Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев СНИМКА: Архив
Иван Гешев СНИМКА: Архив

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев не се поддава на заплахи и пряк или косвен натиск. Той е коректен, идеологичен. Умее да изслушва и възприема различни мнения. Открит е в отношенията си с колегите и демонстрира към тях уважение, толерантност и диалогичност. Това са част от изводите на Етичната комисия към прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за нравствените качества на номинирания за главен прокурор.

По подобие на Комисията по атестиране и конкурсите, която вчера предприе доклад днес същото направи и Етичната комисия. Двата доклада ще бъдат изпратени на прокурорската колегия. При приемането на доклада днес присъства и Иван Гешев.

Друг извод в документа е, че не е известно кандидатът за главен прокурор да се е възползвал от служебното си положение, както и не допуска прояви на дискриминация и че притежава безупречна репутация.

С поведението си Гешев е пример за морал и почтеност и повишава авторитета на прокуратурата, е изводът на Комисията.

В доклада те са се спрели и на няколко сигнала срещу него, повечето от които, подадени през последните месеци. Проверката на Комисията е установила, че Гешев не е нарушил етичните правила на магистратите.

По време на заседанието на кандидата за главен прокурор бяха зададени и няколко въпроса, свързани най-вече със сигналите. Единият от тях бе за разделението на властите, а сигналът е по повод негово интервю по БНТ.

"Едно мое изречение беше извадено от контекста съзнателно. Каквото и да бях казал, нещо щеше да бъде извадено. Моето мнение е, че имаме проблем не с разделението, а с взаимодействието и контрола. Трябва да се изграждат мостове, а не да се издигат стени", отговори Гешев.

Членовете на Комисията го попитаха на какво се дължат зачестилите сигнали срещу него. "На засегнатите икономически, политически и криминални интереси", отговори той. "Но това е само началото, ще има още много сигнали и медийни публикации. Не се притеснявам от каквито и да е сигнали", каза Гешев и добави, че всъщност сигналите са част от прокурорската работа.

Той добави още, че процедурата по избор на главен прокурор у нас е една от най-откритите и честни. 

Докладът беше приет единодушно от Комисията като обобщеният извод в него е, че Иван Гешев спазва изискванията на етичния кодекс на магистратите и притежава необходими нравствени качества. Комисията отбелязва още, че след 2016 г., когато той оглавява спецпрокуратурата, тя е постигнала значителни успехи.