Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новият главен прокурор

ще покани в консултативен

съвет изявени юристи

Иван Гешев ще създаде консултативен съвет към главния прокурор и ще покани за негови членове изтъкнати юристи. Това съобщи той, след като положи клетва в сряда.

На церемонията в зала “Тържествена” в Съдебната палата дойдоха председателят на Народно събрание Цвета Караянчева, конституционни съдии, членове на Висшия съдебен съвет, министрите на правосъдието и вътрешните работи Данаил Кирилов и Младен Маринов, двама бивши главни прокурори - Васил Мръчков и Никола Филчев, шефовете на служби, десетки прокурори. Съдиите бяха представени от шефа на Софийския градски съд Алексей Трифонов. Президентът Румен Радев не уважи церемонията.

“Г-н Гешев, пазете прокуратурата, пазете хората в нея, защото без тях тя е нищо. Уважавайте съдиите, но не грантовите и онези, които под тогата си крият политически амбиции ”, обърна се към него бившият главен прокурор Сотир Цацаров в своето слово. В петък той влиза на новото си работно място - антикорупционната комисия.

“Лесен мандат в съдебната власт имат само хората, които не правят нищо”, каза още Цацаров. Той благодари на колегите си за усилията и спечелените битки.

“Може би трябва да благодарим и на онези, заради чиито лични битки ние станахме по-силни”, добави бившият главен прокурор. Според него първото предизвикателство пред Гешев са започналите “т.нар. консултации за т.нар. промяна в конституцията”.

“Надявам се, че те не целят евтин пиар. Каквито и да са тези дебати, прокуратурата ще остане в съдебната власт, само така тя може да работи, без да е подчинена на политически интереси”, заключи той.

След словото на Цацаров новият главен прокурор се закле и подписа акта си за встъпване в длъжност.

“Ще се справим с това, което предстои. А предстои да оправдаем очакванията на хората, които ни плащат заплатите, за справедливост”, каза Гешев в първото си слово като главен прокурор.

Той добави, че прокуратурата ще стане “по-отворена към проблемите и болките на хората и по-динамична”. Това можело да се случи само, ако се защитава прокуратурата от “политически атаки и дестабилизация”.

“Знам, че ще е трудно и тежко, но цената си заслужава - една по-добра и силна правова държава. Сигурен съм, че ще постигнем това”, каза още Гешев. Извън залата той прогнозира, че предстои най-тежкият мандат от всички, защото “такава е ситуацията”.

“На първо място, държавата е стигнала предела, на който да отговори на очакванията на гражданите за справедливост. А от друга страна, заради добрата кондиция на прокуратурата сме подложени на сериозни атаки от различни хора, които са засегнати. Притесняват се от закона и се опитват да дестабилизират прокуратурата”, коментира Гешев.

Той не виждал дискусия, а политически заявки в започналите консултации при президента Радев за промяна в конституцията, Според него, когато се инициира дебат, трябва да има и тема, а не тепърва да се изяснява какъв е проблемът и дали въобще има проблем.