Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Битката за София: Скромен уют или кожен салон

Това ще е изборът за балотажа, а останалите стилове в кандидаткметските домове само ще допълват колорита

Изпитан, но много ефектен риалити похват приложи Би Ти Ви преди дебата между петимата най-обещаващи кандидати за кмет на София. Вместо с обичайните стерилни визитки телевизията заложи на човешкия фактор и представи участниците, показвайки домовете им отвътре. Единствен Ангел Джамбазки не пусна зрителите в 47-квадратовото си жилище в “Овча купел”, но евродепутатът се разкъсва между кампанията тук и задълженията си в Брюксел, може да не е имал време да си подреди свърталището. Както и да е, Фандъкова, Манолова, Игнатов и Бонев на драго сърце си отвориха холовете, внасяйки закачлива аналогия с “Апартаментгейт”.

По принцип надничането в личното пространство е от компетенцията на жълтите медии и не е подходящо за прелюдия към сериозен дебат за бъдещето на столицата, но в този случай решението на Би Ти Ви е абсолютно оправдано. Предизборната кампания мина вяло,

ако не беше Волен

да разцепи стереотипите

в ефира,

нямаше изобщо да има запомнящи се прояви. Но основната задача на телевизиите не е да отегчават зрителите до смърт. Разполагайки със скучни, прекалено шлифовани и истукани кандидати, медиите нямат друг избор, освен да търсят различна гледна точка. Домът безспорно е огледало на човешката душа, той носи отпечатъците на личността, душевния баланс, критериите и полета на въображението й. Затова петте клипчета се превърнаха в нещо като видео-лексикон, много по-забавен от политическото надприказване.

На Йорданка Фандъкова двустайният апартамент в “Манастирски ливади” е в пастелни тонове като самата нея. Нищо крещящо и екстравагантно, просто скромен домашен уют. Удобен диван, меки възглавници, отвсякъде надничащи играчки на внучетата. Втората част на видеото обаче съдържа някак нереалистични кадри - Фандъкова кара личния си автомобил и обяснява, че понякога се качва на тролей. Вероятно има предвид само придвижването си по време на кампанията, иначе

шофьорът й от Столичната

община би се засегнал.

Ако трябва с една дума да се опише апартаментът на Мая Манолова, ще бъде "кожа". Огромен кожен диван и въртящо се еднокрако кожено кресло заемат почти целия хол. В унисон с тапицерията и московското образование на кандидатката, в тази обстановка идеално звучи един от най-актуалните в момента поп хитове:

“Она черная пантера в черном Панамера.

Шелковое платье, этой ночи нам не хватит”

Нататък в своя клип Манолова, елегантна и с идеална прическа както винаги, показва, че ходи с метро на работа. Тук зрителят си припомня как дамата от Кюстендил катастрофира в последните си дни като омбудсман със служебна кола на път за фризьор и въздъхва с облекчение, че вече не я грозят опасностите на столичния трафик.

Малко смущаващ за един председател на Управителния съвет на Съюза на архитектите изглежда маломерният апартамент на Борислав Игнатов в “Дружба 2”. Съдейки за нрава на кандидата на “Демократична България” по интериорните му решения, психолози сигурно биха заключили, че е многолика, неспокойна и търсеща личност.

Посрещат ни стъписващи тапети, нещо като ексцентрична версия на компютърна матрица и ярък будоарен декор на втори план - полилеи, диван и абстрактни големи фигури на стената в яркочервено. Сякаш две противоречиви реалности си дават среща между антрето и дневната на архитект Игнатов.

После наблюдаваме как кандидатът излиза от широк подземен паркинг с колело и обяснява, че това е любимото му превозно средство. Ако наистина изминава на педали разстоянието от “Дружба 2” до центъра и обратно, поклон! Но той уточнява, че ползва градския транспорт, когато вали, а на личната си кола се качва много рядко, което логично повдига въпроса

колко често му пада

акумулаторът на тоя човек.

Единственият независим претендент Борислав Бонев набира рязко популярност в последните дни на кампанията с идеята да пуска дронове с датчици над София, за да измерва чистотата на въздуха. В личното му пространство обаче не се забелязват следи от техническия прогрес.

Бонев живее в наследствена къща в “Лозенец”, олицетворение на представите за ергенска квартира – малко мебели, книги, без прахоберки и глезотии. Човекът от 10 години е активист за спасяването на София от корумпирани и некадърни управници, проследил е залепянето на всяка плочка по “Граф Игнатиев”, разбираемо е, че няма енергия за интериорни декорации. Кара си колата, не лъже, че предпочита трамвая. И все пак, ако беше изпял някоя песен, клипът, посветен на неподправената му същност, може би нямаше да е чак толкова невзрачен.

И накрая Би Ти Ви показа кореняка софиянец

Джамбазки как кара кола из центъра, без да

пристига никъде.

Така душевният баланс и личният почерк на националиста остават загадка за избирателя и го карат да се запита дали пък кандидатът на ВМРО не спи в колата си?

Като се тегли чертата, имаме трима претенденти от София и двама от провинцията, две семейни жени и трима ергени, един ексцентрик и двама традиционалисти... Пъстра е палитрата от вкусове и темперамент, но според социологическите прогнози балотажът ще бъде сведен до простия избор между скромен уют и кожен салон. Останалите стилове само допълват колорита. Не е ли вечна тая битка?