Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Николов случайно разбира, че негов колега е болен и заразен от отбор по футбол.
Красимир Николов случайно разбира, че негов колега е болен и заразен от отбор по футбол.

В 8 часа на 21 февруари той научава, че заразата пълзи из Милано. Чак в 19 часа е обявена епидемията

Търговците се възползват от паниката: онлайн 1 маска излиза 100 евро, а 1 л дезинфектант - 600 евро

Всички са в шок от румънци, живеещи там, които излъгали и пробили барикадата на карабинерите, за да стигнат до родината си

21 февруари. Българин, който работи в комуникационна компания в Италия, разбира още в 8 ч. сутринта, че в северната част на страната ще бъде обявена епидемия заради коронавируса. Предупреждава най-близките си, но никой не му вярва, защото

по новините няма подобни съобщения

Напротив, твърди се, че положението е под контрол.

“Оказа се, че наш колега е играл приятелски мач на 15 февруари и всички от отбора са болни от коронавируса - споделя пред "168 часа" Красимир Николов. - На 21-ви го пратиха за изследвания и се оказа, че заразата е плъзнала и в нашите населени места. Тогава стана ясно, че ще обявят карантина, но официално за това не се споменаваше.”

В 19 часа същия ден обаче внезапно започват да вият сирени,

а на всеки телефон се получават поне по 5 съобщения от общината и неправителствена организация, че определени населени места са поставени под карантина за 14 дни.

Шокът се засилва още повече, когато в същия момент карабинери започват да обикалят улиците и да предупреждават хората да не излизат от домовете си. Прозорците да бъдат затворени и само в краен случай да се отварят.

Това се случва в село близо до Милано, което е на 10 км от гнездото на заразата с коронавируса. На хората там засега им е разрешено да ходят до магазина за най-необходимите продукти. Могат дори да отидат на работа. Това сподели пред "168 часа" Елена Николова, която живее близо до засегнатите зони.

“За 1 час успяха да направят пълна изолация на всички и да ги поставят под карантина - обяснява тя. - На местата, където е заразата,

хората нямат право да излизат

Там стои непрекъснато барикада от карабинери, която е затворила изходите на градчетата. Пазят за нарушения денонощно.

Хората могат да пазаруват само онлайн. На нас засега ни позволяват да ходим до магазините, като в по-големите пускат само по 10 души.

Изчакват ги да напазаруват и пускат следващите 10. Идеята е да не се струпват много хора на едно място. Повечето супермаркети са затворени, а в останалите стоките са на изчерпване. Баровете в селото ни затварят в 18 часа, а ресторантите ни са на пълно работно време. Това е странно.”

На следващия ден навсякъде цари зловеща тишина. Дори кучетата не лаят, гълъбите изчезват от терасите, няма и хора по улиците.

“Изглежда все едно сме във военно положение - казва Николова. - Настана страшна паника. Най-големият проблем е, че още в началото не бяха взети мерки, а сега вече положението е изпуснато. До последно

тук криха какво се случва

и дори заразените не са толкова, колкото се съобщават.”

Засега официално се смята, че болните от коронавируса в Италия са около 230, но според нашия източник те са над 500.

“Много се спекулира с темата и всеки ден излизат различни данни - допълва тя. - Факт е обаче, че първите двама лекари, които установиха, че има заразени италианци, са прихванали болестта и са в много тежко състояние. Ако нещо не се направи, те ще починат. За тях обаче никой в останалите страни не знае.”

До момента жертвите на заразата в Северна Италия с опасния вирус са 7. За да не се увеличи броят им, властите са взели всички необходими мерки да не се допусне разпространението на болестта.

“Някои хора работят от вкъщи - допълва Николова. - На тези, които не могат да ходят на работа и са под карантина,

държавата ще им изплати заплатите

за този период, тъй като те се водят в болнични. Това е благодарение на 250-те млн. евро, отпуснати от Европейския съюз. Най-големият проблем тук са животновъдите и фермите. Те не могат да изнасят продукцията си, а работниците им нямат право да напускат обектите и да се прибират по домовете си. Те трябва да стоят там, докато изтече карантинният период. Навсякъде млякото се изхвърля, защото, ако някой работник е болен, ще разнесе заразата чрез продуктите.”

Очевидно е, че това ще доведе до големи загуби за малкия бизнес и за икономиката на страната, но сега по-важното е да не се разпространи смъртоносната болест.

От друга страна, епидемията е апетитна хапка за някои търговци. В магазините в Италия вече няма маски и дезинфектанти. Те могат да се поръчат само онлайн, но цените са скочили близо 10 пъти.

“Една маска тук струва около 10 стотинки - обяснява Елена. - В момента обаче в интернет сайтовете цената й е 100 евро. Потърсих литър дезинфектант. Той е обявен за космическите 600 евро. Това не е нормално.

Тези хора злоупотребяват с паниката на хората

Друг е моментът, че всеки ден по телевизията и на телефоните ни се съобщава, че хигиената в домовете трябва да е на изключително високо ниво. Явно смятат, че така ще бъде ограничена заразата.”

Тя допълва, че сега всички се надяват по-бързо температурите да се повишат, защото при по-топло време вирусът изчезва. Така стана през 2013 г. с неговия близнак - ТОРС, който с настъпването на лятото сякаш се изпари.

“Не знам дали това е истина, защото тук в момента е 18 градуса - коментира тя. - Ние сме в северната част на Италия, а представете си колко по-топло е в южната.”

Досега заразените бяха само там, но във вторник стана ясно, че

вече има един болен и в южната част - на остров Сицилия

Първият случай на заразяване с новия коронавирус е регистриран в Палермо. Става дума за италианка, пристигнала от северния град Бергамо в областта Ломбардия, където е италианският епицентър на заразата.

Междувременно стана ясно, че италиански турист е дал положителна проба за вируса, докато е бил на почивка в Тенерифе, на испанските Канарски острови. Пациентът е изолиран и са взети съответните мерки.

“Хората са изключително безотговорни в това отношение - категорична е Николова. - Преди няколко дни не издържах между тези стени и излязох за малко на балкона. Видях комшийка и я попитах как са в съседната кооперация. Голям шок бе за мен, когато ми сподели, че румънското семейство, което живее под нея, е заминало за Румъния. Успели да пробият барикадата на карабинерите, като излъгъли, че пътуват за страната си от Германия. Това са хора без никаква отговорност. Ако те са заразени или се разболеят по време на пътуването, означава, че ще пренесат болестта и в Румъния.”

“Хората все още може да отидат и да си купят цигари например, но това не се случва, когато ние решим - обяснява жената. - Преди няколко дни

карабинерите позволиха да се направят две погребения,

но почти без хора. Колкото да се изпрати починалият.”

За да се избегнат събиранията на едно място на много хора, в засегнатата част на Италия е спрян и градският транспорт. Полетите до Милано също бяха забранени.

“Най-голямата катедрала в града затвори врати - допълва Николова. - Това досега никога не се е случвало - църквите да не работят. Както вероятно знаете, отмениха и карнавала във Венеция. Той беше голяма атракция и много почитан от италианците. Това е времето, когато всички празнуват, но сега положението е военно.”

Интересното е, че в страната масово се спекулира, че коронавирусът не се е появил случайно. Но независимо от конспирациите всички се молят заразата да бъде овладяна и карантината отменена.