Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Филип Менаш е експерт в трансплантацията на стволови клетки. Твърди се, че на това “тайно лечение” е подложен шампионът

Смята се, че е все по-добре: Празнувал 50-годишния си юбилей в Майорка, гледал състезания по телевизията с приятел

Ще бъде ли направено чудо за Михаел Шумахер? Може ли трансплантация на стволови клетки, извършена от светило в кардиохирургията, да подобри драстично състоянието на легендата на “Формула 1”? Или всъщност е наложително Пилето да премине терапия под ръководството на френския експерт Филип Менаш, за да се подобрят показателите му при така продължителното му обездвижване? Още една крачка към връщането към нормалния живот за шампиона ли е това? Или е задължителна намеса заради отслабен имунитет и опасност от възпаления?

Шумахер тайно бе транспортиран от дома си в Женева и настанен при секретни мерки за сигурност в кардиологичното отделение на парижката болница “Жорж Помпиду”. Това съобщи вестник “Паризиен”, като посочи още, че трансплантацията на стволови клетки е с цел засилване на имунитета му.

Проф. Филип Менаш има опит с подобни интервенции и според него методът “може да прави чудеса”.

Още през 2000 г. френският специалист и екипът му за първи път трансплантират клетки в сърцето на пациент с тежък проблем, които са взети от бедрения му мускул. Операцията минава като по конец и без последвали усложнения. През 2014 г. Менаш прави и друга подобна операция, но използвайки клетки от чужд донор.

Трансплантацията на стволови клетки е метод за лечение на ракови кръвни заболявания, първични имунни дефицити и ред други болести. Лечението е често животоспасяващо и при успех позволява на пациентите да се върнат към нормален живот.

Може само да се гадае дали Менаш използва стволови клетки от самия Шумахер, или такива от донор. И дали е възможно това да е някой от семейството му? Добрата съвместимост между дарителя и реципиента е най-важният въпрос при трансплантацията.

Ако вероятността за намиране на съвместим донор в едно семейство е 25%, тя е едва 1 на милион, ако се търси между неродствени донор и реципиент.

Както винаги подробностите около това какво точно е наложило да се стигне до такава операция не са обявени от семейството на Шуми. Неговото ежедневие и важните въпроси около здравето му се пазят ревниво в тайна от инцидента в края на декември 2013 г. Тогава легендата удари главата си по време на ски ваканция във френските Алпи, като получи сериозна травма на мозъка и престоя дълги месеци в будна кома. На 16 юни 2014 г. бе обявено първото чудо - Шумахер се събуди.

През септември той бе преместен в дома си в Женева, където продължи неговото възстановяване, като за целта бе нает за постоянно огромен екип от лекари и рехабилитатори. Според списание “Бунте” грижите на медицинския екип стрували на семейството около 140 000 евро на седмица.

През 2016 г. официално бе съобщено, че състоянието на шампиона е твърде сложно и непредвидимо, за да се издава каквато и да е информация около него. Въпреки това през следващите години негови приятели споделят по няколко думи, които доказват, че той е все по-добре.

Твърди се, че тази година Михаел дори е посрещнал рождения си ден в Майорка, където през 2018 г. семейството му купува луксозен имот за 30 милиона евро в западната част на средиземноморския остров.

Свидетели твърдят, че автомобилният състезател е бил забелязан да седи, завит в одеяло на терасата, заобиколен от хора, които полагали грижи за него.

По повод 50-годишния юбилей на германския пилот съпругата му Корина неочаквано наруши мълчанието си.

“Може да бъдете сигурни, че Михаел е в добри ръце и правим всичко по силите си да му помогнем. С цялото си сърце искаме да благодарим, че празнувате 50-ия рожден ден на Шумахер с него и с нас. Моля, разберете, че ние следваме желанията на Михаел и държим темата за здравето му далеч от публичността.”

В действителност Корина се бори неуморно, за да запази спокойствието на бащата на децата си.

