Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Покемони да бяха, щяха да са по-лесни за разпознаване, песен насила не става

На кое викаме “градската десница”? Доста объркващо е, особено след като прочетеш позицията на Ицо Хазарта. Сега казват, че се била разцепила, издигайки двама кандидати за кмет на София. Преди две седмица се кълняха, че градската десница е единна:

Борис Бонев бил

“патерица” на

Борислав Игнатов Още по преди твърдяха, че спечелването на вота й е приоритет, понеже тя била дългоочакваната алтернатива на ГЕРБ. Но два дни преди гласуването същото политическо образувание в женски род, единствено число си закри кампанията и обяви избирането на новия главен прокурор за по-важен обществен проблем.

Казваха, че била десницата на младите и перспективните, които искали промяна на статуквото, обаче не повече от 200 човека блокираха Орлов мост срещу Гешев. Ама то, щото гражданското недоволство било организирано от сдружение БОЕЦ, а не от “Демократична България”. Иначе и ДБ участвали, само дето били заети да опъват предизборни шатри и да агитират за варненския архитект.

Покемони да бяха, щяха да са по-лесни за разпознаване, коя, по дяволите, е градската десница?

Официозите й се издържат от американски грантове, но води люта битка за обективни и свободни медии; брани безпристрастната съдебна власт, а се прекланя пред съдията Панов; влиза в кабинета “Борисов, после го анатемосва; прокарва процедура за безалтернативен избор на главен прокурор, след което излиза да протестира срещу безалтернативния избор на главен прокурор; не си харесва партийните лидери, но си ги търпи; плюе по Бойко, а после се промъква тайно в кабинета му да си урежда обществените поръчки; срещу Борис с наследствената къща в “Лозенец” изправя непознат наемател от Варна; заклеймява корупцията, обаче арестът на Иванчева й идва прекалено брутален; нахвърля се срещу КТБ, но не и срещу беглеца Цветан Василев;

мрази

олигарсите,

но не и своите;

възхвалява Грета Тумберг, дето плава с яхтата на принца от Монако, но яростно плюе Хазарта; разчепква апартаментите на властта, но приема безкритично класациите на “Репортери без граница”, възмущава се от рупорите на статуквото, но косъм не дава да падне върху нейните НПО-та…

Бизнесът, майките, медицинските сестри, рибарите, отделни граждани и цели трудови колективи, засегнати от държавното управление, си излизат сами под прозорците на Министерския съвет и парламента, никога не веят нейните знамена.

Кого представлява тогава градската десница? Защо естественият й враг са ГЕРБ и сие, но не и БСП? Защо Мая Манолова агитира за нея?

Ако се съди по застъпниците й във фейсбук, градската десница е тънко обидна, “гък” да кажеш срещу опорните й точки и самозваните й герои,

ще те изяде

и опищи

На Ицо, дето е откровен десен симпатизант от Костово време и “пра'и навалица като у Пловдив на “Металика”, двама му търсят сметка, че изнесъл концерт за ГЕРБ - единият е “свободолюбив художник на заплата в “Овергаз”, а другият е адвокат на КТБ, спечелил дело срещу градската десница. Слава богу, не разбраха, че Мариус Куркински игра моноспектакъл на самоковска сцена по покана на ГЕРБ, че и за тоя творец анатема щяха да искат.

Да бяха поне преиздали книгата “Кой кой е в България”, че вече нищо не може да се разбере.

Градската десница отдавна почна във фейсбук нещо да се кара и дели, но пълната прозрачност, за която е готова да умре на барикадите, не важи за нейните си драми. Политици ли са, умни и красиви, или просто профили с външно финансиране и големи претенции?

Пишат разни странни, пълни с недомлъвки неща: Имах приятели, вече не, поемам сам, сложих точка, плюя и продължавам напред… После се разбира, че

отявлен член

е напуснал ДБ.

Ама защо? Какво

се е случило?

За програми и платформи ли се скараха, за пари ли? Декларация няма, нито брифинг. В Светия синод не са чак толкова потайни.

Героичният, правдив и многостранчив градско-десен сайт “Терминал 3” станал жертва на пладнешки обир, казват, отвътре се разцепил. Как? Кога? Кой? Градската десница мълчи като секта, както рапират “Ъпсурт”:

А, една глупава история

С едни бойни натури,

всичко обаче е на запис

Не, че няма градска десница, обаче ДБ, “Правосъдие за всеки”, БОЕЦ, някакви си там зелени, всякакви подобни пришълци и скитащи велосипедисти нямат нищо общо с нея. Тя се обуславя точно от честни хора с ясни позиции като рапъра Христо Петров, не от аморфни съскащи фигури, които се крият зад злъчни статуси, денонощно постват,

броят си

лайковете и си

въобразяват, че

задават тренд

Преди 30 г. истинската градска десница създаде СДС, а преди шест в първия ден от протестите срещу Пеевски заля софийските улици като пълноводна река.

Самозванците дойдоха на следващия ден, за да узурпират бунта, както тридесетте тирани узурпирали императорския престол в Древния Рим. Истинската градска десница няма свои олигарси, нито банери и хаштаг. Фалшивата разполага основно с хейтъри, грантаджии и графични дизайнери.

“В политиката - написа Ицо Хазарта – вие сте това, което е “Гошо от Почивка” в моята сфера. Една десета от провала ви през тия години да имах – бих запалил с триста към някое село и не бих се показал никога повече.” Измислената градска десница демонстрира основно нахалство, субективност, притворство и алчност, креслива е, не е нито “градска”, нито дясна. Както казва лирическият герой на Мариус в моноспектакъла “Черното пиле” по Николай Хайтов: “Ама песен насила не става.”