Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA

НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек.

Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока - той върна циганчетата в училище, което е повече от похвално. Вероятно това е и една от причините за лошите резултати. Наблюдателите отбелязват, че има отстъп от либералната концепция за образование.

Тоест елитните училища стават все по-елитни и съответно слабаците се концентрират. Това е процес на обратна сегрегация, който със сигурност е ужасен, но това е обществен проблем, не тясно образователен - богатите и амбициозни се събират в гета и съответно децата им учат в училища- гета.

А върнатите на училище циганчета задълбочавай този проблем, защото белите не искат децата им да учат с деца, които крадат или продават дрогая и това наистина гетоизира обществото. Това между другото е процес, започнал още през 50-те години и още тогава се е формирала тази система. През 50-те години на ХХ век най-мечтаното училище в републиката е 11-а образцова гимназия на бул. “Сталинград”. Днес това е СМГ, за косто децата се готвят буквално от първи клас.

Не съм и сигурен дали исторически сложената у нас система на елитни училища е толкова лоша. Защото елитните училища, макар да събират само най-изявените деца на едно място, са все пак достъпни. Всъщност тези най-най-силни гимназии са държавни и децата и родителите им се борят много, за да попаднат в тях.

Сред най-добрите гимназии почти няма частни, тоест у нас няма имуществена сегрегация и тези най-добри училища са достъпни за всякакви деца, които искат да учат. Дори и да се въведе американската система, която напълно е изключила елитните училища, не знам дали нещо ще се промени. В Щатите всяко дете учи там, където живее. Но изобщо не е ясно дали такава мярка ще унищожи елитните училища у нас. Защото родителите ще започнат формално адресно да се регистрират в близост до съответната гимназия, която искат, и ще започнат едни драми като с детските градини.

Системата на изпити и конкурси е меритократична и това е чудесно. Може би има проблем с географската концентрация и е хубаво елитни гимназии да има поне във всеки областен град и те да са достъпни чрез система от общежития и стипендии, за да се гарантира правото на равен шанс за всяко дете, което има интелектуални възможности.

А политиката на включване за циганските и бедняшките деца е правилна и не бива да се прави отстъп от нея независимо от резултатите на PISA. Дано да не се плъзнем към постигане на по-добро всеобщо средно ниво. То ще си е все средно ниво.