Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съветите на 5 топспециалисти какво да правим докато чакаме ваксината или заразата да отшуми

Официалната медицина засега е безсилна, лекарите в инфекциозните болници се надяват заразата да отшуми сама, както е станало през 2003 и 2012 г. с подобни мутирали животински вируси.

Дотогава или до овладяването на заразата какво да правим?
"168 часа" се обърна към няколко известни лекари с молба за съвет.
Според популярния д-р Атанас Михайлов освен честото миене на ръце и хигиената, в този период най-важно е да се приемат високи дози витамин С. Включително шипково вино.
Другият витамин, който той препоръчва в подобни моменти, е вит. А.
"Благодарение на него се синтезират имуноглобулини тип А, отговорни за локалния имунитет, т.е. да не се допусне нахлуване на вирусите в тялото - обяснява д-р Михайлов. - Провитамин А - каротин, също е интересен и се съдържа в големи дози в морковения сок, в тиквата и във всякакви оранжеви, жълти и тъмнозелени плодове и зеленчуци като спанака и др."

Според д-р Михайлов общото между обичайните сезонни щамове и новия, идващ от Китай, е белодробното увреждане или ТОРС - тежък остър респираторен синдром.

На въпрос на "168 часа" как може да се лекува това усложнение, д-р Михайлов обясни, че един от начините е да се наблегне на комбинация между кромид лук и мед. Много подходящо е и лученото вино.
Според д-р Бари Фурнаджиев, поддържащ гласовете на повечето поп- и оперни звезди, на този етап е задължително да подсилим имунитета с поливитамини, калций, витамин С и магнезий. Причината е, че именно те изграждат съдовата система. Тя е като тръба и когато в нея попадне куршум, ако всичко е наред, той ще се отблъсне и няма да я засегне, но ако не е - ще проникне в кръвта и настъпва заразяването.

Какви са останалите съвети на специалистите, четете в "168 часа".