Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор знаел истината за смъртта на скиорите на Дятлов, но мълчи до края. Хрушчов нарежда на делото да се сложи гриф "строго секретно"

Той бил отчаян след като от кабинета на Хрушчов нареждат на делото да се сложи гриф "строго секретно"

Още в началото на февруари, по-точно на 6.02.1959 г., Областната свердловска прокуратура започнала процесуално-следствени действия по делото "Инцидентът Дятлов", свързано с гибелта на деветимата скиори в Северен Урал, въпреки че официално било заведено на 26.02.1959 г. Необяснимо е от юридическа гледна точка

защо въпросното дело няма свой идентификационен номер

Възложили го на младия прокурор-криминалист Лев Никитич Иванов. Гибелта не на 9-има, а на 11 планинари се сторила на партийното ръководство на Свердловска област прекалено много за прославата на XXI конгрес на КПСС. Те докладвали за хода на процесуално-следствените действия директно на генералния секретар на КПСС Никита Хрушчов (1894-1971). Много вероятно е този трагичен инцидент да е бил свързан с още по-важно и по-секретно събитие. Но какво би могло да е то?

Само няколко дни след назначаването му и запознаването с първоначалните факти по делото Л.Н. Иванов бил привикан в Генералната прокуратура в Москва. Според дъщеря му Александра Лвовна, когато се върнал вкъщи, той бил много тъжен, отчаян и без желание да работи по случая. Имало е защо. От Генералната прокуратура му наредили да постави гриф "строго секретно" върху всички материали по делото и му назначили трима високопоставени свердловски партийни надзорници: Л. П. Кириленко - първи секретар на ОбКОМ-а на КПСС; А. Ф. Ещтокин - втори секретар на ОБКОМ на КПСС; Н.И. Климов - главен прокурор на Свердловска област.

Делото било официално прекратено

на 28.05.1959 г. с мотив отсъствие на преки улики за престъпление. В заключителното постановление водещият прокурор Лев Н. Иванов написал: "Отчитайки, че върху всички трупове няма огнестрелни рани, както и признаци на борба, наличността на всички ценности на групата, както и изводите на съдебномедицинската експертиза, причината, довела до гибелта на туристите, е появата на стихийна непреодолима сила, която е надделяла съпротивата на туристите".

Дълги години се е приемало, че използваната от прокурора Лев Иванов фраза, "стихийна непреодолима сила" като причина за трагедията на групата, е признак за професионално-юридическа некомпетентност и за дълбокото му безсилие да намери логическа обвивка на многобройните обстоятелства по делото. Но истината е съвсем друга! В чл. 404 от Наказателния кодекс на РСФСР, действащ още от 1922 г., се казва: "Лица или предприятия, дейността на които е свързана с повишена опасност за обкръжаващите, като: железнорелсови пътища, трамваи, фабрично-заводски предприятия, търговци на горивни материали, собственици на диви животни, строители на опасни строежи и т.н., отговарят за вредите, причинени от източниците на повишена опасност; освен ако не докажат, че вредата, възникнала вследствие на непреодолимата сила, е или умишлена, или е

причинена

от груба небрежност

на самите потърпевши".

В условието на този малко езотеричен чл. 404 от НК водещият прокурор-следовател Лев Никитич е намерил най-подходящата юридическа форма за оневиняването на "лица или предприятия", защото върху групата по време на похода е въздействала "непреодолима стихийна сила". Според прокурора са налице две груби грешки на ръководителя на групата Игор Дятлов, които вече посочихме. Казано с други думи, позицията на прокурора Лев Иванов по отношение на "грубата небрежност" на Игор Дятлов в условията на чл. 404 от НК на РСФСР означава, че той оневинява всички "лица" или "предприятия" за гибелта на деветимата скиори, които биха могли да са отговорни, само с една фраза: "поява на стихийна непреодолима сила". Не бих казал в никакъв случай, че това е проява на правна некомпетентност от страна на водещия прокурор. Той е намерил оптималния начин да "нахрани" маниакално извратените представи на своите партийни надзорници за строгата секретност, свързана с гибелта на 9-имата скиори. А що се отнася до възможностите на Лев Никитич да прави каузални логически изводи, обхващащи всички обстоятелства по "Инцидентът Дятлов", ще кажа само, че на него изобщо не му се е налагало нито да прави изводи, нито да съставя

версии или по заплетения случай

Защото той е разбрал истината за гибелта на планинарите още когато са го привикали в Москва в Генералната прокуратура. Знаел е и кои са "лицата и предприятията", които е оневинил, преди да бъдат обвинени. Знаел е цялата истина, но до края на живота си не я е споделил с никого!

Четете още:

9-имата съветски скиори загинали заради инфекциозна болест с кратък инкубационен период в прохода Дятлов

Някой помага на студентите с Игор Дятлов да умрат