до неосъзнатата сфера и започва паниката. С това неволно ставаш един от многото и всеки манипулатор може да те поведе натам, накъдето му е изгодно.

Спомнете си как през януари масово ни съветваха да носим маски за лице, за да се предпазим от коронавируса. Тълпата тръгва и изкупува маските. Сега, когато никъде няма, отново авторитети пускат успокояващото съобщение, че така и така те не помагат. А какво помага? Спиртът. В резултат на това сега в Русия масово се пие алкохол, цял един народ се пропива. Българската ракия в момента също се продава добре, нали? През това време никъде няма

демонстрации, протести

В момента е в ход сериозна психическа атака, а не вирусна, защото култивирането на паника може да има фатални последствия. Човек с разклатена психика не може вярно да прецени ситуацията, не може адекватно да реагира. Стресът няма да отмине с пиене на спирт и ще продължи да поразява имунната система.

- Какъв е изходът?

- Достойно да посрещнем предизвикателството - със силна имунна система, но не усилена само от имуностимулатори, а отвътре. Със стабилна психика, с приемане на ситуацията без илюзии и емоции, с адекватна преценка за своя имунитет. Задайте си няколко въпроса - дали се движа достатъчно, дали дишам чист въздух, правя ли дълбоки вдишвания и издишвания, за да премахна стреса? Всичко, което ви релаксира, е добре дошло. Вечерта се взема душ, а сутринта се посреща с радост и с благодарност за живота. Дайте си подкрепа на вас и на хората около вас. Не случайно казват, че една приятелска дума може да оживи дори мъртвите. Всичко това премахва уплахата, връща адекватното възприемане на реалността и бойния дух - само тогава ще направите каквото е необходимо и няма да се предадете. Свалете короната от вируса.

Още по темата, четете тук.