Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знаем ли как да обясним на децата си връзката между световната конспирация и идването на Спасителя

Опитвали ли сте се да обясните на детето си защо на Рождество Христово се появява Дядо Коледа? Как точно правите връзката разбираема за детското съзнание?

Присъствах наскоро на спонтанен дебат, възникнал след невинния въпрос на 7-годишната Ина: “Защо казвате, че е Рождество Христово? И Дядо Коледа ли тогава се е родил?”. И стана страшно! “То това си е чисто комерсиален празник, за да печелят магазините. Исус изобщо не е роден през декември. Дядо Коледа е измислен от “Кока-Кола”. Ина се оттегли още след първите реплики, убедена за сетен път, че от възрастните не може да се очакват прости отговори на конкретни въпроси. А ние си дадохме сметка, че повечето съвременни деца са обречени сами да открият истината някак. Вероучение не им преподават, а

родителите им не

са склонни да се

задълбочават

в големите житейски теми, още по-малко да се губят във философски обяснения как е устроен светът. Така че остава да разчитат на собствената си любознателност и да стискат палци, че животът ще им покаже изхода от Матрицата.

Ако книгите не ги привличат, имат възможност поне в интернет да поровят, но е много вероятно някой ден, когато собствените им деца зададат въпроса за Дядо Коледа и Рождеството, да намятат същите объркани и противоречиви мисли, пропити с отегчение, цинизъм и разочарование. Винаги обаче някъде на втори план християнските семейства знаят какво точно се чества на 25 декември, в това няма и грам съмнение.

Холандецът и

световната

конспирация

Заплетената дядоколедовска история започва през 30-те години на миналия век. Художникът Хадън Съндблом рисува за “Кока-Кола” рекламен образ на старец с бяла брада и червени дрехи, придружен от северни елени. Но картинката му не е плод единствено на развихрено въображение. Съндблом е син на холандски емигранти в Америка, а според исторически свидетелства от XVI век тъкмо холандските и германските народи вярвали, че свети Никола (първообразът на дядо Коледа) носи подаръци на послушните деца. Самият светец, покровител на моряците, търговците и децата, живял през III или IV век, бил епископ на град Мира, прочут със своята отдаденост на християнството, скромен, благороден и щедър. Начинът, по който западният свят произнася името на Дядо Коледа, пак е свързан с холандците. Преселниците произнасяли Sint Nicolaas като Sinterklaas, което на английски звучало като Санта Клаус. 

Хадън Съндблом едва ли е очаквал, че пресъздавайки своята детска представа за образа на добрия светец, ще отприщи най-голямата комерсиална истерия в съвременния свят. А още по-малко, че невинният му холандски сюжет ще направи неоценима услуга на комунистическата пропаганда в СССР.

В края на 30-те години на XX век коледните елхи в Съюза са забранени, Сталин се мъчи да отклони вниманието на трудещите се от християнската църква и нейните традиции чрез въвеждането на нови празници и обичаи.

Без никакъв свян комунистическата пропаганда открадва рекламния продукт на “Кока-Кола”, за да лансира масово образа на Дядо Мраз, който иначе е герой от славянска приказка, символ на зимния студ.

Вместо на Коледа той идва в новогодишната нощ, но изглежда по същия начин с брадата и червените дрехи и естествено носи подаръци. Единственият „бонус“ от Кремъл е Снежанка, която с годините добива все по-привлекателно излъчване. Някои цинични психолози дори допускат, че е измислена да задоволява все по-широк спектър от потребности. Преди да бъде пуснат в обръщение култът към измисления образ, в България през 1910 г. Елин Пелин му посвещава стихотворение, което започва така:

Знаете ли кой съм аз –

дядо ви Мраз?

Тежък лед ми е брадата.

От бял сняг ми е

косата…

В крайна сметка, независимо от целите на внушението, резултатът и в двата свята е един и същ. Въведена е мащабна манипулация, която трябва да засенчи истинския празник - раждането на Божия син.

Сянката над

Рождеството

Според повечето историци Исус не е роден през декември. Празнуването на Рождество е въведено три века след смъртта му от папа Юлий I, но се отбелязва поне на три различни дати. По-късно църквата се спира на 25 декември, защото денят съвпада с езическата традиция от римско време, когато се е чествало зимното слънцестоене.

Никой не знае точно кога е роден Исус Христос, в хрониките не са открити точни данни, което създава предпоставки за спекулации. За вярващите конкретната дата няма значение, важен е смисълът. Те празнуват началото на новата ера и идването на Спасителя, а не самата дата. 90 г. след отприщването на планетарния култ към Дядото непоклатимите устои на християнството са красноречив белег за надмощието на вярата. И днес, когато малката Ина пита майка си какво общо има Дядо Коледа с Рождество Христово, отговорът е на езика, макар и да го формулира трудно, заета да тича по магазини и да върти тиквеници. Рождество Христово е празникът, Дядо Коледа е за забавление. Просто е. Така Ина го схваща от раз.

Дядо Коледа понякога пристига и с хеликоптер. СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Дядо Коледа понякога пристига и с хеликоптер. СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