Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лозан Панов Снимка: Архив
Лозан Панов Снимка: Архив

Извинявам се на българските граждани, които в крайна сметка заради мен не могат да стигнат до работните си места, училищата, детските градини, заяви Гешев

Кои медии са обективни и кои не. Това беше един от въпросите, които шефът на ВКС Лозан Панов попита кандидата за главен прокурор Иван Гешев. То е ясно: дали пишат верни неща или не. Вчера една медия пусна компромат, "Биволъ" пусна друг. А това, че зад определени медии стоят икономически интереси, е ясно, отговори Гешев. След това Панов го попита как ще благодари на главния прокурор за подкрепата. Аз не съм номинация на главния прокурор, а на цялата прокурорска колегия, ако трябва да благодаря, ще е на цялата колегия, каза той.

Извинявам се на българските граждани, които в крайна сметка заради мен не могат да стигнат до работните си места, училищата, детските градини. Извинявам се, защото съм сигурен, че никой друг няма да го направи. Това пък каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос на друг член на ВСС Олга Керелска. Тя го пита за протестите днес в София.

В отговор на друго нейно питане Гешев обясни: Един политически и икономически кръг желае да определя какво ще се случва и то не само в съдебната система. Няма да позволя нито един политически и икономически кръг да командва в съдебната система.

По думите му няма толкова прозрачна процедура по избор на главен прокурор, колкото в България. "Когато е един кандидатът, защо е един, когато бяха трима - защо са трима. Прозрачността минава през различни етапи. Аз твърдя, че няма страна в ЕС, която да номинира главен прокурор, да го изслушва цял ден и то със задаване на 90 въпроса, някои от тях манипулативни, каза той. Според него зад част от въпросите стоят икономически и политически кръгове, които целят да го компрометират, включително и пред президентката институция.

Той добави, че процедурата е създадена от един шеф на партия, който сега бил против нея.

Пак на въпрос на Керелска обясни, че преди да приеме да бъде номиниран, е имал 2-3-часов разговор с 11-те членове на прокурорската колегия.

Те първо го попитали дали е готов да понесе всичко това, което последвало.

През годините държавата се държи с прокуратурата като с малолетно дете, на което трябва да се назначи настойник. Гордея се, че се ме подкрепили съдебните служители и никога не съм правил разлика. Това каза той пак в отговор на въпрос на Олга Карелска. Той припомни, че с изключение на Сотир Цацаров, който е наказателен съдия, нито един от предишните главни прокурори не е бил от прокуратурата.