Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-бруталните случаи на източване на касата

Парите може и да стигнат, ако се гони резултат, а не изписване на разходи

Най-новият случай на източване на здравната каса бе разследване на Нова тв, което разкри как пазарджишкият лекар д-р Петър Лазов поставя стентове на хора със здрави сърца.

Благодарение на това от болницата му давали космическата за нашите стандарти заплата от 57 хил. лв.

И ако в ЕС съотношението между една сърдечна операция и интервенция с поставяне на стентове се движи в диапазона 1:3,8, то у нас то е три пъти и половина по-високо - 1:14, изчисли във фейсбук профила си собственикът на Нова тв Кирил Домусчиев.

"При 50 хиляди стента, поставени у нас през миналата година, с оглед на споменатото проучване означава, че нуждите от поставяне на стентове са не повече от 14 хиляди - отбелязва Домусчиев. - Тоест имаме

36 000 излишно поставени стентове

При цена от 4500 лева на стент и поставянето му, това означава годишно източване на над 160 милиона лева от здравната каса. От парите за здраве, които всеки месец си внасяме в НЗОК!"

В частните болници положението е още по-страшно - там медиците са принудени още по-брутално да жонглират с пътеките и да източват касата, като заплатите на някои стигат дори до 70 хил. лв. месечно, твърдят лекари.

В началото на годината

Специализираната

прокуратура и ГДБОП проведоха серия

от акции

на територията на страната заради източването с решенията по ТЕЛК.

Според зам. главния прокурор Иван Гешев доказателствата за фалшивите документи в София са преки, тъй като служител на МВР под прикритие е минал през цялата верига, за да си набави необходимите решения за инвалидност

"В София са установени над 100 такива случая, извършени от тази организирана престъпна група. Реално колко са извършени и колко са минали по този канал, да го наречем престъпен, никой не може да каже. Това е още едно потвърждение на всичко това, което ви казах за десетките и стотици милиони левове, които изтичат в посоки, но не в правилните. Ние не сме съвсем бедна държава, просто се разхищава обществен ресурс", поясни Гешев.

Това зам.-директорът на ГДБОП ст. комисар Любомир Янев увери, че мрежата тепърва ще се разплита, за да се изяснят и останалите участници в групата за

фалшиви

ТЕЛК-ове

в София.

Освен в 3-те състава на експертните лекарски комисии в столицата задържани медици имаше и в Суворово, Вълчи дол, Генерал тошево и Велико Търново.

Пак през тази година стоматолог от Разлог бе изправен на подсъдимата скамейка за източване на касата.

Разследването срещу Р. Д. започва, когато постъпват сигнали от здравноосигурени, че им се изписват дейности, които не са били извършвани. По конкретни поводи започват проверки, след което се прави комплексен анализ на дейността му.

В хода на разследването са открити и други пациенти, които били категорични, че са им изписвани несъществуващи манипулации. Делото вече е в съда.

Какво се промени за тези 29 години?

Защо до 1989 г. за всички здравни услуги с необходимите изследвания и болнична помощ без никакви лимити са стигали 1,3 млрд. лв., а днес - при по-малобройно население - се оказва непосилна задача с близо 5 млрд. лв. Но и това не е достатъчно, защото

плащанията в

брой, които излизат от джоба на пациентите,

растат лавинообразно всяка година. Според Световната банка те са едни от най-високите в ЕС, като последно надминаха 50%. За сравнение, в развитите страни този процент е между 15 и 20%. Ако започне да се покачва, се реформира цялата здравна система, за да не се товари пациентът.

За съжаление главоломното нарастване на разходите у нас не само че не води до по-добри резултати, а напротив. 

Какви са останалите данни и как според Аркади Шарков от ЕКИП моделът може да се реформира, четете в хартиеното издание.