Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жестоко двойно убийство на 36-годишна жена и 7-годишния й син потресе жителите на Кърджали на 22 януари 2011 г.

Новината за тежкото престъпление се разпространи мълниеносно и накара кърджалийци да настръхнат.

Сигналът за убийство е подаден от 17-годишния тогава ученик Джунейт Шефкед. По телефона в Центъра за спешна помощ той съобщил, че е открил в спалнята на семейното им жилище в центъра на Кърджали майка си Невджин Шефкед.

Трупът на 7-годишния Енис е открит от полицията след няколко часово издирване, при което са използвани и следови кучета. Мъртвото дете е захвърлено край капандура на покрива на блока, в който се намира апартаментът на семейство Шефкед.

При извършения оглед в апартамента е установено, че Невджин е убита от голям брой удари с нож. Освен прободните рани лицето на жената е било обезобразено. Носът й е бил счупен на няколко места, а от лявото ухо през слепоочието до окото е имало разрез от нож. Цели кичури коса са отскубнати от главата на жертвата.

“Докато търсеха поемни лица полицаите обясняваха, че им трябват свидетели със силни нерви, защото гледката била потресаваща”, разказаха непосредствено след убийството съседи.

При аутопсията на трупа на Енис е установено, че той е починал след задушаване. То е извършено, след като част от пижамата му е била натъпкана в гърлото. След това мъртвото дете е завлечено до последния етаж на блока и качено по метална стълба до покрива. Заради двойното убийство районът на блока, в който се намира апартаментът на почерненото семейство, беше блокиран за часове. Пускани са само живеещи в блока, а вратата на жилището на семейство Шефкед е запечатана. Цялата полиция в Кърджали е вдигната на крак, а служители на реда трескаво издирват улики в района на местопрестъплението.

В деня след убийството съседи на семейство Шевкед категорично отхвърлят версията за битово убийство. Още в началото на разследването отпадна възможността престъплението да е извършено от бащата Тамер Шефкед. Той е с желязно алиби - в нощта на убийството е бил нощна смяна в Центъра за спешна помощ в Кърджали, където работи като фелдшер. На работа е до 7,30 часа, след което се прибрал в дома си, запалил печката в кухнята, без да подозира нищо, и отново изляза навън. Купува си вестник и отива да пие кафе.

Първоначалната версия на Джунейт пред разследващите е, че в нощта на убийството не е бил в апартамента, а е чел до късно в таванската стая. Тийнейджърът е добър ученик. Учи в елитната езикова гимназия на Кърджали, а амбицията му е да следва медицина.

След часове разговори с криминални психолози Джунейт признава, че е заклал майка си Невджин и е удушил братчето си, за да не го издаде.

“Три години не съм получавал подарък от майка си. Все ме упрекваше за нещо. В оня ден каза, че не съм подготвен да следвам химия. Родителите ми дори изхарчиха парите за Кеймбридж”, оплаквал се пред психолози 17-годишният Джунейт.

Младежът се чувствал недооценен и пренебрегван, дори ревнувал от малкото си братче. Смята, че родителите му обгрижват него с повече любов.

Джуйнет в съдебната зала
Джуйнет в съдебната зала

Искал да стане лекар

Джунейт е ученик в 11-и клас на кърджалийската гимназия с преподаване на чужди езици "Христо Ботев". Той е в паралелка с изучаване на английски и италиански. Усилено учил биология и химия, защото смятал догодина да кандидатства медицина. Интересувал се от история и футбол. "Не мога да повярвам, че се е случило. Надявам се да е станала някаква грешка", заявява първоначално класната на Джунеит Шефкед Елена Петрова.

Според нея момчето било скромно и отговорно, не създавало проблеми. Дори не си позволявало да отсъства от училище. Учителката отхвърли възможността Джунейт да е вземал наркотици.

Спечелва

14 000 лв.

от тото

На 14 г. Джунейт започнал да залага на мачове и успява да припечели около 14 000 лева.

Момчето не криело печалбите от родителите си и дори изтегля с баща си сумата, за да закупи семейството имот. “Но отношението към Джунейт продължава да е негативно. Продължава и недоверието, и съмнението в неговите възможности”, заявява адвокатът му.

През септември 2010 г. Джунейт се запознава със софиянката Вилия Михова, която постепенно става неговият най-близък човек. Два месеца преди убийството момчето се отчуждава дори от приятелите си.

Джунейт Шефкед

сега учи във Великобритания

Веднага след като прави самопризнанията тийнейджърът е задържан в ареста за 72 часа, а по-късно му е наложена постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Година след двойното убийство Джунейт Шефкед е изправен на съд.

Пред магистратите той се признава за виновен и иска делото да се гледа по съкратена процедура. Бащата и вуйчото не присъстват в залата.

Джунейт е оскъден на думи в съдебната зала.

“Искам да изляза, за да продължа учението си”, казва пред магистратите тийнейджърът.

Процесът срещу двойния убиец приключва за няколко часа. Джунейт Шефкед получава присъда от 7 години и четири месеца лишаване от свобода.

Тийнейджърът излежава присъдата си в затвора в Стара Загора. Младият затворник е с добро поведение зад решетките.

По тази причина е освободен предсрочно - почти 2 години преди изтичане на присъдата му.

След освобождаването от затвора Джунейт се завръща в Кърджали, но не се появява на публични места.

Роднини умело успяват да го изолират от погледите на хората. Междувременно двойният убиец успява да завърши средното си образование.

Преди около 2 години Джунейт заминава в чужбина. Според непотвърдена информация в момента е студент във Великобритания.

Бащата Тамер Шефкед заминава за чужбина няколко месеца след убийството.

Първоначално живее в Испания. В момента работи като международен шофьор и пътува непрекъснато.