Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

4-ма от 5-има го карат леко и оздравяват

Има случай на бебе на 2 дни,но рядко удря децата

Незабавното откриване на заразени, бързата диагноза,спешната изолация и строгата карантина са най-важните мерки за ограничаване на болестта

Към 17 ч в понеделник няма заразен в България

Хора над 60 и най-вече над 75-80 г., мъже, пушачи, сърдечноболни, пациенти с диабет, хипертония и рак са най-лесните мишени на новия коронавирус.

Този извод направиха експертите от съвместната мисия на Световната здравна организация и Китай, която проучи пула от данни за заразените, оздравелите и починалите от COVID-19.

Сред лабораторно потвърдените случаи средната възраст е 51 г. Има случаи на заболели - от бебе на 2 дни до столетник, но най-засегнати са пациентите между 30 и 69 г. (78%).

Смъртността нараства с възрастта, като пневмонията от вируса има фатален ход най-често сред хората над 80. По-висок е процентът

сред мъжете -

4,7, срещу 2,8%

сред жените

Почти всички починали са имали поне едно хронично заболяване, част от болните са били с по няколко. Най-засегната е групата със сърдечносъдови заболявания (13,2%), хората с диабет (9,2%), с хипертония (8,4%), с рак (7,6%).

Анализът на чудовищно голямата база данни степенува и симптомите на новата пневмония по тяхната честота. Почти всички болни (87,9%) вдигат висока температура и повечето се оплакват от суха кашлица (67,7%). Чести симптоми са и умората (38,1%), храчките (33,4%), задухът (18,6%), болките в гърлото (13,9%), главоболието (13,6%), болки в мускулите или ставите (14,8%), втрисане (11,4%). Относително

по-рядко сред

оплакванията се

съобщава за

повръщане (5%),

хрема (4,8%),

диария (3,7%), кръвохрачене (0,9%) и силно зачервяване на очите от кръвоизливчета (0,8%).

Заключението на експертната група е, че 4-ма от всеки 5-има заразени боледуват леко и се възстановяват. За 1 от 6-има, по-точно за 14%, пневмонията протича тежко със задух и недостиг на кислород и при 6% се стига до дихателна недостатъчност и септичен шок и/или отказ на органите.

Характерна, но необяснима за момента особеност е, че

с вируса рядко се

заразяват деца

Противно на имунологичната логика подрастващите до 19 г. са под 2,5% от общия брой съобщени случаи, а от тях до критично състояние стигат 0,2%.

Съвместната мисия отбелязва, че Китай е показал “може би най-амбициозните, бързи и агресивни усилия в историята за борба с новопоявил се вирус”.

Високо се оценява забележителната скорост, с която китайските учени и експертите по обществено здраве действат при тази световна заплаха и предоставят данните.

С безпрецедентна до момента бързина те изолираха причинителя на вируса, създадоха алгоритъм за диагностика и определиха начините на предаване, скоростта на разпространение и времето от момента на заразяване до поява на симптоми. По оценката на епидемиолозите това е спечелило безценно време за изработване на мерки за масов скрининг на пътуващите, диагностични тестове и започване на подготовка в останалите държави за ограничаване на случаите.

Основното, за което светът трябва да благодари на Китай, е безкомпромисната отговорност при прилагането на стратегията за неразпространение на вируса. Спазват се безпрекословно ограничителните мерки независимо дали това са спирането на публичните събирания, карантината вкъщи, или забраните за пътуване, отбелязва анализът.

“Решителният подход на Китай за ограничаване на бързото разпространение на този нов респираторен патоген

промени хода

на бързо

ескалираща и

смъртоносна

епидемия”,

категорични са експертите.

Съвместната мисия изчислява, че този подход на правителството на Китай и на цялото общество е предотвратил стотици хиляди случаи на COVID-19 в страната и е забавил преноса по света.

“Контролът над голямото огнище обаче в Ухан и цялата област Хубей е с голяма цена и саможертва от страна на Китай и неговите хора, както човешки, така и материални. Това е изключителен подвиг за страна от 1,4 млрд. души”, пише в документа.

