Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Социопатът не може да се превъзпита. Три години преди да убие моя син Андрей и да опита да убие неговия приятел Антоан, Джок Полфрийман е направил същото престъпление и в родната си Австралия. То обаче е заличено от съдебното му досие, тъй като тогава е бил непълнолетен, може би на 17-18 години. Историята е същата. Пак е нападнал две момчета, пак около Нова година и отново ги е наръгал. Явно точно тогава вампирското в него се е събудило. По същия начин като в България. И двете момчета оцеляват. Просто са имали късмет."

Това разказа пред "168 часа" Христо Монов - бащата на убития през 2017 г. студент Андрей Монов. Семейството на младежа е силно разстроено от предсрочното освобождаване на обвинения за смъртта на детето им австралиеца Джок Полфрийман. Преди дни той излезе от затвора, излежавайки едва 12 от 20-те години, които му бяха дадени.

На 24 септември сутринта Христо и съпругата му внасят жалба срещу решението на съда, тъй като го считат за неморално.

"Ние искаме възобновяване на делото, тъй като този съдебен състав е зависим - обясни пред "168 часа" бащата. - Тези хора са тясно обвързани с БХК и те приемат неговата характеристика за убиеца на Андрей, а не на официалните български институции. В случая това са

затворническата

администрация

При внасянето на жалбата с искане за възобновяване на делото съдът е длъжен да върне Полфрийман в затвора отново и по този начин да се спре определението за освобождаването му. От съдия Калин Калпакчиев и Весислава Иванова морал не съм очаквал. Но

това

е и противозаконно

Противоречи на член 32 от НПК. Те не случайно не пишат "решение", а "определение". Много хитро и подло."

Според роднините на убитото момче, когато пристига в нашата страна, Полфрийман всъщност пребивава тук незаконно.

"Предвид миналото му може би той се е криел точно от правосъдието в собствената си страна - казва още бащата. - Може да е извършил нещо някъде и тук да се е покрил. Това не беше разследвано от нашите служби, а трябваше."

Близките на Андрей са сигурни, че Полфрийман не се е поправил в затвора.

"В неговата държава, ако българин беше извършил това, щеше да получи няколко доживотни, за да са сигурни, че няма да излезе - обяснява той. - Ние тук го пуснахме

6 години,

6 месеца и 25 дни

преди това. Няма такова чудо. С този акт съдът го помилва предсрочно.

Как българската държава ще следи поведението му, ако той се прибере в Австралия?. Този състав с това си определение поруга чувството ни за справедливост."

Роднините на убитото момче още помнят и слуха, че той и неговите приятели са нападнали Полфрийман, а той ги е наръгал при самозащита.

"Това се разпространи от един вестник - спомня си Монов. - Написаха дори, че момчетата са нападнали някакъв ром и той се е опитал да го спаси от тях. Нищо от това не е вярно. Синът ми е бил последният от компанията, който остава да оправи сметката в заведението. След това излиза последен от помещението, в което са били. Адвокатът на Полфрийман пусна някакви снимки, на които огражда

момче с

бели маратонки,

твърдейки, че това е Андрей. Той обаче никога не е имал такива маратонки. Аз съм гледал записи от всички камери в района и ясно се вижда как убиецът тръгва от църквата "Св. Неделя" и пресреща групата. Човек, който е решил да убива, обикновено ходи с две якета и два панталона, за да може да ги смени. Освен ножа, е носил и отвертка в себе си."

Христо Монов е говорил и

с всяко

едно момче

от компанията на Андрей. Те всички му казали: "Полфрийман ни нападна, започна да размахва ножа."

Младежите споделили още, че австралиецът бил много агресивен. Той се приближил към тях, а те се изплашили.

"Андрей, който знаеше прекрасно английски, тръгнал напред, за да го попита нещо и в този момент бил намушкан - обяснява бащата. - Полфрийман първо прави опит да убие другото момче на име Антоан, но не успява и тогава се насочва към сина ми. Той е бил по-нисък от Андрей и ударът бил смъртоносен."

Може ли ли са пристигналите на място медицински екипи да спасят Андрей, четете в печатното издание на "168 часа".