Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шанхай се превърна в призрачен град. 
СНИМКА: РОЙТЕРС
Шанхай се превърна в призрачен град. СНИМКА: РОЙТЕРС

Тя е в колапс, но може да повлече надолу и целия останал свят

Коронавирусът успя да повали китайската икономика точно в разгара на търговската война със САЩ. Но едва ли някой се радва на тежкия нокаут, защото последиците за останалата част на света тепърва предстоят.

В свой анализ международната компания Dun & Bradstreet обяви, че от колапса ще пострадат над 5 млн. компании в цял свят.

Тезата е, че най-засегнатите от вируса китайски провинции са част от глобалната бизнес-мрежа и това ще има пагубни последици за международната икономика.

Според анализа в районите с над 100 потвърдени случая на COVID-19 са разположени 90% от централите на най-големите предприятия в Китай. От тях 49 хил. са клонове или дъщерни дружества на чужди компании.

Половината са със седалище в Хонконг, но останалите са в Китай. От тях американските компании са най-много - 19%, и със сигурност те ще са сред най-засегнатите. Другите потърпевши ще са представителите на японския бизнес - 12 на сто, и на германския - 5%.

Това обаче съвсем няма да са всички поражения. От Dun & Bradstreet установяват, че поне 51 хил. компании в света имат един или няколко основни доставчика от засегнатите райони, от които буквално зависят производството и себестойността им. Проблем ще имат още над 5 млн. фирми, които работят с доставчици от поразените от вируса райони, но успокояващото при тях е, че те не са сред основните им партньори.

Съвсем логично вече има цели вериги с доставки, които се нарушават и това неминуемо ще се отрази на глобалния растеж. Прогнозите са, че ако епидемията бъде овладяна до март, това ще струва около две десети от икономическия растеж на страните от Г-20, а при Китай минусът ще е 0,5%. Големият въпрос обаче е какво ще стане, ако все пак заразата продължи да се разпространява, поваляйки цялата световна икономика.

Повече по темата, четете тук. 

Коронавирусът е безпощаден към мнозина
Коронавирусът е безпощаден към мнозина