Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕКСПЕРТ: Филип Александров впечатлил колегите си на Калотина със задълбочени познания за изтънчените парфюми.
ЕКСПЕРТ: Филип Александров впечатлил колегите си на Калотина със задълбочени познания за изтънчените парфюми.

 

 

Филип Александров се прочу, след като депутатът Яне Янев попита как е назначен за шеф на митницата в Свиленград. Янев обясни, че митничарят с прякор Парфюма е семеен приятел на Бойко Борисов.
Неотдавна Комисията по досиетата обяви, че Филип Александров е бил агент на ВГУ на ДС. Вербуван е през 1986 г., а псевдонимът му е Андрей.
От 2002 до 2008 г. Александров е бил зам.-шеф на "Калотина". След това е пратен да ръководи митницата в Свиленград. Там наследява Стефан Марашев, който е уволнен от предишния шеф на Агенция "Митници" Христо Кулишев. Марашев обжалва и съдът го връща на работа. Филип Александров е назначен директно, без конкурс за зам.-шеф на митницата в аерогара-София.

"ПОЧТИ всеки ден в сладкарницата на хотел "София" между 18 и 20 часа се събират комарджии - Боби Лудия, Чико, Пламен Тренев, Стефан Шкендов, Васко Черепа, Любо Дюсето, Гого Боянеца и други. Седят обикновено в последното сепаре до вратата за хотела или на последната кръгла маса. Играят със зарове, които хвърлят на масата. Парите се дават след всяко хвърляне. Когато идва сервитьорката за поръчки, спират. В момента най-много пари имат Боби Лудия и Стефан Шкендов."
Тези редове са написани през март 1985 г. лично от днешния митнически шеф Филип Александров. По това време той е завършил немската гимназия, уволнил се е от казармата и се подвизава из

гъзарски заведения

сладкарницата на хотел "София", "Медовина", "Кристал".
Криминалната милиция бързо го привлича за "негласен сътрудник" през 1985 г. Ченгетата отбелязват, че Филип Александров е тих и скромен младеж, но със съмнителни контакти: "В последно време се е сближил с криминално проявени като Киро Турука, Мишо Бемката, близнаците, Гуджо и други известни комарджии - пише в съхранения документ. - Залавян е един път в жилище, където се разиграва хазарт, без самият той да е участвал, но има данни, че е участвал на други места." От МВР не пропускат да отчетат, че контактите на Филип в ъндърграунда са "добре дошли": "Има големи разузнавателни възможности, предвид доверието, с което се ползва сред комарджиите. Посещавал е много домове, където се играе хазарт. Редовен посетител на "Медовина" и сладкарницата на хотел "София". Задлъжнял е на различни лица със сумата 3000 лева. Има положително отношение към МВР. С него са осъществени контакти, при които е съобщавал за коментарите на лица,

заловени при разиграване на хазарт

за редовните посетители на "Медовина" и "София". Съобщи за кражбата на чанта от чужденец в бара на комплекс "София" и лицата бяха заловени."
Ченгетата надълго и нашироко описват, че в средата на 80-те години на територията на сладкарница "София", в "Кристал", "Славянска беседа" и други заведения се събират различни криминално проявени лица. На тези сбирки те замислят, подготвят и извършват различни криминални и стопански престъпления. По тези места "работят агент Дончо и доверено лице Влади, но те не могат да обезпечат всички посетители" - пишат кадрите на народната милиция и така обясняват защо им е нужно и новото лице - младият Филип Александров. Възлагат му големи надежди и както показват съхранените му сведения до МВР, имало е защо.
В един от оцелелите досега доноси

сегашният шеф на митница

на аерогара София той е написал, че на ул. "Граф Игнатиев" живее някой си Васко Козата - "40-годишен, едър, пълен, има видеокасетофон и кани приятели да гледат филми. Преди 10 дни - пише бъдещият митнически шеф Александров - Стефан Шкендов е спечелил 10 хил. лева на комар от Иво Карамански." Допълва, че по-късно Пачо обрал Шкендов. В следващ донос негласният сътрудник на МВР отбелязва, че комарджиите са се преместили в бара на парк-хотел "Москва". В друг документ Андрей описва банда магураджии, които предлагат измами със стари пари и фалшиви златни монети.
Бдителният кадър на народната милиция не е пропуснал да отбележи, че "в последно време част от посетителите на НДК се събират в сладкарницата на "София". НДК бил затворен заради конгрес на ЮНЕСКО. Сред запазените документи от онези години е и списък, изготвен от негласния сътрудник, на "постоянни играчи и чейнчаджии: Пачо Тренев, Васко Черепа, Емил Бореца, Рижавия, Македонеца, Трайчо Манекена, Веско, Боби Холандеца, Димата Руснака, Васил Пенчев, Люсиен, Иван Жабата." Филип Александров обяснява, че много често "горните се събират във входа между ресторант "Варна" и "София" и играят комар".
Негласният сътрудник докладва и за

