Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нобелова награда за отчаяние

Историята на Грета Тунберг трябваше да свърши на трибуната на ООН, за да не изпростее

Само човек, на когото децата не са му се качвали на главата, не може да разбере ситуацията с клетата Грета Тунберг. Когато нейните родители откриват, че страда от аутистично заболяване, светът им се преобръща. Същото се случва във всички нормални семейства, изправени пред тежко изпитание. Спомнете си “Маслото на Лоренцо”, филмът по истински случай за умиращото момче и отчаяните му родители, които сами намират лечение.

Грета е само на 9, когато гледа филм за измененията в климата и зацикля жестоко. В началото

майката и бащата се мъчат да овладеят

маниакалните й състояния, но разбират, че заради синдрома си тя не е в състояние да забравя. Спира да се смее, да плаче, да се храни и да говори и те се виждат в чудо. Предават се и приемат да живеят в света, за който мечтае дъщеря им.

Може да изглеждат пълни идиоти, но то отчаянието така си изглежда. Разпознава се и в българските майки с тениски “Системата ни убива”, които Валери Симеонов нарече “група кресливи жени с уж болни деца”. С толкова цинизъм и Тръмп се отнесе към Грета, все едно неговите деца са свети води ненапити.

През лятото Иванка го направи за смях и то не къде да е, а на един от най-високите форуми в света – срещата на Г-20. Първата дъщеря на Америка се намеси в разговор между Мей, Трюдо и Макрон, медиите направо я разкулачиха. Ами Доналд-младши, дето го хванаха в конспирация с руска адвокатка? Да не говорим за снимките до убит от него слон,

все едно е Пенчо Кубадински на сафари в Танзания през 1981 г.

Путин и той се изрепчи на малката шведка, а хем на неговите деца никой не им знае бройката. Когато една от дъщерите му си направила профил в мрежата, великият манипулатор така беснял, че му идело да превземе Полша.

Тунберг не са прости или жадни за внимание хора,

даже напротив. Майката Малена Ернман е известна оперна певица, през 2009 г е представлява Швеция на Евровизия, бащата Сванте Тунберг е сценарист, продуцент и промоутър. По ирония на съдбата негов роднина е шведският учен Сванте Арениус, един от откривателите на парниковия ефект.

Та тези интелигентни и успешни дори по високите български критерии родители напълно се приспособяват към синдрома на Аспергер (психическото разстройство на Грета), спират да използват пластмасови опаковки, купуват си електрически коли, отказват се от летене със самолет, дори стават вегани… Както се пее в парчето на Хазарта, повече “никви прасета, телета, филета, кюфтета…”

Нататък историята се знае:

протестите на малката Тунберг пред парламента в Стокхолм стават хит,

каузата й за спасяване на планетата набира милиони последователи (най-малкото, защото тя проповядва да не се ходи на училище в петък).

За една година се е срещала с папата, била е в Европарламента, на форума в Давос, на кинофестивала в Берлин… Пристигна в Америка с яхтата на престолонаследник на Монако, до ООН чак се качи.

Светът се потресе, трогна и очарова. Тази прекрасна поучителна история за безграничната сила на любовта и родителската отдаденост трябваше да свърши тук, за да не загуби очарованието си. И да не изпростее.

Нобеловата награда за мир е съвсем друга категория,

с която горката Грета няма нищо общо. За гюрултия не се присъжда. Заплахата от климатичните промени не е новина, всички ни е страх от топенето на шапките. Илон Мъск се мъчи да изнесе човечеството на Марс, приема се законодателство срещу вредните емисии, светът не е седнал да седи.

В своето завещание откривателят на динамита и бездимния барут Алфред Нобел повелява лауреатите да бъдат хора, “провели забележителна научноизследователска работа, разработили впечатляващи методи или умения, или направили изключителен принос за развитието на обществото в областите физика, химия, литература, мир и медицина или физиология.”

Дори родителите на Лоренцо не са били отличени, макар че намират лек за генетично заболяване, но пък Сюзън Сарандън е номинирана за Оскар.

Последният тийнейджър на възрастта на Грета с Нобелова награда за мир се казва Малала Юсафзаи. Борила се е за правото на младите момичета да ходят на училище, но не в Швеция, а в Северозападен Пакистан, и е била простреляна в главата от талибани през 2012 г. Най-младият удостоен с приза преди Малала е 25-годишният физик Лорънс Браг, установил закон за дифракция на рентгеновите лъчи в кристали и поделил отличието с баща си през далечната 1915-а.

Нелепо е днес името на Грета Тунберг да се нарежда до УНИЦЕФ, Лех Валенса, Майка Тереза, Далай Лама, Нелсън Мандела, Шимон Перес, Ицхак Рабин, Михаил Горбачов, Барак Обама…

Наследниците на Нобел няма да убедят човечеството,

че метафората на Пипи Дългото чорапче е допринесла за спасяването на планетата, още по-малко, че е внесла градивна промяна в обществото. Ако не броят мощният й пиар, разбира се. Самият Алфред някога е казал: “Мирът не може да бъде подсигурен само с добра воля.”