Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, Снимки: Десислава Кулелиева
Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, Снимки: Десислава Кулелиева

След 3 г. България може да е най-привлекателната дестинация за американските компании в региона, ако постигне върховенство на закона и се пребори с корупцията. Това прогнозира американската посланичка на САЩ у нас Херо Мустафа по време на бизнес закуска с Американската търговска камара в петък сутринта.

Три приоритета за работата си в България очерта Мустафа: свързаност, сътрудничество и борба с корупцията. По-добри отношения между България и Запада, внимание към жените, младежите и малцинствените общности, уважение към различните култури и народи са част от нещата, по които ще работи посланикът. Тя подчерта, че вече е успяла да направи възможна среща между президента Тръмп и премиера Бойко Борисов, както и между търговските делегации на двете страни. Тя изтъкна и ролята на страната ни като лидер в интеграцията на района, укрепване на граничния контрол и миграцията като външна граница на ЕС.

Според нея Тръмп и Борисов ще говорят за тясно сътрудничество в свгурността, енергийните доставки, икономиката и върховенството на закона.

По отношение на борбата с корупцията Мустафа увери, че ще работи както с правителството, така и с гражданското общество. Върховенството на закона и на медиите е начинът да се постигне пълна демокрация. „Когато гражданите вярват на правителството и институциите, тогава икономиката може да постигне пълния си потенциал", каза посланичката.

Диверсификация на газовите връзки чрез интерконектора с Гърция, както и изграждане на нови- с Румъния до Австрия, със Северна Македония също трябва да е приоритет, тъй като в момента България внася по-голямата част от енергийните си ресурси от Русия. Екип от специалисти от САЩ ще дойдат за консултации у нас и ще посетят АЕЦ-овете Белене и Козлодуй, допълни още посланичката.

Ще попитате защо съм такъв оптимист? Защото има силна политическа воля и народ, готов да прави крачки напред, за да подобри качеството на живот. Макроикономическата стабилност позволява сериозен растеж на икономиката, изрази увереност Мустафа. Според нея това, което сме изградили досега между двете страни, може да е само началото, ако работим заедно – правителство, гражданите и компаниите.

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа
Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа
Димитър Цоцорков
Димитър Цоцорков