Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британски вирусолог: Кучетата могат да се заразят с коронавирус Компютърно изображение на коронавируса. Снимка: Пиксабей

Кучетата могат да се заразят със смъртоносния коронавирус, като дори съществува вероятност да предадат заразата на хората, твърди водещ британски вирусолог, цитиран от в. "Дейли стар".

Преди броени дни беше съобщено, че домашното куче на пациент с коронавирус е поставено под карантина в Хонконг, след като взетите от животното назални и орални проби са дали "слабо позитивен" резултат за новия щам.

Кучето, което не е проявило никакви болестни симптоми, е било поставено под карантина за 14 дни. Хонконгските власти съобщиха, че подобни мерки ще бъдат взети за всички котки и кучета на заразени с коронавирус стопани, предава БТА.

По повод случая от хонконгското Министерство на земеделието, риболова и резерватите отбелязаха, че на този етап няма доказателства, че домашни любимци могат да се заразяват с вируса SARS - CoV-2, причиняващ болестта COVID-19. В сайта на Световната здравна организация (СЗО) също беше посочено, че засега няма подобни доказателства.

Водещият британски вирусолог д-р Мухамад Мунир обаче оспорва тази гледна точка, твърдейки, че кучетата могат да се заразят с коронавируса. Според него никоя възможност не бива да се изключва, като се има предвид, че хората се намират на непозната територия с новия щам.

"Кучетата имат сходни с човешките рецептори - молекули на повърхността на клетките, позволяващи проникването на вируса, следователно могат да се заразят с него. В случая, оповестен миналата седмица, трябва да се изключи дали става въпрос за активна репликация на вирус или просто за замърсяване на заобикалящата среда. Важно е обаче да се разбере, че не е изключено кучетата да се заразят. Ако това е вярно, следващата стъпка е да се проучи дали те и други домашни питомци могат да предадат заразата на хората", казва д-р Мунир.

Въпреки че изключва вероятността домашните любимци да играят ключова роля в предаването на вируса, специалистът отново подчертава, че по отношение на новия щам хората "газят в непозната територия".