Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Венеция ще се превърне в подводна туристическа атракция

1 февруари 1953 г. Северно море яростно се бунтува и с уникална мощ нахлува в земите на Югозападна Холандия. Опустошава всичко по пътя си. Наводнението отнема живота на 1835 души, 200 хил. остават без дом, а над 47 хил. църкви, училища, ферми, жилища са толкова съсипани, че трябва да бъдат разрушени.

Причината за бедствието е, че около 26% от територията на Нидерландия е под морското равнище. Цялата страна потъва с всяка следваща година заради глобалното затопляне и повишаването на нивото на водата.

Може да се каже, че по-голямата част от градовете са в опасност, особено Ротердам.

Според проучване 90% от него е под морското равнище.

За да се избегнат опустошителните наводнения като това от 1953 г. и да се спасят мегаполисите в Холандия, специална комисия превръща битката с морето в приоритет №1 за страната.

Първоначално се реализира проектът, наречен "Стая на реката". Построяват се паркове, които служат като резервоари за събиране на водата. Заедно с тях са направени и огромни бариери от диги и морски стени.

Тези мерки са заимствани от Банкок, който също е застрашен от потъване. Столицата на Тайланд е разположена върху река и прогнозите за нея изобщо не са оптимистични. Според учените глобалното затопляне ще предизвика разрушителни цунамита, които ще пометат по-голямата част от града и ще оставят завинаги повечето сгради под вода. Изследванията показват, че в близките 7 до 10 години ще сме свидетели на тези катаклизми и на зрелищното изчезване на Банкок.

Кои са другите градове, които са застрешени от изчезване, какви са причините и мерките срещу тях, четете в новия брой на списание "Космос".