Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андон Миталов
Андон Миталов

Със 7 гласа "за" Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство на съдията от Специализирания съд Андон Миталов. Той беше посочен от Държавния департамент в САЩ като българина със забрана да влиза в страната заради корупция. 

Членовете на дисциплинарния състав са Даниела Марчева, Боряна Димитрова, Атанаска Дишева, която е докладчик. 4-ма от Съдийската колегия бяха против. Дисциплинарното производство е образувано по искането на правосъдния министър Данаил Кирилов Миталов да бъде освободен от длъжност. Основният аргумент е, че не е изпълнил служебните си задължения по делото за пускане на Николай Малинов да пътува в Русия. 

При дисциплинарното производство ще се събират доказателства и за уронване на престижа на съдебната власт. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев уточни, че до този момент във Висшия съдебен съвет не са постъпили доказателства от Държавния департамент, Антикорупционната комисия и прокуратурата. Те бяха поискани преди 10 дни от Съдийската колегия.

До 2 месеца дисциплинарният състав трябва се събере. Миталов остава на работа. 

"По-страшното е, че с това действие на министъра на правосъдието в съдебната власт се настани политиката и още повече геополитиката", коментира председателят на ВКС Лозан Панов. Той съобщи, че днес на обяд в Съвета е получено писмо от Антикорупционната комисия, а в него се казвало, че информацията е класифицирана.