Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДНК на 5700 години успяха да извлекат учени от парче смола, използвано като дъвка от жена от неолита, съобщава сп. Nature. От събраните данни екипът дори възстановява как е изглеждала жената, с какво се е хранила и от какво е имало риск да се разболее. Опитът се смята за голям успех, тъй като досега ДНК отпреди толкова години е извличана единствено от кости или зъби.

Учените изследват брезова смола, открита по време на разкопки в Южна Дания. Малки бучки от това черно-кафяво вещество, получено чрез нагряване на брезова кора, обикновено са откривани на археологически обекти в Скандинавия и въпреки че употребата им все още се дискутира, често носят зъбни отпечатъци, което показва, че са били дъвкани. Изследователите обясняват, че брезовата смола е относително устойчива за развитие на бактерии, както и за проникване на вода, затова е възможно да съхрани ДНК. В конкретната проба ДНК е толкова добре запазена, че екипът

възстановява пълен древен човешки геном

Учените събират достатъчно информация, за да установят, че смолата е дъвкана от жена със сини очи, тъмна кожа и тъмна коса. Според екипа тя е генетично по-тясно свързана със западните ловци от континентална Европа, отколкото с тези от централните области Скандинавия.

Освен това учените откриват в смолата и ДНК от патица и лешник, затова стигат до заключението, че най-вероятно жената малко преди да дъвче дъвката е яла именно патица и лешници. Екипът е в състояние дори да идентифицира ДНК от вирус, който е определен като стара версия на причинителя на мононуклеоза, както и ДНК на бактерии, провокиращи пневмония или заболяване на венците.

Този опит е само един от многото, доказващи какво количество информация се крие в човешката ДНК. В своята книга „Геномът“ британският учен Мат Ридли пише: „Възможността да разчетем генома ще ни каже повече за нашия произход, еволюция, същност и съзнание от всички досегашни усилия на науката. Това ще промени коренно антропологията, психологията, медицината.

Какво крият тайните на ДНК, четете в първото издание на списание "Космос" за 2020 г.