Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Прессекретариатът на държавния глава
Румен Радев СНИМКА: Прессекретариатът на държавния глава

Мястото на прокуратурата е в съдебната система. Това е най-голямата гаранция прокурорите да се чувстват независими. Това каза Евгени Иванов, председателят на Организацията на прокурорите на дискусията при президента Румен Радев на тема "Необходимост от промени в Конституцията за съдебната власт". Иванов припомни, че досега основният закон на страната е променян 6 пъти като 5 от тях са били все в частта за съдебната власт и фокусът все се е измествал върху прокуратурата. 

Това постоянно фокусиране върху прокуратурата не е в интерес на системата, каза той. Според него винаги върху съдебната система е имало опити за давление. "Точно затова мъдрият законодател е преценил как съставните части да взаимодействат помежду си".

"Не е трудно да се отвори кутията на Пандора. Но изваждането на прокуратурата от съдебната система ще е пагубно", коментира шефът на Асоциацията на прокурорите.

Петко Петков от Камарата на следователите припомни, че 27 години ги разформироват. Според него промяната не трябва да засяга мястото на следствието в съдебната система. Той е на мнение, че то е било най-силно, когато Националната следствена служба е давала методически указания върху окръжните.

Емил Дечев от Съюза на съдиите пък обясни, че не вижда логика прокурори да избират председателите на Върховния касационен и административен съд. Според него трябвало да се създаде прокурорски съвет вместо сегашната прокурорска колегия на ВСС, в който да има и президентска квота. Дечев е на мнение, че разследването на главния прокурор трябва да се извършва от съдия от Наказателната колегия от ВКС. 

Мирослава Тодорова, също от Съюза на съдиите, също смята, че трябва да има по-голяма обществена квота в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Прокурорите да бъдат малцинство, а съдиите мнозинство в съвета, стана ясно от думите й.