Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рискът за България към момента е малък, но властите следят епидемията. Китайците у нас са основно от район, отдалечен на 920 км от Ухан.

При симптоми, подсказващи за респираторни заболявания по време или след пътуване зад граница - особено в места с разпространение на новия коронавирус, потърсете лекар и споделете историята на престоя си навън.

Това призоваха българските здравни инспекции и Външно министерство. Като държава с ангажираност в контрола на заразните болести България следва уеднаквените мерки на СЗО и Европейския център за контрол над заболяванията. Загрижеността е заради тръгналия от китайския град Ухан нов коронавирус 2019-nCoV. Той е преодолял междувидовата бариера - прехвърлил се е от животни върху хора. В началото имаше съмнение, но вече е сигурно, че се сбъдват прогнозите на епидемиолозите за най-лошия сценарий - да се предава от човек на човек.

Вирусът не съвпада с никой друг известен, знае се само, че е от голямото семейство на коронавирусите и генетично е много близък до SARS вируса, който причинява тежкия остър респираторен синдром, който предизвика пандемия през 2002-2003 г. с 8098 болни, от които 774 починаха.

2019-nCoV тревожи света, защото, когато вирусът е нов, не се знае как влияе на хората. Засега въпросите са повече от отговорите. Но е ясно, че в тежките случаи води до тежка пневмония. Тревожни сигнали за инфекцията са

температура

над 38 градуса,

задух, кашлица,

отпадналост

На рентгенова снимка на белите дробове се виждат характерни за пневмония промени.

Основният начин за разпространение на вируса е прекият контакт с болни, които пътуват до други държави. С 3 случая на пристигащи от Китай във Франция новата болест влезе в Европа.

Летищата в районите, в които вирусът вече върлува, правят скрининг на излитащи и кацащи. За хора с такива симптоми се следи с

термокамери,

насочени към

потока пътници,

каквито има и

на летище София

За момента няма пряк риск за България, но следим отблизо ситуацията и сме в готовност за реакция. Нямаме директна въздушна линия с Китай, затова с повишено внимание се наблюдават полетите от Лондон, Истанбул и Москва, където се прекачват пътуващите за България, обясни за “24 часа” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Експертът обърна внимание, че скринингът не дава пълна сигурност, че на всяко от летищата не влизат болни, заради “прозоречен период” на привидно здраве.

От момента на

заразяването до

симптомите

минават от

няколко дни

до 2 седмици

Затова е и призивът хората да търсят лекар при съмнение за пневмония. Страната има възможност с изследване да докаже или отхвърли съмнение за коронавирус. Според експертите по контрола на заболяванията първите потвърдени случаи в Европа не са неочаквани предвид бързото разпространение извън Китай. Откриването на новия вирус във Франция показвали високо ниво на готовност за предотвратяване и контрол на възможни инфекции на 2019-nCoV. Поради създадената епидемична обстановка още в началото на излизането на вируса от Китай и преди местните власти да “затворят” града като превенция на разпространението, европейският здравен център напомни

местата в

рамките на ЕС

с директни

полети от Ухан:

Париж, Рим

и Лондон

Засега СЗО се въздържа да съветва за каквито и да било ограничения на международния трафик. Напомнят се мерките за намаляване на риска, които включват хигиена на ръцете и дихателната система и безопасна храна:

- Избягвайте тесен контакт с всеки, който има треска и кашлица, и пазарите за живи животни в рискови райони

- Спазвайте дистанция с хора с болнав вид

- Често си мийте ръцете, не се пипайте по лицето

- Когато кашляте и кихате, покрийте устата и носа с огънат лакът или еднократна кърпичка, която да изхвърлите след използване, и измийте ръцете си.

Повечето китайци в България са от град,

който е на 920 км от Ухан.

Китайците, които пребивават по-продължително в България, са около 2000. Това е информацията, която обяви пред “24 часа” през 2017 г. Ху Гонсин, съветник по културата към китайското посолство в София.

Интересното е, че повечето от пребиваващите у нас китайци са от района на един град. Това е Нинбо - пристанищен град, мегаполис с над 3 милиона жители. Заедно със сателитните селища и региони населението там е 7,8 милиона.

Преди 5 години Нинбо стана нещо като китайския хъб за Източна Европа.

По думите на Ху Гонсин съществува традиция – хората от Нинбо са по-дръзки в търсенето на бизнес възможности в чужбина. Затова, идвайки в България, успяват да намерят възможности да се реализират и постепенно подканват и други свои съграждани да дойдат в България.

Нинбо се намира на 920 километра от Ухан, града, откъдето тръгна опасният коронавирус. Въпреки че за мащабите на Китай това не е чак толкова голямо разстояние, все пак градът, откъдето са повечето китайци у нас, е достатъчно далеч от центъра на заразата.

 

Ученици от Петрич се връщат спешно от Пекин

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Танцьорите от ансамбъл “Пролет” от Петрич се завръщат преждевременно от Пекин заради отменените тържества за китайската Нова година.

Групата е от 20 изпълнители - повечето гимназисти, и техните ръководители. Те гостуват за втора година на международния карнавал в Пекин.

“Заради забраната за събиране на много хора на едно място и отмяната на тържествата стана безпредметно стоенето на нашите изпълнители там. Заради това те ще си тръгват с полет през Истанбул”, каза в неделя кметът на Петрич Димитър Бръчков, който държи непрекъснато връзка с ръководителите на групата. Кметът е категоричен, че няма риск и опасност за нашите изпълнители. Те се разходили до Китайската стена, разгледали са и други забележителности. В хотела, където били настанени заедно с други участници от Румъния, Гърция, Русия, си направили концерти.

Петричката група е тръгнала за Пекин на 22 януари, като по предварителната програма е трябвало да остане до 1 февруари. Домакините от Китай са осигурили самолетни билети за по-ранното прибиране.