Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родителите на Марин имат своя версия за смъртта му.
Родителите на Марин имат своя версия за смъртта му.

- 25-годишният наркозависим, който се лекувал в Раднево от шизофрения, си купил сладолед и хукнал

- Майка му подозира, че е убит и захвърлен

 - Прокуратурата твърди обаче, че няма видими следи от насилие

-  Чака се съдебномедицинската експертиза

4 октомври, петък. В двора на психиатричната болница “Д-р Георги Кисьов” в Раднево една от лекарките събира камъчета слюда, които са красиви и могат да се използват като сувенири. Страстта ѝ на събирач я отвежда в гъсти храсти по изоставена от години алея, където внезапно се натъква на труп на мъж.

Той е облечен с долнище на анцуг и маскировъчен потник. В джоба на анцуга има празна кутия от цигари, запалка, както и две саморъчно завити папироси. Лявата му ръка е положена върху гърдите, но дясната липсва надолу от лакътя, вероятно изядена от животни.

Дворът на болницата е голям - около 34 дка, и не се поддържа целият, на места е разграден. Някога болницата е имала тук собствено стопанство и работилници, но сега те са изоставени и

наоколо се

навъртат само

бездомни кучета

и чакали

Мястото е на около 35 м от железопътната линия Нова Загора - Симеоновград.

По-късно ще стане ясно, че това е трупът на 25-годишният пациент на психоболницата Марин Николаев Георгиев от Ямбол. Мъжът е избягал оттук на 23 юли и от тогава е в неизвестност. Най-напред го търсят в района на болницата, предупреждават и кметовете на околните села за беглеца. Показват им и снимка. В едно от селата дори откриват човек, който прилича на издирвания, но бързо става ясно, че не е той.

На 29 юли Марин е обявен и за общодържавно издирване. Търсят го и край морето, тъй като тръгва слух, че е запрашил към Слънчев бряг, но от него няма и следа до 4 октомври.

Марин Георгиев е настанен за лечение от шизофрения в Раднево с решение на Ямболския районен съд на 14 май. Преди това пак е лекуван тук в продължение на 6 месеца, но заради наркозависимост. Родителите му твърдят, че е изписан с подобрения. Заради болестта си обаче младият мъж бил агресивен и склонен да бяга от болницата.

На два пъти

правил опити за

бягство, но го

връщали

с полиция. Държали го в отделение от затворен тип. На 23 юли с други болни бил изведен на разходка на чист въздух в двора на болницата. Той си купил сладолед и внезапно хукнал да бяга. Не успели да го настигнат.

Засега поне не е ясно докъде е стигнал Марин в бягството си. Майка му Мария Георгиева е категорична, че ако наистина е избягал, синът ѝ щял да намери начин да се прибере при родителите си в Ямбол. Той е единствен син в семейството.

Тя е човекът, който алармира медиите за трагедията. Пред Нова телевизия в понеделник жената не скри подозренията си, че синът ѝ е убит и захвърлен на мястото, където е намерен. Тя недоумява

как толкова

време не е

бил открит, ако

трупът наистина

е бил в двора на

болницата

и ако наистина този двор е бил щателно претърсен.

“Подозренията ми са, че е имало убийство в Раднево. Нещо лошо се е случило. Той не е бягал от болницата. Той е захвърлен там”, каза майката на Марин пред Нова тв и допълни, че той е щял да намери начин да се върне вкъщи.

Тя дори твърди, че веднага след като се разшумяло за нейния случай, с нея се свързали 2 жени, които разказали, че техни близки, пациенти в Раднево - брат на едната и вуйчо на другата, имали сходна съдба. Заговори се, че едва ли не там се извършват зловещи експерименти с болните, включително и вземане на органи за трансплантация от живи хора.

Марин Георгиев е в неизвестност в продължение на 74 дни, т.е. два месеца и половина преди да бъде открит случайно трупът му в двора на болницата. Намират го отчасти мумицифиран, а вътрешните му органи вече били в напреднало разложение.

Разпознават го по зъбния статус и по пироните, останали в лявото рамо на Марин след операция на травма. Майка му също потвърждава, че това е синът ѝ, разпознава и дрехите му. Но тя още веднага заявява пред разследващите, че не им вярва и подозира, че синът ѝ е убит.

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов каза пред “24 часа”, че по трупа няма видими следи от насилие.

Няма и белези

от операции,

които да говорят,

че от пациента са

вземани органи,

посочи изрично окръжният прокурор.

Все още обаче съдебномедицинската експертиза не е готова и не може да се каже точната причина за смъртта на мъжа. Напредналото разложение на органите в тялото също затруднявало съдебните медици да направят окончателното си заключение.

Това, че няма подозрения за насилствена смърт, обяснява и защо за намерения труп не е съобщено в бюлетина за произшествията на ОДМВР в Стара Загора. Случаят нашумя чак след като майката на мъртвия проговори пред избрани от нея медии.

“Пациентът е

взел импулсивно

решението си

да избяга

от болницата. Заради предишните два опита да бяга персоналът му е нямал доверие да го остави на свободен режим, затова е бил в отделение от закрит тип. Но постепенно режимът му се облекчавал. Марин е избягал по време на разходка навън”, каза за “24 часа” директорът на психоболницата в Раднево д-р Владимир Трънов.

“Ще оставя обаче без коментар твърденията на майка му, че той е бил убит или пък,че с него са извършвани медицински опити в болницата. Разбира се, че това са нелепици, но проблемът е, че когато се разпространява подобна информация и от сериозни медии, тя влияе лошо на останалите болни и на техните близки. Иначе съветвам медиите да изчакат да завърши следствието по този случай и тогава да коментираме”, допълни той. В момента в психиатричната болница в Раднево се лекуват около 300 пациенти при капацитет 420 места.

МАРИН ГЕОРГИЕВ
МАРИН ГЕОРГИЕВ
Дворът на психоболницата в Раднево, където е намерен трупът.
Дворът на психоболницата в Раднево, където е намерен трупът.