Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никой не очакваше, че в Италия ще пламне такова голямо огнище.
Никой не очакваше, че в Италия ще пламне такова голямо огнище.

Каква е причината да се вземат безпрецедентни мерки срещу коронавируса? При нито един вирус досега не са налагани подобни забрани. Сега цели градове се поставят под карантина, хората са принудени да си стоят вкъщи в болнични, отменят се мероприятия и се забраняват пътувания. Има ли нещо, което правителствата прикриват?

"Не. Причината е, че смъртността при обикновения грип е около 0,1%, а при коронавируса е около 3%", обясни пред "168 часа" доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница.

Тоест, ако 300-те хил. болни от инфлуенца този сезон бяха заразени с Covid-19, от тях щяха да са починали в пъти повече хора. Много медици обаче подозират, че

с паниката се

цели и нещо друго

"На фона на някои повтарящи се събития - вече има няколко прецедента с опасни вируси, може да се каже, че се създава ситуация, в която се преплитат много интереси", загатна пред "168 часа" известният лекар д-р Атанас Михайлов.

На въпрос как си обяснява истерията с купуването на медицински маски, които тези дни буквално изчезнаха от аптеките, доц. Мангъров каза, че наистина не знае. Според него те не предпазват от нито едно заразно респираторно заболяване.

Причината е, че не са достатъчно уплътнени, а освен това заразите много често се предават и прихващат през очите.

Това са основните аргументи, с които Световната здравна организация обяви

пандемия

"Надявам се вирусът да приключи до лятото, както стана и с ТОРС", каза доц. Мангъров. В това има много здрава логика, тъй като новият Covid-19 на 80% е същият като ТОРС, който върлуваше през 2003 г.

Независимо че времето навън се затопля и всички очакват това да ограничи разпространението на заразата, на заседание на Съвета за национална сигурност правителството взе извънредни мерки. Една от тях е да се направи ревизия на запасите от храна и вода в Държавния резерв и да се разработи механизъм да се осигурят спешни доставки в градовете, които евентуално ще бъдат поставени под карантина. Целта е да се избегнат паниката и

опразването на магазините,

характерни за населените места, засегнати от епидемията.

На заседанието присъстваха шефовете на Александровска болница, "Пирогов", ВМА и Спешна помощ. В тях ще се лекуват заболелите, ако заразата проникне в България. Там ще бъдат създадени спецотделения, в които пациентите с коронавируса ще се изолират от останалите.

На граничните пунктове вече се измерва температурата на влизащите в страната, но това не е гаранция, че на територията ни няма да проникнат заразени. Причината е, че първите 14 дни, когато човек е носител на вируса, няма никакви симптоми, в същото време той може да заразява.