Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прочетохте ли умопомрачаващата статия на другаря Танчо Гаргов във вестник "Дума"? Човека е завършил "Народностопанско планиране и статистика" в бившия ВИИ "Карл Маркс". Той е от ония "икономисти", които не знаят какво е Dow Jones Industrial average, но разбира от икономика. Човека прави анализ от позицията на запознат със "закономерностите на стопанството", ама онова плановото стопанство, дето не успя никъде по света, където беше приложено. В общи линии Танчо е възмутен, че "програмистите могат да си позволят по-качествени услуги от обикновения народ". С една дума можещия и знаещия пак се явява "враг на народа" и обикновения човек. В 21 век в България да си образован и можещ си е направо престъпление! Щото един добър архитект, адвокат и хирург също могат да си позволят "по-качествени услуги". Пак за равенство с пролетариата ли иде реч...
Гениалните му разсъждения обаче не спират до тук. Според него:
"Целият този отрасъл на стопанската икономика не произвежда нищо. В никой случай не омаловажавам нечий труд, но от тази дейност се генерират само компютърни програми и интернетски сайтове, които не са реално потребима стока. Никой още не се е научил да яде компютърни програми"
Вари го, печи го, то като е завършило соц икономика за него ако не може да се пипне и не се яде, значи не е "реално потребима стока". За мен е уникален факта, че една медия е в състояние да публикува такова безумие в 21 век, плод на мнението на човек с интелект на гулия, който дори не е наясно с факта, че всяка модерна технология се базира на компютърна програма - от пръскачките за трева, до скенера в болницата. За Танчо най-центото в компютъра е пластмасовата кутия, щото тва вътре не може да се яде. Силиконовата долина има популация между 3.5 - 4 милиона души и БВП от 840 милиарда долара, казано по друг начин - ако този регион беше държава, това ще бъде 18-та по големина световна икономика, по-голяма от Холандия, Саудитска Арабия и Швейцария и само малко по-малка от Турция и Индонезия. Cisco Systems, Intel, Oracle, Nvidiа, Visa, Chevron, Apple, Visa, Google, Facebook, Wells Fargo и т.н. са все фирми в тази долина, които "не произвеждат нищо" и са 18-тата икономика в света!
На юг в Калифорния се произвеждат основно плодове и зеленчуци и фермерите са на държавни дотации.
Човека даже има предложение за справяне със ситуацията, цитирам: "Решението, както аз го виждам, е във въвеждането на специални данъци за програмисти и за чужди фирми, които ползват подобен кадрови ресурс, както и във връщането на прогресивните данъци. Ако на един програмист му се добави допълнителен данък от 1000 лв. месечно (средно) при 40 хиляди души получаваме едни допълнителни 40 милиона лева, влезли в хазната за преразпределение! Според икономическия "гений" ние "подаряваме образователен ресурс на западни компании и фирми, дори тук, в България. Младежите, работещи като програмисти, са обучени и образовани с народни пари в средното, до голяма степен и във висшето образование."
Сега вече наясно ли сте защо соца фалира? Щото го планираха такива "икономисти". Вместо да инвестираме в образованието на такива кадри, които ще привличат инвестиции в IT сектора, вместо да се развиваме и да превърнем България в Силиконовата долина на Европа, ние ще ги обложим с допълнителни данъци, за да ги стимулираме да садят картофи.