Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цистерната била дефектна и е трябвало да бъде бракувана

Само 19-годишната Шенай Хюсеинова, която загуби при адския взрив съпруг и син, и студентката Рейханя Рагуб се явиха в последното заседание по мегаделото "Хитрино". Останалите пострадали не дойдоха.

"Защо машинистите не си поемат вината най-после? Заради тях бе почернен животът ми. Години напред ще страдам. Не мога да забравя как гръмна нашата къща", заяви Шенай пред съда.

"Защо не признават?", попита и синът й, който я придружаваше.

"Не е доказано обвинението,

че скоростта е причина за дерайлирането на влака - заяви пред "168 часа" адвокат Димитър Стефанов, един от топзащитниците в Русе. - Обявената скорост безспорно е над разрешената. Но невинаги движението с по-висока скорост от разрешената е причина за едно произшествие."

Според него причината не е установена, защото важни веществени доказателства от самото начало на досъдебното производство не са били приобщени.

Дали нарочно, е отделен въпрос. Заради пренебрегването на тези важни доказателства не може да се разбере защо е дерайлирал влакът, категоричен бе адвокатът.

Той смята, че железният път е бил с изчерпани технически характеристики, негоден и това е посочено в доклади на вещите лица.

В пледоарията си адвокат Стефанов посочи като слабост ангажирането на преподаватели от Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в изготвянето на експертизи. Той съобщи, че собственик на железния път е Националната компания "Железопътна инфраструктура", а тя финансира стипендиантските програми на училището.

В случая има ярък конфликт на интереси. Именно заради това се появиха съмнения в обективността на изготвените заключения.

В страни от ЕС при разследване на жп инциденти се ангажирали независими органи, необвързани с държавни структури, докато в България това правило не важало.

Резултатът е, че Шуменският окръжен съд постанови ефективни присъди за двамата машинисти – Димитър Михнев и Радослав Петков. Съответно 15 години лишаване от свобода за главния машинист и 10 за помощника му.

"Кармата е важна", промълви Михнев, когато съдът му предостави думата, а колегата му изказа съболезнования към близките на починалите.

Във взривеното село не са доволни от осъдителните присъди на машинистите, предизвикали взрива, при който 7 души загинаха, 29 са с тежки и средни травми, а над 30 къщи бяха изравнени със земята. Почвата е отровена за години напред.

Помощник машинистът Радослав Петков (вдясно) и главния машинист Димитър Михнев по време на делото.
Помощник машинистът Радослав Петков (вдясно) и главния машинист Димитър Михнев по време на делото.

"Ниски, занижени, несправедливи присъди, дори подигравка с пострадалото население", смята Неждет Мурат, който е регионален представител на БЧК за Хитрино.

Според него след инцидента имало десетки хора, починали вследствие на невероятния стрес. Стефан Стефанов, известен като Спасителя, имал рак. Лекарите, които го оперирали го попитали какъв стрес е изживял. Според адвокати в Хитрино се наблюдавал истински бум на ракови заболявания.

Освен че за тях се мълчи, в тайна се пази и че гръмналата цистерна е била дефектна и изобщо не е трябвало да бъде пусната в експлоатация, твърдят вещи лица. Съоръжението е трябвало да бъде бракувано. "Кой ще носи отговорност за това, защо е допуснато?", питат хората.

Междувременно продължава разделението в Хитрино, тъй като едни къщи били обновени и ремонтирани, а други - не. Като дома на 86-годишната Димка Христова.

"В махалата всички влязоха в нови домове, докато аз получих писмо от общината с нареждане сама да си поема ремонта, тъй като парите свършили - сподели тя пред "168 часа". - Теглих заем, за да ремонтирам прозорците и две стаи. Много сме ощетените, никой не ни обръща внимание. Загубиха ми освен това фактурите, които кметът обеща да изплати." Сред ощетените бил и съседът Алиосман, който със собствени средства изплатил ремонта на къщата.

"Няма прозрачност при разпределението на средствата, отпуснати за възстановяването след бедствието, няма справедливост, загубихме доверие в институциите - казва Любомир Пашов. - Не губим надежда, може да стигнем и до президента."