Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако в банка ви наложат таксите на пенсионните фондове, със сигурност ще избягате

Представете си как вместо в пенсионен фонд отивате в банка, за да внесете 100 лева на депозит, и служителката усмихнато ви казва: "От тях всяка година ще си удържаме по 0,75% инвестиционна такса. Освен това от вашите 100 лв. още сега ще вземем такса от 3,75%. Имате късмет, защото до 2018 г. тя бе 4 на сто."

"Тоест

от всяка вноска

ще ми удържате

по 3,75%

плюс още 0,75% от депозита годишно - невярващо питате вие. - Сигурно ще ми давате лихва над 8%, за да покрие таксите, инфлацията и да съм на малък плюс?" "Зависи - отговаря банковата чиновничка. - За последните 2 години на годишна база доходността варира от 0,06 до 3,5%." Това е ситуацията в пенсионните фондове, които още на входа ви вземат над 3% и трябва да стискате палци доходността за годината да покрие поне тези такси, които ви удържат. Причината е, че лихвата не се изчислява върху 100 лв., както сте ги внесли, а върху 100 - 3,75 лв. или върху 96,25 лв., като от тях ви взимат още 0,75 на сто.

Ако наистина сте в банка, вероятно ще благословите по типично балкански тертип служителката и ще си тръгнете с убеждението, че е слънчасала. Но вие сте в пенсионен фонд като останалите 3 780 919 българи, принудени със закон да правят задължителни вноски за втора пенсия.

По данни на социалния министър Бисер Петков средната годишна доходност, постигната от 9-те фонда за 19-те години на съществуването им, е само 4%. Така на всеки 100 лева са ви взели еднократно по 3,75%, годишно по още 0,75%, срещу което са ви дали 4%. Всеки сам може да прецени дали е на загуба, или на печалба.

(Позицията на пенсионните фондове четете на ...)

Справка на "168 часа" показа, че от всичките 9 фонда само един е успял да осигури средна годишна

доходност от 5,2%

през последните 10 години.

Сметките стават още по-неприятни, като се има предвид, че натрупаната инфлация от 2001 г. насам е 90%. От Асоциацията на пенсионните фондове заявиха пред "168 часа", че дружествата са я покрили изцяло и са осигурили положителна доходност.

И ако преди десетина години фондовете можеше да имат някакво извинение заради

кризата,

започнала през 2008 г., ситуацията отдавна не е такава. Напротив. За съжаление дори в идеална среда тези дружества не могат да повишат доходността, за да компенсират отрицателната доходност от първите години. За последните две години тя варира от 0,2 до 3,5%.

Факт е, че те не са виновни.

Още когато излязоха първите минусови резултати от дейността им, експертите, които алармираха, че втората ни пенсия се топи, бяха изкарани болшевики и ретроградни социалисти.

Преди 2 години финансовият министър опита тактично да намекне, че НОИ също е вариант и бе дадена възможност, който иска, да си премести партидата в държавното осигуряване.

Отново се вдигна вой до небесата, фондовете излъчиха представители по всички медии, завъртяха реклами навсякъде и обществото някак бе убедено, че

държавното управление е лошо,

а частното - много по-добро

Ножът обаче вече е до кокала, защото само след 2 години ще стане ясно какви ще са първите пенсии по втория стълб. Затова министър Бисер Петков бе принуден да признае, че тези, които се осигуряват в частни фондове, ще получават с 20% по-малко от тези, чиито партиди вече са само в НОИ.

Кой е виновен за тази абсурдна ситуация? Със сигурност не са пенсионните дружества, които със закон вземат солидни такси независимо колко ефективно управляват 12,8-те милиарда лева към днешна дата.

Защо финансисти смятат, че доходността трябва да е над 7%, четете в хартиеното издание.