Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

Александър Вучич питал руския посланик: “Защо?”. Президентът обаче е убеден, че Путин не знаел нищо за шпионската операция

Това е поредното нелепо и невярно обвинение към България. Аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери, а друга държава. Нека не прехвърлят от болната на здравата глава.

Така вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира пред Нова тв замесването на България в шпионския скандал, който разтресе Сърбия.

В четвъртък в интервю за държавната телевизия председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун заяви, че шпионският скандал е дело на чужда разузнавателна служба, а България имала мощно разузнавателно присъствие в Сърбия и участвала в шпионски център в Скопие заедно с Хърватия.

На публикуваното в ютюб видео, за което Сърбия призна, че е автентично, се вижда как руският разузнавач дава пари на сръбския пенсиониран офицер.
На публикуваното в ютюб видео, за което Сърбия призна, че е автентично, се вижда как руският разузнавач дава пари на сръбския пенсиониран офицер.
“Няма нищо вярно в тези твърдения. България винаги е подкрепяла и подпомагала Сърбия. Учудени сме от тези твърдения и категорично ги отричаме”, заяви Захариева. Според нея тези нелепи обвинения не отговарят на добрия дух и приятелство между София и Белград.

“Надявам се това да е мнение на конкретния депутат, а не на висшето ръководство и на президента Вучич.

Надявам се това да не е

официална сръбска позиция

До момента не съм чула да е такава”, каза министърката на външните работи. Тя обяви, че заради случая ще бъде извикан сръбският посланик у нас Владимир Чургус и ще бъде отправен призив сръбски депутати да се въздържат от нелепи обвинения към България.

“Това, че Сърбия има проблеми, не означава, че България трябва да бъде изкупителна жертва или да бъде патица за отвличане на вниманието от вътрешните проблеми в Сърбия”, коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който категорично отрече България да има шпионска мрежа в Сърбия. “В сръбския парламент всеки депутат може да говори каквото си поиска. Такива неща, за които говори сръбският депутат, няма и не отговарят на истината”, подчерта Каракачанов.

Междувременно президентът на Сърбия е поискал обяснения от Русия за разкрития техен шпионин. Александър Вучич извикал на среща руския посланик Александър Боцан-Харченко и попитал защо техен полковник дава пари на сръбски офицери.

Скандалът избухна заради видеозапис, който се разпространява в ютюб от 17 ноември. Властите в Сърбия признаха, че кадрите са автентични и на тях е руският полковник Георгий Викторович Клебан, разузнавач от ГРУ и бивш зам.военен аташе в посолството в Белград. Заснето е как той дава бял пакет на бивш сръбски офицер, като става ясно, че в плика има пари. По-късно президентът Вучич обясни, че

той е пенсиониран

подполковник

с инициали З. К.

Срещата се състояла през декември м.г. и Клебан вече не бил в страната.

“Сърбия никога не е правила нещо, което да застраши приятелството с Русия. Днес попитах руския посланик, този сериозен и отговорен представител на Руската федерация: “Защо?”. Само този въпрос му зададох. Не виждам никаква логика във всичко това”, заяви Вучич, който припомни, че Сърбия е единствената страна, която не е въвела санкции срещу Русия, както направиха много европейски страни. Той свика Съвета за национална сигурност, след което каза, че руският полковник поне 10 пъти се срещал с трима сръбски офицери.

Според президента Вучич неговият колега Владимр Путин не знаел за операцията. От Москва определиха видеозаписите като “провокация, подготвена да изглежда по определен начин”, дни преди посещението на Вучич в Москва.

Не е ясно от кого е заснет записът. След публикуването му в ютюб българинът Христо Грозев - сътрудник на сайта за разследваща журналистика “Белингкет”, написа, че на видеото е агент на руското военно разузнаване, чиято личност е била изяснена чрез програмата за лицево разпознаване Microsoft Azure. В профила си в туитър Грозев публикувал няколко снимки на Клебан - две са скриншотове от видео, а други две - от събития на руското посолство в Белград.

Според депутата Милован Дрецун зад публикуването на записа, изглежда, стои български разследващ журналист, но той не споменава името му.

“Не съм популяризирал видеото, само се позовах на факт, напълно потвърден от сръбското правителство”, написа Грозев в туитър в петък.

Сръбското издание “Новости” посочва, че записът е пуснат от румънската разузнавателна служба, смятана за един от европейските постове на американските разузнавачи. Изданието коментира, че това е достатъчно за подозрение, че аферата е тръгнала от Запада и с нея се “стреля” срещу сътрудничеството, преди всичко в сферата на отбраната, между Русия и Сърбия, както и срещу военния неутралитет на страната. В изявлението си Вучич заяви, че въпреки всичко Сърбия ще остане последователна в политиката си на военен неутралитет и няма да стане член нито на НАТО, нито на който и да било друг военен съюз.

Според сръбския президент

на територията на Сърбия

действат разузнавателните

служби на много държави,

които опитват да влияят на ситуацията в страната. Той предупреди, че в близко бъдеще сръбските спецслужби ще проведат няколко акции срещу сътрудници на тези разузнавания, за които Белград имал неоспорими данни. “В следващите дни ще видите целенасочени действия, за които ще бъде осведомена обществеността”, каза сръбският президент. Той добави, че в бъдеще пратеници на австрийските, германските и българските служби в рамките на военните представителства няма да имат достъп до значими информации и събития.

Кремъл пък обяви, че случаят няма да помрачи предстоящата визита на сръбския президент Александър Вучич в Москва на 4 декември.