Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нено Димов остава в следствения арест. Той ще бъде докаран отново в сградата на ул. “Черковна” 90 в четвъртък.
Нено Димов остава в следствения арест. Той ще бъде докаран отново в сградата на ул. “Черковна” 90 в четвъртък.

И в оставка той можел да извърши друго престъпление

Няма нито едно писмо преди ноември до министъра, че водата на язовира намалява, казва адвокатката му

Министърът на околната среда в оставка Нено Димов остава в ареста, реши специализираният съд след двучасово заседание в събота.

“Перник е в тежък воден режим и отговорността трябва да бъде установена. Задължение на държавата е да създаде условия за изясняване на фактите”, аргументира се съдията Цветан Колев. Според него дори и в оставка Нено Димов може да повлияе на свидетелите, с които бил в йерархични отношения.

“Твърденията, че е бил подведен или зле информиран, не изключват възможността за вина”, мотивира се съдията.

“Изпълнявах съвестно задълженията си”, лаконично бе министърът в оставка.

Според съдията обаче той е съпричастен към престъплението, в което е обвинен. Нямало доказателства да е делегирал права на свой заместник във връзка с водоподаването от язовир “Студена”.

Нено Димов бе задържан в четвъртък, а в петък беше обвинен в умишлена безстопанственост.

Адвокатката на Нено Димов Ина Лулчева преди делото в спецсъда
Адвокатката на Нено Димов Ина Лулчева преди делото в спецсъда

“Той системно е бил уведомяван от ВиК - Перник, и Басейнова дирекция за водния ресурс в язовир “Студена”, посочи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Според него въпреки това той продължил да издава разрешителни за ползването на вода за промишлени нужди от “Стомана индъстри” и “Топлофикация - Перник”.

На месец около 280 хил. куб. м вода отивали към “Стомана индъстри”, а 80 хил. куб. м към теца.Това довело до намаляване на водата в язовира със 7 млн. кубични метра. Капацитетът на язовира е 22 млн. кубични метра вода.

Димов бил длъжен в определени периоди въобще да не издава разрешителни. Трябвало още през 2018 г. да промени графиците за водоподаване. Още повече че “Стомана индъстри” имала и други възможности да се снабдява с вода - от друг язовир, а и от подпочвени води, посочи прокурор Кънев. Те обаче им били по-скъпи.

Според прокурора основно задължение на Димов било да познава закона, още повече че 7 г. заемал различни длъжности в МОСВ и бил добре запознат с правомощията на министъра.

В пледоарията си наблюдаващият прокурор посочи още, че през септември и октомври 2019 г. от ВиК уведомили Димов, че нивото пада, но и тогава издал разрешителни. Едва през ноември количеството вода, дадено за двете дружества, било намалено, а преустановено ден след въвеждането на водния режим.

Прокурорът изтъкна, че от бездействието на Димов

са засегнати

интересите на

97 хил. души

Според експерти, на които се позова Кънев, след два месеца, ако няма валежи, имало вероятност въобще да не може да се подава питейна вода в Перник.

“Макар и в оставка, е възможно да извърши друго престъпление, тъй като има достъп до информационни носители и служители в министерството”, посочи прокурорът.

“Това е поредният опит на прокуратурата да се хвърли вината върху едно лице”, изтъкна адвокатката на Нено Димов Ина Лулчева.

Тя добави, че 60% от материалите по делото били от разследването на окръжната прокуратура в Перник за престъпления, извършени от областната управа и ВиК. Другите 30% засягали ремонта на язовирната стена на “Студена”. Графиците за водоподаване не били единствената причина за водния режим, а грижата за язовира се поделяла между ВиК, областната управа, МОСВ и МРРБ.

“Няма нито едно доказателство, нито едно писмо преди ноември, изпратено до министъра, че нивото на водата на язовира намалява”, каза Лулчева. Тя поиска прокуратурата да посочи един документ на ВиК, с който Димов да не се е съобразил. Според нея в нито една от заявките на ВиК за водоподаване преди ноември не се е споменавало за проблем. Тя посочи и хората, които са се занимавали с водите в екоминистерството - зам.-министърът Красимир Живков и началникът на отдел Мая Дряновска.

“Имало е конкретен зам.-министър, който е отговарял за водите. Цялата кореспонденция между ВиК - Перник, и министерството е била движена от Красимир Живков”, изтъкна Лулчева. Според нея чиста спекулация било, че Димов лично бил уведомяван и лично взимал решения за водоподаването. “Той

може да носи

политическа,

но не и

наказателна

отговорност”,

каза адвокатката.

Според съда обаче няма документи, че Нено Димов е делегирал правомощия на Красимир Живков.

Решението на спецсъда не е окончателно. Апелативният спецсъд ще решава за свободата на министъра в оставка в четвъртък.