Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зад тази ограда в комплекса за социални услуги "Св. Георги" в Пловдив са ставали извращенията. Снимки: Евгени Цветков
Зад тази ограда в комплекса за социални услуги "Св. Георги" в Пловдив са ставали извращенията. Снимки: Евгени Цветков

Двама от болногледачите от Центъра от семеен тип за хора с деменция в Пловдив бяха освободени. Припомняме, че прокуратурата се самосезира след скандален репортаж по Нова тв. Видеото показва унизително и грубо отношение към настанените в дома.

От Община Пловдив съобщиха за Нова тв, че на по-късен етап, според резултатите от проверките, може да се стигне и до още уволнения. Предстои освобождаването и на директора на социалното заведение, която в момента в отпуск. 

Районната прокуратура и МВР в момента проверяват всички домове за възрастни и деца със заболявания или увреждания в Пловдив и региона. Проверките трябва да изяснят спазват ли се нормативните изисквания при осъществяване на тази дейност, подавани ли са сигнали за нарушения и какви са били резултатите от извършваните проверки, както и състоянието на материалната база.

Предстои прокуратурата да реши дали и срещу кого да повдигне обвинения. Извършителите на деянията, които показваме в разследването, ги грози затвор от 3 до 6 години.

Същевременно продължават да излизат на бял свят потресаващи разкази на близки на настанените в дома на ужасите. 

Баба ми е жестоко малтретирана в дома за хора с деменции в Пловдив. На записите се чува как я удрят и й бутат в устата фекалии.
Това разказа пред "24 часа" Калинка Ненова, чиято 84-годишна баба Калина Петковска е една от потърпевшите.

Внучката се принудила да сложи записващо устройство, защото виждала следи от удари по тялото на възрастната жена.

"На записите се чува как болногледачи й крещят: "Много хубаво си се нацапала, маа. Хайде, сега, яж си лай..та. Ужас, ма, не мога да те търпя вече. Нищо не става от теб", разказа Калина, която е зъботехник по професия. Кълне се, че с очите си видяла как болногледачка ударила шамар на друга жена от настанените.

"Искам да видя резултати от предприетите проверки. Зам.-кметът Анести Тимчев ме увери, че двама ще бъдат уволнени. Но кои са те", пита Калинка. По думите й баба й вчера получила епилептичен пристъп и в момента била в болница. "Преровили са стаята й и липсва записващото устройство, което поставих. В заведението не ме допускат, откакто алармирах за случващото се там", разказа Ненова.
Баба й била настанена преди 2 години. "Беше в прекрасна физическа форма, а там й напредна деменцията с 5 години", твърди внучката. Още с настаняването на възрастната жена Калинка била посъветвана поне един месец да не ходи, за да може баба й да свикне с новите условия. "Когато отидох след този срок, я заварих с дълбоки декубитални рани и започваше да развива сепсис. Потърсих лекарката на заведението д-р Гергана Константинова, а тя започна да ми се кара. Извика директорката Марина Тянева, която ме "успокои", че декубиталните рани не зарастват", върна лентата Калинка. За да им докаже обратното, взела баба си и я вкарала в болница. С помощта на антибиотични вливки раните започнали да завяхват. "Два месеца всеки ден по три пъти ходих да ги обработвам", припомни Ненова. Върнали баба й в Центъра за хора с деменции. Внучката продължила да я посещава. Заварила я веднъж с температура. Поискала да купи антибиотик, но от персонала отсекли: "Излизай, ние отговаряме за живота на баба ти!".
"Вече нямам нерви. Наистина трябва да се вземат мерки. В края на седмицата зам.-кметът Анести Тимчев събира всички близки на настанени в дома. Там ще си кажем каквото има", допълни Калинка.
От пловдивската община увериха, че ще има уволнения, които нямало да се ограничат до две. Директорката Марина Тянева все още е в отпуск. Според запознати тя е на екзотична ваканция, която била отдавна планирана и платена. Източници твърдят, че една от освободените ще е тя, а другият на прицел бил шефът на целия комплекс за социални услуги "Св. Георги" Апостол Делев.

"Добре, ще махнат персонала. Откъде обаче ще се набавят други, които срещу 610 лева да вършат такава тежка работа? По добре да предложим закриването на двата центъра за хора с деменции и близките им да си ги вземат вкъщи. И без това тази услуга е от 3 години. Дотогава в Пловдив нямаше такива заведения", роптаят социални работници.