Новият

коронавирус е

силно заразен,

може да се разпространи бързо и трябва да се смята за способен да причини огромни здравни, икономически и социални въздействия. Но все още се знае много малко за него. Въпреки генетичните прилики с острия тежък респираторен синдром – SARS, и сравняването му с който и да е тип грип това е нов вирус със собствени характеристики. Например предаването на COVID-19 при деца изглежда ограничено в сравнение с грипа, а клиничната картина се различава от SARS. За целите на планирането трябва да се има предвид много високият риск от широко разпространение в света.

Безкомпромисното и строго използване на нефармацевтични мерки срещу предаването на вируса COVID-19 в Китай “осигурява жизненоважни уроци за глобален отговор”, обобщават експертите от мисията.

Според епидемиолозите това са единствените мероприятия, за които в момента е доказано, че прекъсват или свеждат до минимум трансмисионните вериги при хората. Основно за тези мерки е изключително проактивното наблюдение за незабавно откриване на заразени, много бързата диагноза и незабавна изолация на случаите, строго проследяване и карантина на хората от близките контакти.

Подчертава се изключително високата роля на разбирането и приемане на мерките от предаването на вируса COVID-19 от населението. Предвид щетите, които могат да бъдат причинени от неконтролирано предаване, такъв подход ще спаси много животи и ще даде времеви аванс, необходим за тестване на лекарства и разработване на ваксина.

“Спечеленото време трябва да се използва по-ефективно за спешно повишаване на глобалната готовност и бързо изработване на специфични стратегии за окончателното спиране на този вирус.

Към 17 часа в понеделник в България положителна проба за новия коронавирус няма, съобщиха от Националния оперативен щаб за коронавируса. В първия ден на новата седмица са тествани общо 69 проби - всички са отрицателни. По-голямата част от тях са ретестове на футболистите от “Лудогорец”, както и на двама пациенти, посатвени под карантина във ВМА, чиято 14-дневна карантина изтече вчера. В понеделник във ВМА са приети още 3-ма пациенти с грипоподобни симптоми. Един от тях е германец, пребиваващ временно в България. Другите двама са българи, върнали се от Италия.

Системата за масов скрининг чрез проверка на температурата на влизащите в страната работи и единичните случаи се изследват, сопълни ген. Мутафчийски. В резултат на този контрол за 4 дни са приети в болница 6 човека, посочи той. 

В резултат на температурния скрининг по всички гишета на граничните пунктове в страната за 4 дни във ВМА са откарани шестима човека с грипоподобни симптоми, Пробите им за COVID-19 са отрицателни.
В резултат на температурния скрининг по всички гишета на граничните пунктове в страната за 4 дни във ВМА са откарани шестима човека с грипоподобни симптоми, Пробите им за COVID-19 са отрицателни.

Според експертите

няма как

да се избегне

проникването

на вируса,

на сегашния етап. На фона на бързо увеличаващи се случаи в Европа такива опити се сравняват с усилие да се спре вятърът. Затова от решаващо значение вече е държавите да имат стратегии за действие до най-малките подробности.

Усилията се съсредоточават върху информираността на населението за възможностите за предпазване и париране на слуховете, които пораждат паника, готовност за бързо откриване на случаи и адекватни реакции в болниците за лечение на болни и недопускане на разпространяване на заразата сред пациентите и медицинския персонал. Всички тези мерки вече работят в България.

С разширяване на информацията от СЗО и центровете за контрол на заболяванията в Европа и САЩ стратегията за справяне с предизвикателствата от новопоявилия се вирус у нас се актуализира.

Пробват срещу COVID-19 микс от антивирусни и противовъзпалителни

Комбиниране на антивирусни и противовъзпалителни терапии може да имат ефект при лечението на COVID-19, показва сравнително проучване, публикувано в сп. “Лансет”. Предполага се, че такива лекарства са от особено значение при лечението на тежки случаи, когато възпалителният отговор се превърне в основна причина за увреждане на белите дробове и последвалата смърт.

С изкуствен интелект са селектирани потенциално най-надеждните лекарства, одобрени за потискане на възпалените реакции при ревматоиден артрит и миелофиброза. И трите са мощни противовъзпалителни средства, които вероятно са ефективни, включително наблюдаваните при хора с новата пневмония от COVID-19.

