Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сирийски бунтовници подкрепят турската военна операция
Сирийски бунтовници подкрепят турската военна операция

Въпреки предупреждението на Путин към Анкара "внимателно да прецени ситуацията, за да не навреди на усилията за разрешаване на сирийската криза", в Русия турското нахлуване не се оценява еднозначно. Някои анализатори смятат, че то работи за интересите на Москва. Приоритет на Русия остава

защитата на съюзника й Башар Асад в Дамаск и разширяването на контролираната от него територия. Последното развитие в северната част на страната може да отвори нови възможности. Москва никога не е прекъсвала контактите си с кюрдските групи. Тя се опитва да ги убеди да се съгласят с попечителството на Дамаск, който не признава автономната администрация в североизточната част на Сирия, която контролира териториите източно от река Ефрат, както и военното им крило – Сирийските демократични сили. Дамаск проведе няколко безрезултатни кръга от преговори с автономната кюрдска администрация.

Недоверието на кюрдите и непримиримостта на Дамаск по отношение на степента на суверенитет, предоставен на кюрдските региони, засега нарушава изпълнението на този проект, но поради натиск вследствие на турската офанзива ситуацията може да се промени.

Външният министър Сергей Лавров също потвърди в четвъртък, че иска да установи контакти между Дамаск и кюрдските организации", пише "Монд". Изданието цитира Фьодор Лукянов, главен редактор на сп. "Русия в глобалната политика". Той смята, че Русия би могла да се опита да се възползва от ситуацията, за да "засили дейността си" в Идлиб - главната провинция в Северозападна Сирия, контролът над която все още се изплъзва на правителството на Дамаск. По този начин Москва би могла да позволи на Анкара да образува буферна зона в северната част на Сирия, но "в замяна" да възобнови играта, свързана с операции за повторно превземане на Идлиб заедно със сирийската армия", коментира "Монд".

"Какво да се страхуваме е, че ситуацията ще излезе извън контрол и турската операция ще се превърне в пълномащабен конфликт?! По същата причина Русия не се интересува от

пълното изтегляне

на американците,

което би създало твърде значителен вакуум", казва Лукянов."Друга опасност е, че внезапната промяна в баланса донякъде ще отслаби опитите на Русия да разреши конфликта в Сирия, по-специално в контекста на мирния процес в Астана, в който Турция и Иран участват", смята журналистът.

"В Москва изтеглянето на американските войски от Северна Сирия се смята за успех в борбата срещу глобалния й противник", пише и германското издание "Франкфуртер Лундшау". Руските държавни медии активно цитират демократа Джейсън Кандер, който казва, че Доналд Тръмп е "външен министър на Путин, защото те смятат напускането на глобален съперник от гражданска война като победа за вътрешната външна политика". "От гледна точка на политиката и пропагандата това е по-скоро успех", споделя Александър Шумилин, ръководител на Центъра за Европа и Близкия Изток в Института за Европа на Руската академия на науките. Положително според него е, че изтеглянето на американците ще намали риска от пряк военен сблъсък между Великите сили. За останалото принципът е" Други идват и си отиват, но ние оставаме", съобщава изданието.