Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев Кадър: БНТ
Иван Гешев Кадър: БНТ

Всички фирми, свързани с депутата Делян Пеевски, са погасили целево кредитите си към банката, посочи номинираният за главен прокурор

Сигурен съм, че няма да получа 100 дни толеранс. Първото нещо, което ще направя, ако бъда избран, е да сформирам екип и да продължа с оптимизирането на районните прокуратури, така кандидатът за главен прокурор отговори на един от въпросите на Българския институт за правни инициативи. От организацията му бяха задали 14 въпроса, общо въпросите към Гешев са 107. то също така каза, че дори и ако бъде избран за главен прокурор ще продължи да влиза по делото КТБ. Не виждам проблем да влизам в зала. Това дело е и мой ангажимент и ако не влизам в зали ще бъде все едно да прехвърлям моята отговорност, допълни той.

На друг въпрос на БИПИ Гешев каза, че най-трудни в емоционално отношение са му били делата, когато е работил като следовател по транспортни дела. Особено трудно му било при оглед на местопроизшествия със загинали и срещи с техните близки. Като професионален успех той посочи две дела - срещу престъпна група с големи обезпечения и делото КТБ.

Делото КТБ е може би най-сериозното ми предизвикателство, посочи Гешев. Той изброи и причините това да е така. Еднта е, че щетата е процент от БВП. Гешев посочи, че в Америка е имало дело с изчислена щета за 60 млрд. долара, но като процент от БВП бил по-малък. Гешев посочи и че по делото КТБ за първи път е изготвена експертиза от една от най-големите одиторски компании.

За първи път има и обвинение за присвояване от главна каса на банката, посочи още Гешев.

На въпрос на инициативата "Правосъдие за всеки", свързан с депутата Делян Пеевски, той посочи, че всички фирми, свързани с него, са погасили целево задълженията си към КТБ. Няма данни, които да ангажират неговата отговорност, както и няма данни Прокопиев да е получавал пари,каза Гешев. Той обаче напомни, че ако стане главен прокурор няма да позволи определени кръгове да казват на кого да бъдат повдигнати обвинения, още по-малко какви. по делото КТБ той каза, че не са разследвани всички кредитополучатели, а предмет на делото е причината.

В отговорите си на въпросите той също така обясни, че е привърженик на на разширяването на съдебен контрол върху прокурорските актове. Но не мисля, че това ще се отрази на качеството на разследването, посочи Гешев.

Според него прокурорите трябвало да бъдат стимулирани с поощрения и награди, защото това можел да играе сериозна роля върху ефективността на разследването. Той също така посочи, че прокурорите не може да се превръщат в каста, която да не комуникира с хората, които им плащат заплатите.

Преди това в концепцията си Гешев посочи, че ако бъде избран ще въведе гореща телефонна линия за престъпления за расизъм, както и телефон, на който да се подават сигнали за корупция в реално време.