По нейно желание са изкупени стотици декари земя, заобикалящи имението им в Женева. По този начин тя се надяваше да обезкуражи всички любопитни погледи. За още по-голяма сигурност са наети и професионални охранители, които да бдят за нарушители.

И докато Корина брани семейното огнище, бащата на Михаел – Ролф Шумахер, се зае със задачата да респектира всички медици, които дори биха си помислили да изкарат допълнителни пари с информация за състоянието му или със снимка от болничното му легло. Ролф и снаха му изглежда започнаха да действат като тандем след нещастието, което ги сполетя.

Те също така без свян харчат огромни суми, за да вдигнат отново на крака Шуми. Според най-разпространената версия за лечението и рехабилитацията на 7-кратния световен шампион са похарчени поне 200 млн. долара само до миналата година. Към момента именно съпругата и бащата на Михаел разполагат с богатството му.

Още през 1992 г. пилотът издава генерално пълномощно на баща си да го представлява финансово до края на живота му или ако се случи нещастие. По това време той още не е направил Корина своя съпруга, макар двамата вече да имат връзка. През 2012 г. Шумахер прави завещание, в което оставя почти цялото си богатство на жената и децата.

След инцидента във френските Алпи Корина успява да си издейства в съда пълен контрол върху собствеността на своя съпруг, но не без условие. За всяка продажба или покупка от името на мъжа си тя трябва да разполага с разрешението на швейцарска държавна служба, която брани правата на хора в положението на Шумахер.

До момента според медиите Корина и нейният свекър нямат никакви конфликти относно финансовите въпроси на семейството, а напротив - разбират се отлично. По всичко личи, че хармонията между близките на Пилето му действа наистина баготворно.

През юли бившият шеф на Шумахер във “Ферари” Жан Тод призна пред радио “Монте Карло”, че двамата са гледали състезание от “Формула 1” по телевизията и определено има прогрес във възстановяването му.

Той е в добри ръце, за него се грижат добре. Очевидно, нашето приятелство не може да бъде същото като преди, защото в момента го няма същото общуване. Но Михаел заедно със семейството си продължава да се бори”, обясни още президентът на Международната автомобилна асоциация Жан Тод.

Тази оскъдна информация даде допълнително надежда на всички фенове на Шумахер, така както и всеки друг положителен, макар и малък детайл около битието му, който успява да пробие през медийното ембарго. Семейството му действително действа така, за да уважи тайната мечта на Михаел да живее спокоен живот далеч от всички чужди очи. Малко преди инцидента шампионът казва на своята приятелка и говорителка Сабине Кем, че копнее да изчезне от медийното пространство.

“Кaтo цялo мeдиитe никoгa нe ca имaли дocтъп дo личния живoт нa Михaeл и жeнa му Кoринa - казва Кем. - Кoгaтo тoй хoдeшe в Швeйцaрия нa пoчивкa, тaм никoй нe гo трeтирaшe пo рaзличeн нaчин, бeшe cи oбикнoвeн чoвeк. Веднъж си говорихме много и тогава той ми каза: “Може да не ми звъниш в следващата една година, аз просто изчезвам”. Мисля, че тайното му желание беше това да е възможно да се случи един ден.”

Всички обаче горещо се надяват, че най-сетне той ще се завърне триумфално, за да докаже още веднъж духа си на победител. Да докаже, че чудесата са възможни. Самият той, макар и боец по природа, винаги е бил също така и скептик, като именно това е неговата тайна, неговият скоростен лост към успеха.

В интервю, взето седмици преди фаталното падане, Шумахер е попитан дали винаги е знаел, че ще бъде рекордьор, или по-скоро се е съмнявал в себе си. И отговаря така: “Рекордите са едно на ръка. За съмненията си мисля, че е много важно да не си прекалено уверен, а да си по-скептичен, да търсиш начини да се подобряваш и да направиш следващата стъпка. Винаги съм чувствал, че не съм достатъчно добър и че трябва да работя върху себе си. Това беше една от рецептите, които ме направиха това, което бях на пистата.”