гастрола на Христо Асенов-Бацата

в столицата. Описано е как бъдещият скандален бизнесмен Бацата пристига от Варна, заедно с две момчета с мерцедес 450 с варненска регистрация.
Водещият офицер дава инструкция на бъдещия високопоставен митничар да съобщи точно кога комарджиите започват да играят хазарт, за да може милицията да ги обезвреди. Няма запазени документи дали това е било изпълнено.
Сред другите задачи на Александров, поставени от криминалната милиция, е да разпита за кражбата в Стефан Данаилов, след която се издирват два видеокасетофона, телевизор и други ценни предмети. Младият Филип Александров е трябвало да докладва и какво си говорят комарджиите за терористичните актове на гара Буново и Сливен. Отбелязва в няколко сведения, че играчите са

възмутени от бомбите

но в техните среди не се знае нито кой ги е поставил, нито откъде може да е доставен взривът.
Сред героите в доносите на днешния митнически шеф попадат Трайчо Манекена и някой си Мишо Бемката. Описана е разправия в сладкарницата на "София" между някой си Красимир, Жоро Тушето и Трайчо Манекена. Накрая тримата се сбили.
Според запазените документи Филип Александров помогнал на ченгетата да заловят крадец, а също и педофил. "Миналата седмица в сладкарницата на "София" - пише Филип Александров - Сашо Курвата е довел на една от масите пиян клиент и опипвайки го, му е свил от ръката часовника, след което е изчезнал. Никой от присъстващите не е видял това."
През 1985 г. Филип помага на милицията

да залови педофил

Той сигнализира, че непознат мъж обикаля по улиците и дворовете из центъра на София и дебне малки деца. Няколко дни след сведението на Филип милицията слага белезниците на чичкото.
Докато помага на криминалната милиция, Филип Александров е безработен и се мотае из заведенията. Според ченгетата той се подготвя да започне работа като "шприцьор в някое АПК". Съдбата явно е била далеч по-благосклонна. Вместо да майстори пластмасови дрънкулки, Филип Александров става митничар на Калотина!

 

 

ДС пита: Кой продава дънки?


ПОСТЪПИЛИЯТ като митничар на Калотина Филип Александров е вербуван от Държавна сигурност.
Необходим е като агент за работа по преминаващи чужденци и за обслужване на митническите служители, както пише в запазените документи. Решават да проведат разговор за привличането му към ДС, като го поканят в приемната на МВР в квартала. Поводът - Александров е дал оплакване, че лице му дължи 600 лева и не му ги е върнал. Канят го в приемната. Казват му, че знаят за контактите му с МВР и му предлагат да продължи сътрудничеството си с ДС в "борбата за пресичане вражеската дейност срещу Народна република България". Той приел поканата спокойно, както отбелязва водещият офицер. Избира си псевдоним Андрей.
Питат го какво мисли за лицата, които не работят, но са постоянни посетители на заведения. Според записките на офицера от ДС Филип Александров "има отрицателно отношение към такива хора, склонен да им въздейства за поправянето им и да дава информация за тях." Попитали го и за неговите дългове. Обяснил, че е взел пари назаем от баща си и е върнал част от борчовете си.
От квартала изпращат в ДС задължителната характеристика на бъдещия агент Андрей, според която "не е известен нито с добро, нито с нещо лошо". Подчертано е, че не дружи с връстниците си.
Като митничар Андрей описва своя колега от Калотина Димитър Трифонов. Отбелязва, че преди 1983 г. той се подвизавал пред "Медовина" с чейнчаджиите. Агентът докладва в ДС, че Трифонов имал приятелка западногерманка. Запознал се с нея на морето, преди да постъпи в митницата. Говорили си на английски език. Тя ходела в Албена и той бил с нея. Германката настоявала да се женят, но Трифонов не искал. Андрей не е пропуснал да отбележи, че колегата му знае адреси на българи, забегнали на Запад.
ДС поставя задача на агента да дебне кой търгува с дънки и прави чейнч. Запазени са цели списъци с имена, посочени от Андрей. Сред тях са Данчо Багера, Вестника от мотел "Божур", Дидо от Люлин - "играе комар, има ауди". Записано е, че "Бацата играе комар на Божур". Според Андрей тези хора са свързани с лица от тогавашна Югославия и от тях купуват стоката.
В досието на бившия агент са запазени и списъци с имената на митничари, които вземат от преминаващите пътници бутилки с уиски, цигари, салам, банани, кока-кола, дори електронни запалки. Водещият офицер от ДС отбелязва, че са проведени разговори и вземането на подаръци намаляло. Дори имало спад, отчитат от ДС, - рушветите се ограничили до 1-2 кутии цигари, шоколадче, сувенир.
Андрей пише и за турчин, шофьор на ТИР, изселник от 1978 г., който споделил, че е с отрицателно отношение към възродителния процес. ДС решава спрямо шофьора да бъде приложена системата "СКРЕЧ" и при преминаване на границата да му се направи щателна проверка за контрабандна стока. Като задача е поставено да се потърсят и адресите на български граждани, с които турчинът контактува в страната.
Един от последните документи в досието на Филип Александров е посветен на срещата му с швейцарски бизнесмен по време на Пловдивския панаир през 1988 г. Според доноса на Андрей швейцарецът отправил хули и обиди по адрес на социалистическия начин на живот в страната. Приканил митничаря "като млад човек да направи нещо, с което да промени сегашното положение в името на бъдещето на своите деца".


