Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Планът за прехвърлянето на вода от Белмекен към Перник показва, че все още на тази територия има инженерна мисъл

Идеята вода за Перник да се вземе през 3 планини и около 200 км по въздушна линия очарова с мащаба си и същевременно с изпълнимосттта си. Очевидно в тая държава все още има инженери, не сме още тоталщета.

Мащабът на замисъла е велик - да се вземе вода от друг водосборен басейн - Източните склонове на Рила, там, където тя се слива с Родопите и където може би има повече вода и със сигурност по-малко потребление, отколкото на Витоша и Западна Рила. Макар да звучи като обръщането на сибирските реки, всъщност това е май единственият осъществим и не много скъп вариант. Помпите на ПАВЕЦ-а ще тласнат водата към язовир “Бели Искър”, оттам по гравитачен път ще попаднат в чашата на язовир “Искър” и оттам по водопровода на София ще се насочат директно към чешмите на вмирисания Перник.

Кинетичната енергия на водата от “Белмекен” ще произведе електричеството, нужно за тласкането на същата тази вода.

Вероятно този план е бил съставен преди години, за да може да се използва при проблем в София. Големият въпрос е тези лица и обстоятелства, които разпиляха водата от язовир “Студена”, дали няма да повторят същото с преместената вода от “Белмекен”.

Всъщност ако към водата на Перник се е полагала грижата на добър стопанин, до режим сигурно нямаше да се стигне. Затова през тези 45 дни, докато се осъществява този инженерен грандиозен план, трябва максимално да се подмени водопроводната мрежа на Перник, за да не изтича водата в земята. Трябва да се затворят всички криминални отклонения на вода по категоричен начин, а не така, че кметове с отвертка в ръка да си ги пускат, когато си искат.

Също така категорично трябва да се шунтират промишлените потребители - те по никакъв начин да не могат да ползват питейна вода. Ако им трябва вода, за да произвеждат - да си открият и да я черпят тогава. Всъщност това бе проблемът - безстопанствеността, и ако тя продължи, нищо няма да се реши, даже и езерото Байкал (най-големият в света източник на сладка вода) да прехвърлят към язовир “Студена”.