Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хакери изпратиха фиктивни мейли до хиляди електронни пощи, представяйки, че уж писмата са от Пътна полиция, предупреди МВР. Масираната атака започнала в понеделник.

“Сървър на германска хостинг компания е използван при спам атаката. Целта на хакерите е да достигнат до всички електронни пощи”, съобщи Явор Колев, който е шеф на отдел “Компютърни престъпления” в ГДБОП.

Вирусът атакувал паролите за онлайн банкиране и социалните мрежи. Съобщенията били изпращани от електронна поща [email protected] под името “Пътна полиция” - МВР.

“В него се съобщава за призовка или друго нарушение по пътищата. Целта на атаката е да накара гражданите да отворят прикачения файл. В него има код, който изтегля вируса “Троянски кон”, обясни Явор Колев.

Вирусът крадял цялото съдържание на компютъра или смартфона, както и използваните пароли. МВР напомни, че нямат практиката да изпращат електронни съобщения.

“Ако потребителите са отворили мейл, който съдържа прикачен файл, трябва незабавно да сканират компютъра си с антивирусна програма или да инсталират лицензирана софтуер система. Съветвам ги и да променят всички пароли”, каза Явор Колев.

Според него целта на хакерите била да направят устройствата част от т.нар. бот мрежа. Това е програма, която извършва автоматични действия, като обработка на данни.

Явор Колев алармира и за спам атака срещу потребителите на порно-сайтове.

Жертвите получавали писмо, в което се твърдяло, че са били снимани. Откупът трябвало да бъде платен в крипто-валута, за да не изтекат снимки в интернет.

МВР пък съобщи, че не е хакнат мейлът на ведомството. Мошениците обикновено използвали имена на държавни институции. Такава практика съществувала от 2016 г.