Проследени са ефектите от барицитиниб, федратиниб и руксолитин. Най-обещаващ се оказал първият препарат, особено като се има предвид лесният прием - веднъж дневно през устата, и приемливият профил на съпътстващите въздействия. Най-значимият нежелан страничен ефект, наблюдаван над 4214 пациентски години в програмите за клинични изпитвания при кандидатстването за регистрация на Европейската агенция по лекарствата, е малко увеличение на инфекциите на горните дихателни пътища.

Хипотетично са възможни добри ефекти от някои онкологични лекарства, които намаляват заразността на широк спектър от вируси, включително на хепатит С, денга, ебола и респираторно синцитиалния вирус, но те имат и доста странични ефекти. Противовъзпалителните свойства на барицитиниба и способността му да облекчава свързаното хронично възпаление при интерферонопатии, изглежда, му дават преднина пред другите одобрените лекарства. Освен това медикементът има потенциал за комбиниране с директно действащите антивирусни средства (лопинавир или ритонавир и ремдезивир), които в момента се използват при огнището на COVID-19.

Отмениха тържествата за Трети март на Шипка заради коронавируса, Радев и Караянчева все пак на върха

Официалното честване на 142 г. от Освобождението на връх Шипка днес бе отменено заради опасността от коронавирус. Препоръката е на Националния оперативен щаб за COVID-19.

Причината за решението е свързана с епидемиологичната обстановка в страната, обясни председателят на щаба и шеф на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. От седмица у нас има втора грипна вълна, която се разраства, като най-много са болните в Източна и Централна България. Противоепидемиологични мерки са обявени в областите София, Пловдив, Варна, Бургас. Предстои и за Добрич, Стара Загора, Сливен и Разград, обясни той. По препоръка на РЗИ от 4 до 6 март ще има грипна ваканция за училищата в областите Шумен, Бургас и Перник, както и в общините Варна и Благоевград. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести болните от грип за последната седмица са 4667 спрямо 3748 през предходната.

Ръст има и на

заболелите

от морбили

За седмица са регистрирани 16 нови случая. Пред епидемия от хепатит А са и в Кюстендил и Дупница, каза още ген. Мутафчийски.

“Всички тези болни ще ангажрат здравните служби по места, където очакваме да приберем евентуално заразени с коронавирус. За да няма допълнително болни и да не се изтощи системата, мерките, които препоръчваме, имат по-извънреден характер”, обясни решението на щаба той.

Час по-късно от “Дондуков” 2 разпратиха прессъобщение, че въпреки отмяната на тържествата президентът Румен Радев ще се качи на историческия връх, ще поднесе цветя на паметника и ще отправи приветствие. Парламентарната шефка Цвета Караянчева също ще отиде на Шипка, както бе планирала преди отмяната на тържествата.

По-рано сутринта тя и Радев ще присъстват на молебена в Шипченския манастир “Рождество Христово”, който ще бъде отслужен от Старозагорския митрополит Киприан.

От Националния оперативен щаб за коронавирус препоръчаха отмяната на тържествата с предупреждението, че “струпването на големи групи хора на едно място създава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции”.

Препоръката на щаба е адресирана до президента Радев, председателя на НС Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, областния управител на Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Въпреки отмяната на официалните тържества достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на свободата, остава свободен. Въведените промени на движението в района също остават в сила.

Заради препоръките да не се организират масови събития на закрито от “Дондуков” 2 още в петък съобщиха, че тази година

няма да се проведе

традиционният държавен

прием на президента

в Централния военен клуб в София.

До късно снощи обаче не бяха отменени церемонията по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в 11 ч в София и тържествената заря-проверка на площад “Народно събрание” от 18,30 ч.

На фона на заплахата от неконтролируемо разпространение на коронавирусната епидемия епидемиолозите напомнят погрешни практики от Първата световна война по времето на испанския грип преди 100 г. Въвлечените в конфликта държави не дават много информация, за да не показват слабите си места на противника, но неутралната Испания съобщава без задръжки за случаите. Според историци това е причината грипът да получи името си, а не действителното зараждане на пандемията. Липсата на далновидност забавя противоепидемичните мерки в много държави и един от цитираните примери е планирането на най-големия парад в историята на Филаделфия, въпреки че малко преди това са се завърнали 200-300 войници, сред които и заразени. Парадът се провежда и естествено, населението се събира да подкрепи героите си. За 2 дни след това испанският грип поваля хиляди.