Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекарят на Шумахер пред "168 часа": Методът ни позволява частично да възстановим увредени сърца

Топхирургът Менаше от 20 години лекува чрез стволови клетки пациенти със сърдечна недостатъчност

Пионерът в клетъчната терапия мечтае за невъзможното, за да помогне на болните

Лекарят на Михаел Шумахер - световноизвестният сърдечен хирург Филип Менаше, ексклузивно разказа пред "168 часа" какво представлява неговият новаторски метод за лечение на сърдечносъдовата недостатъчност.

Медицинското светило от 2000 г. насам проучва възможностите да възстановяват със стволови клетки увредени сърдечни тъкани и клетки.

Целта му е чрез клетъчна терапия

да регенерира увредения миокард, а стратегията му се базира на три стъпки. Първата е, като използва сърдечни клетки прогенитори, произтичащи от плурипотентни клетки.

Прогениторите са специфични стволови клетки, които за разлика от ембрионални стволови клетки с неограничен пролиферотивен потенциал са с ограничен брой деления.

Те са създадени от плурипотентни клетки, които се отличават с голяма жизненост и със способността си да се самовъзобновяват.

Втората част от стратегията на Менаше е паралелно да осигури съдови компоненти и такива на извънклетъчната матрица чрез комбинация от клетки с биоматериали.

Целта е те да подадат специфични биохимични и биофизични сигнали, необходими за оптимизиране на задържането, оцеляването и

интеграцията на клетъчното присаждане

Третата част е пациентът да развие толерантност към алогенните или донорските клетки.

Да си запазите час при именития доктор е доста трудно, защото графикът му е пълен. До обяд той е в операционната, а следобедите си прекарва в лабораторията, където с екипа си непрекъснато следи поведението на стволовите клетки и как те по-добре да бъдат интегрирани в

сърдечносъдовите тъкани

Д-р Филип Менаше в момента е професор по биомедицинско инженерство. Той е също така клиничен сърдечен хирург в Европейския медицински център "Жорж Помпиду", както и професор по сърдечносъдова хирургия в университета "Декарт" в Париж.

Освен това е ръководител на екипа на INSERM (Национален институт за здраве и медицински изследвания), който разработва клетъчната терапия на заболяванията на сърдечносъдовата система.

Проф. Менаше е специалист от световна класа

и едва ли има награда в областта на сърдечната хирургия, която да не е получавал. Известен е като пионер в клетъчната терапия и вероятно заради перспективните си методи е избран да оглавява екипа, който лекува Шумахер.

В момента, в който бе разкрито, че Пилето е в "Жорж Помпиду", ученият предупреди медиите от цял свят, че всичко, свързано с лечението на Шумахер, е лекарска тайна.

Дали откритията му са приложени и спрямо Шуми?

Методът на Менаше разкрива невероятни възможности пред сърдечносъдовата хирургия, а професорът е

най-добрият в света по прилагането му. Всичко това дава основание да се предполага, че Шумахер е имал проблем със сърдечносъдовата дейност или страда от сърдечна недостатъчност. Логично е шампионът да бъде поверен именно на групата на Менаше, който от 20-ина години прави опити с използването на сърдечни прогенитори, получени от човешки ембрионални стволови клетки (ЧЕС). Лабораторията му е провела редица успешни експерименти, които показват, че чрез тези прогенитори

успешно може да се регенерира миокардът

Освен това специалистът има свои методи, за да оптимизира клетките по такъв начин, че да гарантира тяхното оцеляване, използвайки прийоми от тъканното инженерство.

Професорът смята, че лечението е подходящо за пациенти със сърдечна недостатъчност, за които се смята, че са

в краен (терминален) стадий

и при тях вече са изчерпани вариантите с конвенционалните терапии.

Дали е такъв и случаят с Шумахер? Дали и при него всички останали методи за възстановяване на сърдечносъдовата дейност вече са изпробвани без резултат? Днес никой не може да каже това освен близките на шампиона и медиците от екипа на Менаше.

