Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десетки хиляди тюлени са мъртви заради опасен вирус, който се разпространява в океана, алармират учени, цитирани от Business Insider. Според тях една от причините, довели до този проблем, е топенето на ледовете в Арктика. Специалистите се опасяват, че изменението на климата може да отвори нови пътища за разпространение на множество болести и да доведе до изчезването на различни видове.

Според специалистите опасен вирус покосява тюлени, моржове и морски видри. Става дума за Phocine distemper virus (PDV). Първоначално той е изолиран в Северния Атлантически океан, но вече проби от него са открити и в Тихия океан. Учените обясняват, че разпространението му е благодарение на "отворените пътища през полярните води". Според специалистите това е поредният проблем, до който води глобалното затопляне. Защото с повишаването на температурите рискът не е само от покачване на нивото на Световния океан, но и от събуждане на опасни болести. Топенето на ледовете дава възможност за разпространение на множество вируси и патогенни заболявания, обясняват учените.

Според доклада на специалистите, публикуван в Scientific Reports, към месец септември арктическият морски лед достига своя минимален обем. Установено е обаче, че от 80-те години на XX век този минимум намалява с около 13% на десетилетие, а спадът се ускорява, защото Арктика се затопля два пъти по-бързо от останалата част на планетата. През последните години средните годишни температури са се повишили с цели 6 градуса. Учените са особено притеснени, тъй като намаляването на арктическия лед улеснява контакта между видовете. Според анализ на НАСА през 1979 г. арктическият морски лед е покривал около 7 милиона квадратни километра, а днес е намалял до 4,3 милиона квадратни километра. Това означава много повече възможности за придвижване на различни морски видове, които обаче пренасят и болести.

Вирусът PDV е установен още през 80-те години на XX век при тюлени, обитаващи северните брегове на Европа. През 2004 г. обаче той е открит и при морски видри в Аляска. Учените са озадачени как това е възможно, тъй като морските видри не са животни, които изминават големи разстояния и няма как да са достигнали територии, където преди е имало случаи на опасния вирус. Специалистите проследяват пътя на инфекцията и установяват, че вирусът е достигнал до Тихия океан чрез арктическите тюлени, благодарение на все по-откритите пътища заради намаляването на ледената покривка. Изследването се основава на проби, взети от тюлени, моржове и морски видри между 2001 г. и 2016 г., обитаващи от морето Бофорт в Арктика до водите на залива на Аляска. Общо са взети проби от 2350 живи морски бозайници и 165 мъртви животни.

Според специалистите вирусът се разпространява доста бързо - чрез директен контакт или при досег със заразени екскременти. Веднъж заразени, животните получават треска и белодробни инфекции, които им пречат да се гмуркат или да плуват. Вирусът може да доведе до смърт само за една или две седмици. Само през изминалата година по бреговете на Нова Англия бяха открити хиляди загинали тюлени, с установени по-късно проби на PDV.

Учените са категорични, че се страхуват ситуацията да не се влоши. Те подчертават, че намаляването на ледената покривка е причина за отключване на множество проблеми при северните морски обитатели. Липсата на лед води до стресови условия, които отслабват защитните сили на животните срещу болести. Освен това заради глобалното затопляне на някои видове им се налага да пътуват по-далеч, за да намерят храна, както и за да създадат потомство. От години учени предупреждават, че промените в климата създават огромен риск за оцеляването на животните, живеещи на Север. Сред най-засегнатите видове са именно тюлени и моржове, но също така и пингвините.

Екип от университета на Ферара, Италия, прогнозира, че съществува риск до 2100 г. 70% от сегашната популация на кралски пингвини да изчезне. Причината за това е, че заради промените в климата на пингвините ще им се наложи да се отдалечават все повече от гнездата си, за да търсят храна, като по този начин ще изложат на опасност потомството си. Този вид пингвини, които наброяват около 1,1 милиона екземпляра, се размножават само на специфични изолирани острови и дори най-малката промяна в естествената им среда носи риск за оцеляването им като вид.

В края на миналата година от Би Би Си съобщиха, че и арктическият елен може да се превърне в застрашен вид заради покачването на температурите. Според специалисти този вид е наброявал почти 5 милиона екземпляра, но днес бройката е намаляла повече от половината и е достигнала до 2,1 милиона. Учените са категорични, че заради глобалното затопляне се променя ниската растителност, която е основна храна на арктическите елени. Но освен това по-високите температури дават възможност за развитие на популации от насекоми, които са опасни за елените.