Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 31 януари 1854 г. в Търново е роден Стефан Стамболов, Велик Българин, титан на свободата, демокрацията, прогреса и съвършенството. Стамболов е един от "Строителите на Съвременна България". Целият му живот е посветен на България, на борбата за свобода, и съвършенство. Приживе привлича вниманието на европейските народи и спечелва любовта и уважението на добрите и честни хора със своята любов към България и борбата срещу руската експанзия. Борбата на Стамболов за запазване и утвърждаване на свободата и Демокрацията в Княжество България е принос в световната съкровищница на хуманизма и доброто.

По времето, когато единствените източници на информация са вестниците Стамболов е известен в цяла Европа и появяването му на публични места във Виена, Будапеща и Берлин е събирало овациите на възхитената публика. Така демократите от Европа изразяват уважението към Стамболов и признателността към Българския народ. Отношението на европейците към Стамболов е и оценка на неговата политическа дейност, която е продължение на Българската Революция. България и всички българи. Той е интересен за неговите съвременици. България и всички българи. Той е интересен за неговите съвременици. Стамболов. Той е отричан и забравян само в условията на диктатура и национално предателство. Това ясно потвърждават годините на комунистическата диктатура..Комунистическите изследователи наричат Стефан Стамболов с най-различни думи и го оценяват като предател на революционните си идеи. Тези т. нар. специалисти упрекват и отричат всеки, който не мисли като тях, техния „пророк“ Маркс и „месията“ им Улянов-Бланк-Ленин. Т. нар. класово-партийна оценка на комунистите винаги е против интересите на България и е вражеска. Това е напълно в духа на комунизма, че „Пролетариатът няма отечество“.
Отношението на българите към Стамболов е като към приказен герой, юнак, събрал волята и желанието на Българския народ да живее в своя свободна държава.

Той привлича и завладява хората не само със своите стихове, станали народни песни, но и с идеите на свободата, демокрацията и прогреса. Стефан Стамболов тръгва твърде млад по пътя на България и го изминава с достойнство и чест. Знае горестта на загубата и триумфа на победите. За него Революцията е борба за национално освобождение и работа за утвърждаване на демокрацията и прогреса.Строителството на Свободна България е единение на народа и обединяване на силите на нацията за развиване на икономиката, просвещението и културата. За него просвещението и културата са не само инструменти за усъвършенстване на нацията, но и за национално обединение. Остава в историята на България и света като Велик Българин и творец на държавата, демокрацията, свободата и прогреса!