Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Властите дават 50 милиона песо

на всеки, който каже къде се крие

/ Съмненията са, че организатори

на корупционни схеми са

помогнали в дръзкото й бягство

Вече повече от седмица няма никаква следа от бившия сенатор на Колумбия Аида Мерлано, която избяга от затвора в Богота, където излежаваше 15-годишна присъда. Тя се превърна в първия политик, осъден за купуване на гласове, а в момента за "местонахождението" й властите дават награда от 50 млн. песо (около 20 хил. долара).

На 2 октомври като в истински екшън филм, 43-годишната жена успя да се спусне с въже през прозореца на зъболекарския кабинет, в който беше на преглед, и да избяга заедно с моторист, който я чакаше пред сградата.

Дали обаче наистина Мерлано е злодей, олицетворяващ корупцията в страната, или е поредната изкупителна жертва на колумбийския корупционен модел? Доказателствата, събрани до момента, клонят по-скоро към второто.

Оказва се, че животът на Аида през годините е изключително бурен, но и интересен. Тя е родена в град Баранкила през 1976 г. и израства в многолюдния квартал "Буенос Айрес". Още като дете

започва да

се увлича по политиката

Дебютира като член на местна партия едва 15-годишна. След като завършва средното си образование, записва и колеж. Кандидатства в специалност "Право" и я приемат още на първо класиране. Няколко години по-късно влиза в консервативната партия и с нейната бюлетина е избрана за депутат. През 2014 г. става член на колумбийската Камара на представителите за Атлантико - един от 32-та департамента на южноамериканската държава. На тази позиция е до 2018 г., когато идва сривът в кариерата й. По време на парламентарните избори тогава полицията претърсва щабквартирата на Аида и открива доказателства, че е организирала мрежа за купуване на гласове.

В рамките на разследването агентите намират 268 милиона песо в брой, което е приблизително 76 560 долара, както и документи, доказващи, че кампанията на Мерлано е надвишила допустимия лимит за разходи. Следователите попадат и на 18 компютъра със списъци на хора със съответните идентификационни номера за гласуване. За капак в щабквартирата е открито и огнестрелно оръжие, за което Аида нямала разрешително. Благодарение на тези разкрития Мерлано загуби мястото си в Сената и бе подведена

под съдебна

отговорност

Според властите именно тя е ключът към колумбийския "Уотъргейт". Събраните доказателства обаче не стигат, за да я уличат като главен организатор на престъпната схема, а бягството й от затвора измести дебата в съвсем друга плоскост. И вместо с покупката на гласове цялата държавна машина се тресе от скандала около слабите мерки за сигурност за арестантите.

Според специалисти Аида била категорична, че няма да излежи цялата присъда от 15 години, които трябваше да изтърпи в затвора "Ел буен пастор" в Богота. Няколко пъти тя получава там емоционални кризи и е посещавана от спешни медицински екипи. Мерлано дори прави и опит за самоубийство, но служители успяват да го осуетят.

Полицаи са сигурни, че бившата конгресменка дълго време е планирала бягството. В същия ден, в който се случва то, тя си уговаря две срещи. Едната е с представители на прокуратурата, с които е обсъждала обезщетенията от присъдата. По време на разговора изглеждала спокойна и с нищо не показвала, че няколко часа по-късно няма да е в килията. Според властите всичко това било стратегия за разсейване и

отклоняване

на вниманието

на служителите.

Втората среща била в сграда в северната част на Богота.

Какво е правила там Аида четете в печатното издание на "168 часа".