Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оксфордският университет отново е номер 1. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Оксфордският университет отново е номер 1. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Оксфорд отново пръв в световната класация за 2020 г.

Университетите във Великобритания, известни със своите традиции и престиж, започват да губят позиции. Това става ясно от последния световен рейтинг на висшите учебни заведения за 2020 г., изготвен от Times Higher Education.

За четвърта поредна година номер едно в класацията е Оксфорд, но като цяло останалите вузове в Обединеното кралство се представят по-лошо. Ако през 2016 г. в топ 200 е имало 34 британски университета, сега те са 28, докато броят на германските е скочил от три на 23.

Според анализаторите на Times Higher Education това вероятно се дължи на големите инвестиции, които Германия прави през последните години в университетската си система. Те смятат, че нещата за учебните заведения във Великобритания допълнително ще се влошат след Брекзит, тъй като страната ще изгуби голяма част от европейската помощ за научни изследвания.

За момента тя разчита на успешния си триъгълник – Оксфорд, Кеймбридж и Импириъл колидж Лондон, които са съответно на първо, трето и десето място в класацията, включваща 1400 университета от 92 държави. Всички останали в първата десетка са от САЩ. Следващите британски вузове с най-високо класиране, като Лондонското училище по икономика и политически науки и Единбургския универсистет, са пропаднали с едно място в класацията и са съответно на 27-о и 30-о място.

“Успехът на Оксфорд до голяма степен се дължи на нашите изследователски сътрудничества с други отлични университети по света и ние сме решени да ги продължим и дори да ги задълбочим, каквото и да се случи с Брекзит”, казва вицеканцлерът на Оксфордския университет Луиз Ричардсън. 

Китай увеличава присъствието си от 5 на 7 университета в топ 200 на световния рейтинг, Австралия от 3 на 11, а американските вузове са 60 в него.

Япония също разширява влиянието си във висшата наука, като изпреварва Великобритания. Страната на изгряващото слънце вече има в класацията 110 учебни заведения, докато Обединеното кралство 100.

Според анализа на Times Higher Education тези размествания в традиционния годишен рейтинг могат да се обяснят и със средния доход, който са успели да реализират университетите. Ако за 48-те британски вуза в топ 400 той е 497 000 долара за миналата година, то еквивалентната сума за Германия е 1,21 млн. долара, което е ръст от 38% спрямо парите от 2016 г. в нейните университети. За Китай увеличението е от 57,1 на сто или 1,47 млн. долара. Дори американските държавни университети са се справили по-добре от британските, като средният им доход е нараснал с 12,5 процента и е достигнал 995 000 долара, въпреки че вложените правителствени средства са намалели с 5%.

Затова смятаме, че въз основа на съвременните тенденции и наближаване на Брекзит, Германия е готова да изпревари Великобритания като страна номер 1 за висше образование в Европа благодарение на допълнителните си разходи за научни изследвания и успешните си инициативи за подкрепа на високи постижения, казва Фил Бати от Times Higher Education.

Подобна тенденция се наблюдава и в Азия, където първите два най-дори университета вече се намират в Китай. “Цинхуа” заема първо място в региона, въпреки че отпада с едно място в общата класация и е на 23-а позиция. Втори е Пекинският университет, който се изкачи със седем позиции в световния рейтинг и вече е 24-и, докато Националният университет на Сингапур пада с две места и е 25-и.