Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Четиримата пътници нямали шанс в избухналата кола-ковчег на Хаинбоаз (Снимки) Това остана от лекия автомобил Ауди след пожара, в който намериха смъртта си 4 души, сред които и две деца. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Зверската катастрофа причинил украински гражданин, според разследването, оставиха го под стража

Четирима души от сливенското градче Шивачево- баба, дядо и две внучета, намериха смъртта си при зверска катастрофа в прохода Хаинбоаз към 18,35 часа в петък. Те пътували на юг от Лясковец към Шивачево, когато на 2 километра преди град Гурково леката им кола Ауди била ударена от навлязъл в лентата им за движение отправил се на север лек автомобил БМВ, управляван от украински гражданин на 29 години. От последвалия удар аудито бързо избухнало в пламъци, четиримата пътници в него нямали шанс за спасение и загинали на място.

От полицията в Казанлък уточниха, че запалилата се кола била на газ, но тепърва ще се изяснява дали точно нейната газова уредба е причина за фаталния край.

В Шивачево са потресени от трагедията. Там разказват, че загиналите били добри и трудолюбиви хора. Зад волана на аудито бил 57-годишният Николай Славов, бивш миньор, сега пенсионер. До него седяла съпругата му Татяна, на 55 години, бивша магазинерка, също вече в пенсия. На задната седалка в автомобила пътували внуците им - 15-годишният Николай, кръстен на дядо си, и 5-годишната Йоана. И четиримата загинали на място, след като явно при удара се е възпламенила газовата уредба на колата им.

Загиналите Николай и Татяна са родители на бащата на двете деца. В последно време той живеел разделен от съпругата си. Тя си отишла в Лясковец заедно с малкото момиченце, а внукът Николай останал в Шивачево. В голяма част от времето си той бил с баба си и дядо си, тъй като баща му е шофьор на тир и често пътувал в Гърция, разказаха местни хора.

Въпреки че родителите на децата били разделени, те запазили добри отношения. Много често братчето и сестричето прекарвали заедно уикендите. По тази причина в петък дядото и бабата пътували до Лясковец, за да вземат и заведат Йоана в Шивачево.

Веднага след катастрофата се заговори, че уж починалият шофьор загубил контрол над колата си и навлязал в лентата за насрещно движение, но след като направиха нужните замервания, разследващите установиха точно обратното - украинецът Виктор Кулчу навлязал в чуждото платно и ударил аудото. По тази причина той първоначално бе задържан за 24 часа. Но още днес, след като получи обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице, състав на Окръжния съд в Стара Загора му наложи и постоянна мярка за неоклонение задържане под стража. Тя може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Пловдив и служебният адвокат на арестувания Николай Господинов обяви, че той ще се възползва от това си право. В съдебната зала на задържания бе осигурен преводач от руски език, макар че по произход той е бесарабски българин и разбира български език. Заседанието обаче премина при закрити врати.

Служебният адвокат на Кулчу каза още, че на този етап клиентът му се възползвал от правото си да не дава обяснения. Той е инженер, баща на малко дете. В България е от 2016 г. със статут на постоянно пребиваващ чужденец. У нас живеел в град Николаево. Най-напред работел в завод в съседния град Гурково, след това - и в друга фирма. Но напуснал, събрал си багажа и във фаталната вечер бил тръгнал да се прибира в родината си. Колата му е нова, със старозагорска регистрация.

По думите на адвоката му, след удара украинецът се опитал да гаси запалилото се ауди с пожарогасителя на своята кола, но автомобилът с пътниците от Шивачево избухнал и се възпламенил, което направило мисията на чужденеца невъзможна.

При удара Виктор Кулчу получил травма на гърдите и на десния крак, но след преглед в казанлъшката болница бил освободен от лекарите. Пробата му за алкохол и наркотици, взета намясто, е отрицателна. Взета му е и кръв за химически анализ.

На този предварителен етап от разследването все още не се коментира скоростта, с която са се движели двата автомобила при катастрофата, а само фактът, че БМВ-то навлязло в чуждата лента и предизвикало удара. Тепърва ще се изяснява и причината за това. Според полицията, в момента на удара асфалтът на пътя леко мокър, тъй като в планината току-що започвало да вали.

Погребението на четирите жертви е насрочено за неделя. Бащата пожелал всички да се заедно, както заедно са посрещнали и смъртта. В тяхна памет в община Твърдица, в която се намира град Шивачево, е обявен тридневен траур.