Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Точно 20 години след посещението на президента Бил Клинтън в България ще си позволя да ви попитам дали си спомняте, че Клинтън преди да кацне в София беше в Букурещ? Той там не нощува, а отлетя за София! Аз аз точно този ден също бях в Букурещ!!!

Накратко ще ви разкажа, как го посрещнаха "тъпите" румънци!

От летището кортежът беше насочен към най-бедния и мизерен квартал в Букурещ. Там бяха импровизирали сцена на покрива на един трафопост. Не се шегувам. Гледах го на живо по телевизията в хотела в Букурещ. Та качиха Клинтън и неговата свита на трафопоста и им казаха: Ето, погледнете, това е Румъния след Чаушеско! Умираме от глад и мизерия! Трогателно. Около трафопоста беше пълно с цигания. ПЪЛНО!! Клинтън и свитата му се просълзиха. Нито го поканиха на огромния си лъскав площад Демокрация пред гигантския си дворец./по това време втора или трета по големина сграда в света след Пентагона./ Нито го нахраниха със специални гозби.

Хората от делегацията държаха в ръцете си по едно шише вода и румънското знаме. Тази картина няма да я забравя никога. Беше потресаващо! Клинтън отлетя и вечерта кацна в София. Аз на другия ден също се прибрах в София. Какво направихме ние, "умните" Българи! Посрещнахме го по традиция с нашето лицемерно българско гостоприемство, като се правим на такива каквито не сме. Супер вечеря в специален ресторант, за която години наред се говореше. Както и всякакви придружаващи салтанати, чупки и реверанси! На следващия ден супер концерт на специално построена сцена на площада пред Александър Невски! И със заря го изпратихме като войвода! Та след тази визита американците анализираха и взеха решение.

Българите са добре! Посрещнаха ни супер. Народа ни посрещна щастлив и възторжен, а румънците горките умират от глад и мизерия. Да помогнем на румънците, че здраво са го закъсали! И помогнаха, ама помогнаха яко. След този ден Румъния започна да се променя с невероятни темпове. По това време често пътувах до там и наблюдавах процеса с изумление.

Оставам заключението на вас. Макар, че знам че ще го прочетете и ще го забравите, защото ние българите така правим! Тук е така.

*Иво Танев във фейсбук