Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Пресцентър - ОДМВР-Силистра
СНИМКИ: Пресцентър - ОДМВР-Силистра

Резултатите от проведена специализирана полицейска операция срещу конвенционалната престъпност на територията на община Кайнарджа представиха днес на брифинг директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Юлиян Караславов и окръжният прокурор Теодор Желев. Операцията бе проведена вчера 11:00 часа до 19:00 часа, под наблюдението на Окръжната прокуратура с участието на служители на РУ-Силистра, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ към Областната дирекция на МВР и Зонално жандармерийско управление – Варна.

Окръжният прокурор Теодор Желев определи полицейската акция като успешна и поясни, че тя е реализирана в изпълнение на указанията на главния прокурор за решителни мерки срещу битовата престъпност в малките населени места. Заложени са действия от страна на прокуратурата и полицията в Силистра, които ще бъдат постоянни и ще се осъществяват на територията на всички общини и малки населени места в областта. Целта е битовата престъпност да бъде сведена до поносими граници, така че гражданите в малките населени места да почувстват реално наличието на власт и на безкомпромисност към всякакви противообществени прояви и правонарушения, допълни окръжният прокурор. Подобни акции ще бъдат организирани в рамките на цялата година, уточни Теодор желев.

Според резултатите, представени от областния директор старши комисар Юлиян Караславов, в хода на операцията са проверени 152 моторни превозни средства и 268 лица. Съставени са 17 акта и 15 фиша по ЗДвП.

Районната прокуратура в Силистра ръководи досъдебно производство срещу 24-годишния Мирослав Н. По време на специализираната полицейска операция младият мъж, който е от село Голеш, бил спрян за проверка на едно от изградените КПП-та. Представил свидетелство за управление на МПС, издадено в Кралство Испания.

Проверка на документа показала, че свидетелството е неистинско, и срещу Мирослав било образувано досъдебно производство за престъпление по член 316, във връзка с член 308, ал. 2 от НК.

В село Голеш на мода са фалшиви свидетелства за управление на МПС, издадени уж в Полша. Срещу притежателите на такива шофьорски книжки се водят девет бързи производства. Според Окръжният прокурор акции в това село би трябвало да направят и други държавни институции, като РДНСК, например,предвид обемното и масово строителство, коетосе осъществява в населеното място - с бързи темпове, за кратки срокове.

В рамките на деня сабили извършени и проверки на 13 търговски обекта, като в четири от тях е констатирана продажба и съхранение на тютюневи изделия без съответните разрешения. Съставени са констативни протоколи от служители на Агенция „Митници“ и са иззети 6700 къса цигари.

В частни имоти на територията на общината са открити общо 5 пространствени куб.м дървен материал без съответните разрешителни, за което са съставени 2 акта от служители на ТП „Горско стопанство“. Други 4.2 пространствени куб.м дървен материал без необходимите документи са установени в автомобил „Форд“, управляван от 23-годишен в близост до село Средище. Автомобилът и товарът са иззети, съставени са констативен протокол и акт от служители на ТП „Горско стопанство“.

Данни от полицейската статистика показват, че през 2019 г. на територията, обслужвана от Участък – Кайнарджа са регистрирани 40 престъпления, от които 30 са разкрити, т.е постигната е 85.71% разкриваемост. От разкритите 30 престъпления 28 са приключили с мнение за предаване на съд, а по две предстои повдигане на обвинения. В срок са приключени 13 бързи производства. За пет от случаите преписките са прекратени, по други пет разследването продължава.