Факт е, че професорът вече е приложил метода си изключително успешно през 2015 г.

Тогава той и екипът му създават популация от сърдечни прогениторни клетки от човешки ембрионални стволови клетки (ЧЕС). Когато учените установяват, че те отговарят на определени изисквания, ги имплантират в специално скеле в

засегнатото от инфаркт сърце

на 68-годишен пациент, който страда от тежка сърдечна недостатъчност. Способността на лявата камера да изтласква кръв е работела с около една четвърт от капацитета си. Паралелно с това Менаше и екипът му правят и коронарен байпас. В процеса на интервенциите те установяват, че клетките са с висока плурипотентност, тоест те

могат да се самовъзстановяват

и са доста жизнени. Каква е изненадата им, когато постоперативното лечение минава без никакви усложнения, а три месеца по-късно пациентът е с изцяло подобрена симптоматика. Освен това при него не са констатирани никакви данни за аритмия, образуване на тумори или някакви други странични реакции, свързани с лечението.

За екипа това е много обнадеждаващо начало, за да продължи перспективните си изследванията.

На въпрос на "168 часа" дали проектите му ще ни приближат до етапа, в който чрез стволови клетки ще се възстановяват увредени функции на сърцето и сърдечносъдовата система, проф. Менаше каза: "Разумно е да се очаква напредък, който ще позволи частично да се възстановят увредените сърца чрез клетки,

техните секретирани продукти

и допълнителни биоматериали. Разбира се, това няма да направи революция в тази област и да замени вече утвърдените практики на лечение. Освен това методът не може да се приложи спрямо всички пациенти със сърдечносъдови заболявания, а само при определени подгрупи. Въпреки това той представлява полезна опция."

Клетъчната терапия със стволови и прогениторни клетки е сред най-обещаващите в медицината. На практика те са фундаментът, с който се създават останалите клетки. В лабораториите учените могат да ги делят, за да получат техни дъщерни клетки и да ги превърнат в специализирани

градивни елементи

на кръвта, мозъка, сърдечния мускул и др.

Сърдечните прогениторни клетки са ендогенни стволови клетки, за които е установено, че подпомагат регенерацията на увредената сърдечна тъкан.

Затова медиците в цял свят разчитат чрез тях да направят пробив в лечението на различни заболявания - от сърдечната недостатъчност до рака. Причината е в способността им да възстановяват или регенерират увредените или болни тъкани.

Самият проф. Менаше участва именно в такъв мултидисциплинарен екип в рамките на консорциума "Ревив". Лабораторията и екипът са част от Института “Пастьор” и обединяват 29 медицински института и организации, които са се посветили на регенеративната медицина и изследванията на стволови клетки.

Освен Менаше там има и няколко изключителни специалисти по неврохирургия и невромоторика, които разработват методи за възстановяване дори на мозъчни тъкани. Нещо, от което вероятно се нуждае и Шуми.

На въпрос на "168 часа" дали може да се очаква пробив и при възстановяването на други органи и тъкани с този метод, професорът каза: "Същото се отнася и за други органи. Не съм сигурен, че ще бъде възможно

да се замени орган в неговата цялост,

но определено трябва да е възможно той да се възстанови или да се замени част от него и така да се допринесе за намаляване на нараняванията и подобряване на неговата функция."

Случайно ли е, че именно Менаше е лекуващ лекар на непобедимия Шуми? Едва ли. Професорът също обожава дръзките мечтатели, казва, че се възхищава на южноафриканския хирург Кристиан Барнард, извършил първата сърдечна трансплантация в далечната 1967 г. Според него светът му дължи много, защото Барнард пръв се е осмелил да мечтае за невъзможното, за да се погрижи по най-добрия начин за своите пациенти.

Така един мечтател се грижи, за да възстанови сърцето на друг мечтател.

В края на разговора "168 часа" пожела на проф. Менаше успех в лечението на световния шампион, а той благодари за интереса към изследователската си работа.

Четете още:

Светило в медицината с ново чудо за Шумахер. Влошава ли се, или се подобрява?