Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Асоциация иска съдът

да отмени изписването

на доставните цени

на горивата върху

касовите бележки

Няма основания да се очаква промяна в цените на горивата през зимата поне до Нова година.

Това заяви в четвъртък Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Според него котировките на нефта са се стабилизирали и дори са поевтинели след първоначалния скок заради атаките с дронове над рафинерии в Саудитска Арабия в средата на септември.

“Ако няма драстични политически или икономически сътресения в света, не виждам причина за поскъпване”, добави Терзиев.

В момента по големите вериги дизелът се продава в рамките на 2,19-2,33 лв. за литър, а масовият бензин А95 е с 5 ст. по-евтин. При някои от малките бензиностанции цените са с 10-15 ст. по-ниски.

Българската петролна и газова асоциация е подала жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу изискването на касовите бележки за горивата да се изписва и доставната цена освен тази на дребно, каза Светослав Бенчев, главен юрист на асоциацията. Според него изписването на други цени освен продажната на дребно щяло да доведе до нарушение на закона за конкуренцията и да създаде предпоставки за нелоялни практики между търговци.

От асоциацията настояват още съдът да спре предварителното изпълнение на наредбата за касовите бележки, т.е. тя да не влиза в сила, докато ВАС не се произнесе окончателно.

Браншовата организация иска и прецизиране на предложените промени в закона за акцизите, с които се въвеждат камери за наблюдение в данъчните складове.

“До 1 ноември всички бензиностанции трябва да са регистрирани в Министерството на икономиката”, припомни Живодар Терзиев. Ако търговеца го няма в регистъра, не може да работи. До момента имало подадени заявления за регистрация от близо 230 компании от петролния бизнес.

“Има бизнесмени, които не искат изобщо да има закон за горивата, за да продават, без да се отчитат никъде”, коментира Валентин Златев, член на управата на асоциацията и шеф на контролния съвет на “Лукойл България”. Според Златев, ако се приемат предлаганите промени в закона за акцизите, той ще се обезсмисли изцяло.