Агенти си дишат във врата

АГЕНТ Андрей става герой в доносите на свой колега - агент Серьожа, който също работи на Калотина. Серьожа описва случай от юни 1987 г. Преминават няколко югославски автобуса. В един момент Филип Александров влиза в стаята на изходящо трасе. Показва блузка "Лакоста". Както сам обяснил на Серьожа, тези дрешки ги носели югославяните от Турция. Били много модерни. Филип обяснил, че трябва да я облече под ризата си, за да я изнесе от пункта.
Серьожа описва и оглед на турски автобус, направен от Филип. Митничарят преглежда багажа. Говори с турския шофьор и слага под сакото си дънки. Преди това взе уиски, допълва агент Серьожа. Освен това той донася пред ДС, че на колегите на Филип на Калотина им направило впечатление, че младият митничар говори много компетентно за парфюми. Серьожа е категоричен, че скъпите парфюми са голямата слабост на Александров.
Надълго и нашироко в друг донос Серьожа разказва как Филип си иска уиски от югославяни, за да ги пусне да изнесат пита кашкавал. Връща ги до фришопа, за да му купят уиски и цигари, рапортува Серьожа.
Агент Събков, друг колега от пункта, отбелязва, че "в стила на Филип е да пита при почти всяко отваряне на кола за проверка за парфюм!" Събков също е категоричен, че парфюмите са слабостта на бъдещия митнически шеф.
По-късно прякорът "Парфюма" е лепнат завинаги на митническия шеф.

 

Петко Сертов - мястото ми е в Държавна сигурност

Петко Сертов се заклева във вярност на Държавна сигурност на 25 януари 1984 г. Като мотив за вливането му в редовете на службата е записано: "Под влияние на семейната среда е създадена мирогледна нагласа и стремеж към лично участие в опазване сигурността на страната." Комисията, която разглежда кандидатурата му за постъпване на работа в ДС, го пита кой го е насочил към органите на МВР. Сертов отговаря - семейната среда, а също и средата, в която се движи, са довели до неговата убеденост, че точно там му е мястото. Комисията остава с "добри впечатления" и кандидатурата му е утвърдена, както пише в досието му.
В документите е съхранена и справка за семейството на Сертов. В нея пише, че баща му Гаврил Сертов е активен борец - ятак и партизанин в отряд "Георги Бенковски". Сражавал се и във Втората световна война, а след победата завършил висше военно училище. Дипломиран, бащата на днешния борец с корупцията работи дълги години зад граница - в Египет, в Гърция и в Белгия. Заема директорски постове в различни дружества. Докато Сертов-баща оглавява смесена българо-гръцка компания в Солун, майката Султанка Сертова била служителка в нашето консулство. Точно през тези години Петко се влива в редиците на ДС.
Покрай задграничната работа на баща си

