Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Vulnerat omnes, ultima necat*

През 1901 г. Никола Цвятков разказва на д-р П. Стоянов следното за фаталната нощ: След като селяните си излезли от ханчето, в него останали Левски, Николчо и ханджията Христо Латинеца. Легнали си към три-три и половина по турски, което отговаря на девет-девет и половина вечерта. Николчо сънувал лош сън, събудил се и започнал да буди и Левски да тръгват. Погледнали часовника, а било 6 часа по турски, което е 12 часа (полунощ) по европейски. Левски казал, че било рано и пак заспал. Николчо обаче не можал, запалил печката и седнал да яде и пие, докато чакал да дойде време за тръгване.

Тук искам да отворя скоба и да посоча, че Цвятков по собствените му думи е бил буден, докато турците са обграждали ханчето. И нищо подозрително не е чул. Всичко си било мирно и тихо. Кучета очевидно също не е имало. Ни около ханчето, ни в близкото село Къкрина. Това село вероятно е единственото място в Българско, където бюлюк заптиета могат спокойно да бродят посред нощ без куче да ги залае.

Та, чакал Николчо да стане време за тръгване и след два часа събудил Левски и Латинеца. Този път и те станали и започнали да се готвят за път. Левски излязъл навън по нужда в яхъра, а Христо отишъл да „стори хабер на комшиите-роднини” какво да кажат на баща му, ако дойде да го потърси в хана. В колко часа е било това, Николко не казва, пък ми се струва важно, но ние и сами можем да сметнем. След като се е събудил в 6 по турски и после е чакал 2 часа да дойде времето за тръгване, значи това всичкото се случва в 8 часа по турски или в 2 часа след полунощ.

Между другото, трябва да кажа, че „комшиите-роднини” на Латинеца са доста по-добри хора от мен. Представям си как на някой мой роднина му хрумва да дойде у дома в два часа през нощта, за да ми стори хабер какво да кажа на баща му, ако го потърси. Доста зле би си изпатил. Но в онова евангелско време хората просто били миролюбиви, гостолюбиви и ранобудни, малко са спали и очевидно си е съвсем в реда на нещата да прескочиш до комшиите в два часа посред нощ.

И така, стигнахме до там, че часът е 8 по турски, Левски е излязъл по нужда, а Латинеца е отишъл до комшиите и е казал на Николчо да заключи вратата след него. Нека сега видим какви показания дава впоследствие заловеният вече Левски. Цитирам съдебния протокол:

„Той ме заведе в кръчмата на Христа от Ловеч, когото не бях виждал отдавна. Нея вечер ние останахме там. Към десет часа сутринта, когато излязох навън, аз видях пред вратата един въоръжен с пушка...”

Разбира се, пред съда Левски е лъгал и мазал до степен на наглост, за да запази себе си и организацията, но специално за часа, в който е заловен, мисля, че можем да му се доверим. Той нищо не печели, ако излъже, пък и турците много добре са знаели кога точно са го хванали и ще е глупаво и смешно да се опитва да ги заблуждава. Следователно Васил Левски е заловен около 10 часа по турски, което е около 4 часа по европейски. Но чакайте, Николчо твърди, че са станали в 8 часа по турски, а според Левски той е хванат в 10 часа по турски. Каква е тази разлика от цели два часа между ставането и залавянето? Какво са правили през това време, къде са се мотали, защо не са тръгнали по-рано? Казва ли истината Николчо за това в колко часа е събудил Левски? Не, не я казва. Лъже. Волно или неволно, с умисъл или без умисъл, но лъже. Той е съвсем скаран с представата за време или се прави на такъв. Пред съда дава показания, че Латинеца е излязъл от хана „призори”, докато пък пред Димитър Пъшков твърди, че това е станало „по първи петли”. Какво е разбирал Николчо под „първи петли” аз не зная, доколкото съм запознат, това е някъде времето около полунощ, но за „призори” през декември месец съм категоричен, че не е преди 4 часа сутринта, а дори и по-късно. И след всичката тая времева бъркотия, сътворена, подчертавам, само и изцяло от Цвятков, остават въпроси, на които никога няма да узнаем отговорите: В колко часа е искал да тръгне Левски от Къкрина? Николчо ли е имал задължението да го събуди навреме? Навреме ли го е събудил? Или го е събудил цели два часа по-късно? Заспал ли е Николчо на поста си? Или умишлено е забавил напускането на Къкрина? Това ли е причината Левски да бъде заловен така глупаво и унизително?

Има нещо гнило. Николчо лъже. Преднамерено или от простотия, но лъже. Защо лъже? И ако лъже, не трябва ли да погледнем с нови очи на цялата му приказка за залавянето на Левски? От самото му начало, от момента на срещата им при изхода на Ловеч...