Сертов учи в кралския лицей в Брюксел

Немислимо постижение за който и да е тогавашен "нормален" ученик. През 1978 г. става студент по счетоводна отчетност на външнотърговската дейност. Дипломира се и е разпределен във ВТО "Химимпорт".
В досието на Петко Сертов няма запазени материали, написани лично от него. Съхранени са само характеристики и атестации за работата му като разузнавач.
"Навлезе бързо в оперативната работа и показа конкретни резултати - пише в документите. - Работи по политическата секция на френското посолство. Проявява активност и настъпателност по обектите Ванда и Евнух, по които работи с цел М-50. Има на ръководство 5-има агенти, от които е вербувал 1 и двама съдържатели на явочни квартири. Работи с 3-ма кандидати за вербовка. В ръководството и възпитанието на наличната агентура проявява старание, редовно провежда срещи и получава интересна оперативна информация. Взел е участие в

сложни оперативни мероприятия

провеждани от отдела, за което е награден."
Тази атестация от 1985 г. се повтаря почти дословно и през следващите години. В отчетите за дейността му нараства само броят на вербуваните от него агенти.
През 1986 г. ДС оценява, че Петко Сертов "притежава достатъчно познания по основите на марксизма-ленинизма, много добро ниво на политическа подготовка и активност, което е развило у него способността да убеждава хората, с които работи, агентурата, доверените лица в правилността на нашата идеология, ролята на БКП и задачите на органите на ДС." Пише още, че вербувал 3-има души, поддържа доверителни отношения със 7 други, които използва в оперативната работа. "Интензивността на труда при него на този етап съответства на средните изисквания, но е в състояние да се прeтворява и работи в напрегната оперативна ситуация" - е оценката на началниците му от ДС.
В поредната характеристика на Сертов пише е възложено "обезпечаването в контраразузнавателно отношение на политическата секция при

френското посолство

отговаря на някои проблемни въпроси - работи по техниците, дипломатическата поща, обкръжението на посолството." От ДС отчитат "много добра работа по обектите Жорж, Ванда, за разкриване на разузнавателните им интереси и координацията с посолството на САЩ, за документиране, предотвратяване и пренасочване на тяхната подривна дейност срещу НРБ." Отбелязано е, че Сертов е оказал помощ на ОУ на МВР - Пловдив, по реализиране на техен случай с френски гражданин.
Оценката за Сертов е неизменно "съзнателен оперативен работник и добър агентурист". От ДС отчитат, че е въвел строг ред на регулярност при срещите с агентите си, конспиративност, а освен това е отбелязана и способността му да ги мотивира идейно-политически и морално. "Умее да убеждава и с поведението си да печели съмишленици за отговорните задачи на ДС" - пише още в съхранените документи.
През 1988 г. става старши лейтенант и ръководи 8 агенти. Година по-късно те стават 9, като 5 от тях е лично вербувал.
През май 1991 г. Петко Сертов е прехвърлен на работа в тогавашната Централна служба за борба с организираната престъпност.
Днес този човек стана заместник-шеф в антикорупционния център БОРКОР в правителството на Бойко Борисов, обещало да махне всички бивши агенти на ДС.

 

Каренце
И жена му от "нашите"
Съпругата на бившия шеф на ДАНС - Емилия Миланова, е дъщеря на кадър на РУМНО. Тя учи в университета в Мозамбик покрай служебните ангажименти на баща си, но завършва Икономическия институт в София. Владее португалски и английски език, отбелязват в Държавна сигурност.

 

 

МИНАЛО: Трайчо Манекена бил сред редовните посетители на тарикатските заведения.
МИНАЛО: Трайчо Манекена бил сред редовните посетители на тарикатските заведения.
ПРИВИЛЕГИЯ: Като син на партизанин Петко Сертов учи в кралския лицей в Брюксел.
ПРИВИЛЕГИЯ: Като син на партизанин Петко Сертов учи в кралския лицей в Брюксел.
КАЗИНО: В сладкарницата на хотел "София" се раждат бъдещите босове на хазарта.
КАЗИНО: В сладкарницата на хотел "София" се раждат бъдещите босове на хазарта.
МИСИЯ: Бойко Борисов обеща да махне всички бивши агенти на ДС, но засега само откри  новата сграда на Комисията по досиетата.
МИСИЯ: Бойко Борисов обеща да махне всички бивши агенти на ДС, но засега само откри новата сграда на Комисията по досиетата.